Μπορεί ο πόνος στο γόνατο να γερνά τον εγκέφαλο πιο γρήγορα; Νέα μελέτη αποκαλύπτει συγκλονιστική σύνδεση

Ο χρόνιος πόνος είναι μια εξουθενωτική κατάσταση που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, επηρεάζοντας την ποιότητα ζωής και την καθημερινή τους λειτουργία.

Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι οι συνέπειες του χρόνιου πόνου μπορεί να επεκταθούν πολύ πέρα από τη σωματική επίπτωση, επιταχύνοντας ενδεχομένως τη διαδικασία γήρανσης στον εγκέφαλο.

Η ανησυχητική νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Mental Health, ρίχνει φως στη σύνθετη σχέση μεταξύ του χρόνιου μυοσκελετικού πόνου και της γήρανσης του εγκεφάλου.

Ερευνητές από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών εντόπισαν έναν συγκεκριμένο τύπο χρόνιου μυοσκελετικού πόνου που μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιζήμιος για την υγεία του εγκεφάλου: ο χρόνιος πόνος στο γόνατο, και ειδικά αυτός που προκύπτει από οστεοαρθρίτιδα γόνατος.

Τι είναι η οστεοαρθρίτιδα γόνατος και πώς σχετίζεται με τη γήρανση του εγκεφάλου

Η οστεοαρθρίτιδα γόνατος είναι μια κοινή πάθηση που χαρακτηρίζεται από τη σταδιακή διάσπαση του χόνδρου στην άρθρωση του γόνατος, που οδηγεί σε πόνο, δυσκαμψία και μειωμένη κινητικότητα. Ενώ τα σωματικά συμπτώματά της είναι γνωστά, η πιθανή επίδραση στη γνωστική λειτουργία και τη γήρανση του εγκεφάλου έχει παραμείνει σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητη μέχρι τώρα.

Για να διερευνήσουν αυτή τη σύνδεση, οι ερευνητές ανέλυσαν δομικά δεδομένα MRI από περισσότερα από 9.000 άτομα, αναπτύσσοντας ένα εξελιγμένο μοντέλο ηλικίας εγκεφάλου που τους επέτρεψε να συγκρίνουν την ηλικία του εγκεφάλου ενός ασθενούς με τη χρονολογική του ηλικία.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά: τα άτομα με οστεοαρθρίτιδα γόνατος, τα οποία ταυτοποιήθηκαν τόσο από τη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και από πρόσθετα σύνολα δεδομένων αναπαραγωγής από την τοπική κοινότητα, εμφάνισαν σημαντικά πιο γρήγορη γήρανση του εγκεφάλου σε σύγκριση με υγιή άτομα.

Αυτή η επιταχυνόμενη γήρανση του εγκεφάλου ήταν ιδιαίτερα εμφανής σε περιοχές του εγκεφάλου που είναι κρίσιμες για τη γνωστική λειτουργία, όπως ο ιππόκαμπος, ο οποίος παίζει ζωτικό ρόλο στο σχηματισμό της μνήμης και της μάθησης.

«Δεν αποκαλύψαμε μόνο την ιδιαιτερότητα της επιταχυνόμενης γήρανσης του εγκεφάλου σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα γόνατος», λέει ο συγγραφέας της μελέτης Tu Yiheng, καθηγητής. στο Ινστιτούτο Ψυχολογίας της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών. 

«Κυρίως, παρείχαμε διαχρονικά στοιχεία που υποδηλώνουν την ικανότητα του δείκτη γήρανσης του εγκεφάλου μας να προβλέπει μελλοντική μείωση της μνήμης και αυξημένο κίνδυνο άνοιας».

 

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ο χρόνιος πόνος στο γόνατο μπορεί όχι μόνο να επηρεάσει την κινητικότητα και την ποιότητα ζωής ενός ατόμου, αλλά και τη γνωστική του υγεία και τον κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας αργότερα στη ζωή του.

Αυτή η ανακάλυψη υπογραμμίζει τη σημασία των στρατηγικών έγκαιρης ανίχνευσης και παρέμβασης για την οστεοαρθρίτιδα γόνατος, καθώς και την ανάγκη για μια πιο ολιστική προσέγγιση στη διαχείριση του πόνου που λαμβάνει υπόψη τις πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία του εγκεφάλου.

Ο κοινός σύνδεσμος μεταξύ οστεοαρθρίτιδας γόνατος και επιταχυνόμενης γήρανσης του εγκεφάλου

Αλλά τι προκαλεί αυτή την επιταχυνόμενη γήρανση του εγκεφάλου σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα γόνατος; Για να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα, οι ερευνητές έψαξαν στο γενετικό τοπίο, εντοπίζοντας ένα συγκεκριμένο γονίδιο, το SLC39A8, ως κοινό σύνδεσμο μεταξύ της οστεοαρθρίτιδας γόνατος και της επιταχυνόμενης γήρανσης του εγκεφάλου.

Αυτό το γονίδιο εκφράζεται ιδιαίτερα σε μικρογλοιακά κύτταρα και αστροκύτταρα, δύο τύπους κυττάρων στον εγκέφαλο που παίζουν ουσιαστικό ρόλο στη φλεγμονή και τη νευροανάπτυξη.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η φλεγμονή μπορεί να είναι βασικός παράγοντας στη σχέση μεταξύ χρόνιου πόνου και γήρανσης του εγκεφάλου. Η χρόνια φλεγμονή έχει εμπλακεί σε ένα ευρύ φάσμα ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία, συμπεριλαμβανομένης της νόσου Αλτσχάιμερ και άλλων μορφών άνοιας.

Προσδιορίζοντας τον πιθανό ρόλο της φλεγμονής στις νευρογνωστικές επιπτώσεις της οστεοαρθρίτιδας γόνατος, αυτή η μελέτη ανοίγει νέους δρόμους για στοχευμένες θεραπείες και παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση ή ακόμη και στην πρόληψη της επιταχυνόμενης γήρανσης του εγκεφάλου σε άτομα με χρόνιο πόνο.

Καθώς ο πληθυσμός μας γερνάει και ο επιπολασμός καταστάσεων χρόνιου πόνου όπως η οστεοαρθρίτιδα γόνατος συνεχίζει να αυξάνεται, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να κατανοήσουμε το πλήρες φάσμα των επιπτώσεων που μπορούν να έχουν αυτές οι παθήσεις στην υγεία και την ευημερία μας.

Φωτίζοντας την κρυφή σχέση μεταξύ χρόνιου πόνου και γήρανσης του εγκεφάλου, αυτή η μελέτη παρέχει ένα πολύτιμο σκαλοπάτι προς πιο αποτελεσματικές στρατηγικές πρόληψης, ανίχνευσης και θεραπείας που θα μπορούσαν να βοηθήσουν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να διατηρήσουν τη γνωστική τους υγεία και την ποιότητα ζωής τους καθώς γερνούν.

https://www.oloygeia.gr/