Γιατί χαλαρώνει το στήθος σας: 12 αιτίες που πρέπει να γνωρίζετε

Μάθετε τι πραγματικά φταίει και τι όχι για τη μεγάλη πτώση στο δυναμικό δίδυμό σας: το στήθος σας!

Το στήθος για μια γυναίκα παίζει καθοριστικό ρόλο και αυτός είναι και ένας από τους λόγους για τον οποίο σκέφτεστε και ψάχνετε να βρείτε όλους τους τρόπους με τους οποίους θα αποφύγετε ή θα αντιμετωπίσετε τη χαλάρωση. Όμως ό,τι ακούτε δεν ισχύει πάντα. Παρακάτω δείτε κάποιους λόγους για τους οποίους μπορεί να χαλαρώσει το στήθος σας.

12 λόγοι που χαλαρώνει το στήθος σας

Η κληρονομικότητα.
Το μέγεθος.
Οι πολλαπλές εγκυμοσύνες.
Οι απότομες αλλαγές βάρους.
Ο ήλιος.
Η ελλιπής ενυδάτωση και φροντίδα.
Η λάθος στάση σώματος.
Η ηλικία.
Το κάπνισμα.
Ανεπάρκεια βιταμίνης C και συμπλέγματος βιταμινών Β.
Η εμμηνόπαυση.
Το σουτιέν.

1. Η κληρονομικότητα

Τα γονίδια σας όχι μόνο καθορίζουν το μέγεθος του στήθους σας, αλλά παίζουν σημαντικό ρόλο στον προσδιορισμό της αντοχής των συνδέσμων, της ελαστικότητας του δέρματος και της πυκνότητας των μαστικών ιστών. Ενώ δεν υπάρχουν μυς που να κρατούν τα στήθη ψηλά, οι σύνδεσμοι είναι αυτοί που το κρατούν.

2. Το μέγεθος

Όσο μεγαλύτερο είναι το στήθος σας πριν από την εγκυμοσύνη, τόσο μεγαλύτερη είναι η πτώση. Ενώ το στήθος σας μπορεί να διατηρήσει το σχήμα του μετά το θηλασμό, με την πάροδο του χρόνου, όλα τα στήθη τείνουν να χαλαρώνουν και δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα που να μπορείτε να κάνετε για αυτό. Η μάχη με τη βαρύτητα είναι άνιση.

3. Οι πολλαπλές εγκυμοσύνες

Ο θηλασμός από μόνος του δεν αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την πτώση και χαλάρωση του στήθους, αλλά αυτό που φταίει είναι οι πολλές εγκυμοσύνες. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Aesthetic Surgery Journal δείχνει ότι ο θηλασμός δεν αποτελεί παράγοντα κινδύνου για χαλάρωση του μαστού. Τα στήθη αυξάνονται σε μέγεθος με την εγκυμοσύνη και παραμένουν μεγάλα κατά τη διάρκεια του θηλασμού, ωστόσο, όταν χάνονται τα κιλά της εγκυμοσύνης, συρρικνώνονται και πέφτουν. Η απώλεια βάρους συμβάλλει σημαντικά στη χαλάρωση του στήθους και όχι ο θηλασμός. Εάν θέλετε να αποφύγετε τη χαλάρωση να επιδιώξετε το σταδιακό απογαλακτισμό (που διαρκεί 2-3 μήνες, αντί για 2-3 ημέρες ή εβδομάδες). Ξεκινήστε με τη διακοπή του γάλακτος κατά τη διάρκεια της ημέρας, σιγά σιγά. Δώστε χρόνο στο σώμα σας (και στον εγκέφαλο!) να καταλάβει ότι το μωρό σας δεν χρειάζεται πια να τρέφεται τόσο πολύ. Το τελευταίο που θα διακόψετε είναι ο θηλασμός πριν από τον ύπνο και νωρίς το πρωί.

4. Οι απότομες αλλαγές βάρους

Οι αυξομειώσεις βάρους και οι στερητικές δίαιτες δημιουργούν στρες στο σώμα, τεντώνουν το δέρμα και τους συνδέσμους που υποστηρίζουν το στήθος και ως εκ τούτου, οδηγούν στη χαλάρωση. Ο στόχος είναι να αποφύγετε την ταχεία αύξηση βάρους και να στοχεύσετε στη σταδιακή απώλεια βάρους.

5. Ο ήλιος

Ο ήλιος είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τη χαλάρωση του στήθους, σύμφωνα με μελέτη, επειδή διαλύει το κολλαγόνο του δέρματος. Επίσης, εάν κάνετε τόπλες, η υπεραιμία που συνοδεύει ένα ηλιακό έγκαυμα και κάνει την επιδερμίδα να κοκκινίζει, προκαλεί αγγειοδιαστολή με αποτέλεσμα, κάθε φορά, να αποδυναμώνονται και τα τοιχώματα των αγγείων. Μεγαλώνοντας και σε συνδυασμό με τη φθορά του κολλαγόνου και την εξασθένηση της δομής του εξαιρετικά λεπτού δέρματος της περιοχής η πτώση είναι βέβαιη.

6. Η ελλιπής ενυδάτωση και φροντίδα

Με την έλλειψη μυϊκής μάζας στην περιοχή του στήθους, αποτελείται κυρίως από λιπώδη ιστό, η επιδερμίδα κινδυνεύει να χάσει πολύ γρήγορα τη σφριγηλότητά της. Επειδή το στήθος περιβάλλεται και αυτό από δέρμα, χρειάζεται να το φροντίζετε όπως ακριβώς κάνετε και με την επιδερμίδα στο υπόλοιπο σώμα σας.

Μετά το μπάνιο επιλέξτε μια κρέμα σύσφιξης με την οποία θα κάνετε απαλό μασάζ σε όλη την περιοχή του στήθους. Μια φορά την εβδομάδα κάντε μια μάσκα σύσφιξης ή απλώστε μία ενυδατική μάσκα για να το ενυδατώσετε, να το τονώσετε και να σφίξετε την περιοχή γύρω από αυτό.

Όσον αφορά την κρέμα επενδύστε σε μια ενισχυμένη αντιγηραντική σύνθεση, ειδικά για το στήθος και το ντεκολτέ, με αντιοξειδωτικά, ρετινόλη, βιταμίνη C κλπ. Τα ενεργά συστατικά συμβάλλουν στην ανάπλαση της επιδερμίδας, την ενυδατώνουν, ενθαρρύνουν την παραγωγή νέων ινών κολλαγόνου.

7. Η λάθος στάση σώματος

Το να καμπουριάζετε ή να μην στέκεται σωστά όταν περπατάτε ή όταν κάθεστε οδηγεί στην εμφάνιση χαλάρωσης. Μάθετε να περπατάτε σωστά, να κάθεστε και να στέκεσαι χωρίς να καμπουριάζετε και να ρίχνετε τους ώμους, μιας και η σωστή στάση σώματος βελτιώνει και προλαμβάνει το πρόβλημα χαλάρωσης του στήθους. Με την τακτική άσκηση θα αποκτήσετε ίσια την πλάτη και η σπονδυλική σας στήλη θα στηρίζει και θα κρατά στητό το στήθος σας.

8. Η ηλικία

Όσο νεότερες είστε τόσο περισσότερο κολλαγόνο και ελαστίνη παράγεται φυσικά στο σώμα σας. Οι σύνδεσμοι που υποστηρίζουν το στήθος σας είναι ακόμα ισχυροί. Εάν ακολουθείτε και μια υγιεινή και θρεπτική διατροφή γεμάτη βιταμίνες και μέταλλα, απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά, το δέρμα σας είναι λαμπερό και ανθεκτικό χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια.

Καθώς όμως μεγαλώνετε, η φθορά των ινών κολλαγόνου και ελαστίνης που παράγονται από τους ινοβλάστες, αποδυναμώνει το δίκτυο στήριξης της επιδερμίδας, χάνεται η ελαστικότητα του δέρματος και η βαρύτητα τραβάει το στήθος και τους συνδέσμους που υποστηρίζουν το μαστικό ιστό προς τα κάτω. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στην εμμηνόπαυση, επειδή η παραγωγή οιστρογόνων μειώνεται σοβαρά, πράγμα που σημαίνει ότι λιγότερο κολλαγόνο και ελαστίνη παράγεται για να υποστηρίξει τη δύναμη των συνδέσμων και την ανθεκτικότητα του δέρματος.

9. Το κάπνισμα

Αυτή η κακή συνήθεια είναι επιβλαβής όχι μόνο για τους πνεύμονές σας, αλλά και για το δέρμα σας! Πώς συμβαίνει αυτό; Οι τοξίνες που μια καπνίστρια εισπνέει «σπάνε» την ελαστίνη που υπάρχει στο δέρμα και ευθύνεται για τον απαλό και λείο τόνο γύρω από το στήθος. Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να κόψετε το κάπνισμα, φροντίστε να καταναλώνετε άφθονη βιταμίνη C, καθώς το κάπνισμα την εξαντλεί από τον οργανισμό. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που καπνίζουν έχουν μειωμένη ποσότητα βιταμίνης C.

10. Ανεπάρκεια βιταμίνης C και συμπλέγματος βιταμινών Β

Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που απαιτείται για την παραγωγή κολλαγόνου. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι ινοβλάστες εξαρτώνται από τη βιταμίνη C για τη σύνθεση του κολλαγόνου και τη ρύθμιση της ισορροπίας κολλαγόνου / ελαστίνης στο χόριο. Το κολλαγόνο είναι υπεύθυνο για την ανάπτυξη και την επιδιόρθωση των κυττάρων. Παράγει σχεδόν τα πάντα στο σώμα μας, από το δέρμα έως τους συνδέσμους και τα αιμοφόρα αγγεία. Όσο λιγότερη βιταμίνη C παίρνετε, τόσο λιγότερο κολλαγόνο και ελαστίνη παράγονται για να υποστηρίξουν την υγεία του δέρματός σας, και τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να πέσει το στήθος σας. Αλλά η χαλάρωση είναι το λιγότερο πρόβλημα όταν το σώμα σας είναι εξαιρετικά χαμηλό σε αυτήν τη ζωτική βιταμίνη.

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι απαραίτητες για την κατασκευή υποστηρικτικών ελαστικών ιστών. Ειδικά, η νιασίνη και η βιοτίνη. Άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως η Β12, το φυλλικό οξύ και η Β6 είναι επίσης σημαντικές, καθώς συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων της ομοκυστεΐνης. Τα υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης μπλοκάρουν τα ένζυμα που είναι απαραίτητα για τον συντονισμό του κολλαγόνου και της ελαστίνης στο σώμα.

11. Η εμμηνόπαυση

Η ελαστικότητα του δέρματος δεν εξαρτάται μόνο από τη γενετική. Τα οιστρογόνα, αν και προβλέπουν πόσο ανθεκτικό θα είναι το δέρμα σας, είναι υπεύθυνα για την ελαστικότητα του δέρματος. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε όσο είστε ακόμα νέες. Έχετε άφθονα οιστρογόνα (συνήθως!) για να διατηρήσετε το στήθος σας στη θέση του.

Οι γυναίκες με εμμηνόπαυση πρέπει να αρχίσουν να ανησυχούν επειδή ο πυκνός αδενικός ιστός αντικαθίσταται από λίπος που είναι πιο πιθανό να χαλαρώσει. Σύμφωνα με έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Dermato-Endocrinology, η ανεπάρκεια οιστρογόνων μετά την εμμηνόπαυση οδηγεί σε ατροφικές δερματικές αλλαγές και επιτάχυνση της γήρανσης του δέρματος. Το δέρμα γίνεται λεπτότερο με λιγότερο κολλαγόνο, μειωμένη ελαστικότητα, αυξημένες ρυτίδες, αυξημένη ξηρότητα και μειωμένη αγγείωση. Ναι, δεν γινόμαστε νεότεροι.

Ωστόσο, χάρη στην προηγμένη ιατρική, υπάρχουν πολλά συμπληρώματα που μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της γήρανσης και να θρέψουν το σώμα σας. Για παράδειγμα το έλαιο νυχτολούλουδο, βελτιώνει την ελαστικότητα, την ενυδάτωση και τη σφριγηλότητα του δέρματος. Επίσης κλινικές μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση ημερήσιας δόσης υψηλής συγκέντρωσης υδρολυμένου κολλαγόνου μπορεί να αυξήσει την εμφάνιση της ελαστικότητας, της πυκνότητας και της ενυδάτωσης του δέρματος, μειώνοντας παράλληλα την εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων.
Η ρεσβερατρόλη έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό κατά της οξειδωτικής βλάβης και της γήρανσης.

12. Το σουτιέν

Αν και αυτό φαίνεται αντιφατικό, ειδικά για γυναίκες που έχουν μεγαλύτερο στήθος από το μέσο όρο, ο καθηγητής Jean-Denis Rouillon, MD, PhD από το Πανεπιστήμιο της Besançon της Γαλλίας, αναφέρει πως μετά από 15 χρόνια μελέτης η φθορά των σουτιέν αποδυναμώνει τους μυς που συγκρατούν τα στήθη, με αποτέλεσμα μεγαλύτερη χαλάρωση του μαστού.

https://www.oloygeia.gr/

Διαβάστε επίσης