Αποτρίχωση με λέιζερ: Αυξημένη τριχοφυΐα, χαλάρωση του δέρματος και άλλες παρενέργειες - Πόσο συχνά συμβαίνουν;

Η αποτρίχωση με λέιζερ είναι μία από τις πιο δημοφιλείς αισθητικές επεμβάσεις παγκοσμίως. Μπορεί να προκαλέσει όμως σε κάποιες γυναίκες προβλήματα; Δείτε τι λένε οι ειδικοί.

Η αποτρίχωση με λέιζερ είναι εγκεκριμένη από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) και γενικά θεωρείται ασφαλής και αποτελεσματική διαδικασία όταν εκτελείται σωστά.

Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι έχουν παραπονεθεί για ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως χαλάρωση του δέρματος ή αυξημένη τριχοφυΐα, με αποτέλεσμα κάποιοι να είναι πλέον επιφυλακτικοί απέναντι σ’ αυτή τη θεραπεία.

Πόσο πραγματικές είναι όμως αυτές οι ανησυχίες;

Η αυξημένη τριχοφυΐα μετά την αποτρίχωση με λέιζερ – επίσημα γνωστή ως παράδοξη υπερτρίχωση – είναι μια σπάνια αντίστροφη επίδραση της αποτρίχωσης με λέιζερ, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Ο κίνδυνος παράδοξης υπερτρίχωσης είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί μεταξύ ασθενών με σκουρόχρωμο τύπο δέρματος και εκείνων που πάσχουν από παθήσεις όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

«Δεν υπάρχει τίποτα που μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε αυτή την παρενέργεια. Εξάλλου είναι πολύ σπάνια» δήλωσε στην The Post ο Chris Bustamante, ιδρυτής του Lushful Aesthetics στο Μανχάταν.

Οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη ανακαλύψει για ποιο λόγο εμφανίζεται αυτή η παρενέργεια, αλλά κάποιοι έχουν κάποιες θεωρίες.

Η Elizabeth Botte, η αισθητικός στην BYou Laser Clinic στη Νέα Υόρκη, δήλωσε στην Post ότι «η παράδοξη υπερτρίχωση μπορεί να συμβεί σπάνια και πιστεύεται ότι οφείλεται σε παράγοντες όπως οι ορμονικές αλλαγές ή οι λανθασμένες ρυθμίσεις του λέιζερ».

Όσο για τη χαλάρωση του δέρματος που αναφέρουν κάποιες γυναίκες, οι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτοί οι ισχυρισμοί είναι εντελώς ψευδείς.

«Η χαλάρωση του δέρματος μετά την αποτρίχωση με λέιζερ δεν είναι δυνατή» δήλωσε ο Bustamante. «Δεν υπάρχει καμία βιβλιογραφία που να το υποστηρίζει αυτό και δεν είναι δυνατό να συνδέονται τα μήκη κύματος που χρησιμοποιούνται για την αποτρίχωση με λέιζερ με τη χαλάρωση του δέρματος» προσθέτει ο ίδιος.

Την ίδια άποψη έχει και ο Botte, ο οποίος εξήγησε ότι η χαλάρωση του δέρματος «μπορεί να είναι αποτέλεσμα της γήρανσης ή άλλων παραγόντων που δεν σχετίζονται με τη θεραπεία».

Ωστόσο, η αποτρίχωση με λέιζερ θα μπορούσε να προκαλέσει μικρές παρενέργειες, όπως οίδημα θυλακίου – πρήξιμο του θύλακα της τρίχας που παρουσιάζεται ως μικρά “εξογκώματα” που εξαφανίζονται μέσα σε 24 ώρες – μικρή φαγούρα, αλλαγές στη μελάγχρωση ή εγκαύματα όταν γίνεται λανθασμένα.

Οι ειδικοί προειδοποιούν επίσης ότι οι περιοχές γύρω από τα γεννητικά όργανα, τις θηλές, τα τατουάζ και τα μάτια είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες και θα πρέπει να προστατεύονται με κατάλληλο εξοπλισμό – όπως γυαλιά.

https://www.oloygeia.gr/

Διαβάστε επίσης