Εμμηνόπαυση: Ανακαλύφθηκε ένεση που μπορεί να την αποτρέψει – Χορηγείται μία φορά κάθε λίγους μήνες

Μια ομάδα επιστημόνων διεξάγει μια νέα καινοτόμα δοκιμή, στην οποία αναπτύσσει μια ένεση κατά της εμμηνόπαυσης που θα μπορούσε να εμποδίσει τις γυναίκες να βιώσουν την κατάσταση εξαρχής.

Αρκετοί οργανισμοί υγείας ζητούν εδώ και καιρό περισσότερες επιλογές θεραπείας για τις γυναίκες που βιώνουν τα δύσκολα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Εξάψεις, ομίχλη του εγκεφάλου, αλλαγές στη διάθεση και υπερβολική κούραση είναι μόνο μερικά από αυτά.

Επιστήμονες στη Νέα Υόρκη από την εταιρεία βιοτεχνολογίας Oviva Theraputics, λοιπόν, είπαν ότι η ένεση, η οποία θα μπορούσε να χορηγείται μία φορά κάθε λίγους μήνες, δρα σαν μια ορμόνη που ονομάζεται ορμόνη αντι-Mullerian (AMH), η οποία εμπλέκεται στην ωορρηξία και αρχίζει να μειώνεται όταν μια γυναίκα γίνει 25 ετών.

Πώς λειτουργεί η ορμόνη για την καθυστέρηση της εμμηνόπαυσης

Κατά την εμμηνόπαυση, η οποία εμφανίζεται συνήθως μεταξύ 45 και 55 ετών, παρατηρείται μεγάλη πτώση στις αναπαραγωγικές ορμόνες που απαιτούνται για την εγκυμοσύνη. Αλλά οι ερευνητές προτείνουν ότι η ένεση AMH στις γυναίκες κάθε λίγους μήνες θα μπορούσε να αυξήσει τεχνητά τα επίπεδα της ορμόνης AMH. Αυτό, είπαν, θα μπορούσε να καθυστερήσει την εμμηνόπαυση, πιθανώς και για πάντα.

Η έρευνα, δεν αποκάλυψε κινδύνους από το φάρμακο, αλλά η τακτική της ορμονοθεραπείας έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και του ενδομητρίου.

Η Δρ. Daisy Robinton, μοριακή βιολόγος στην Oviva Therapeutics που εργάζεται στον τομέα της ανάπτυξης της εταιρείας, είπε στην Daily Mail: «Αυτό το φάρμακο δεν θα μπορούσε απλώς να καθυστερήσει την εμμηνόπαυση, αλλά θα μπορούσε στην πραγματικότητα να την αποτρέψει».

Η Δρ. Robinton παρουσίασε την ανακάλυψή της στο Livelong Summit στο West Palm Beach της Φλόριντα, όπου συμμετείχαν περισσότεροι από χίλιοι γιατροί.

«Οι ωοθήκες γερνούν 2,5 φορές γρηγορότερα από το υπόλοιπο σώμα και από την ηλικία των 35 έως 50 ετών, περνούν σε ταχεία πτώση. Στην ηλικία των 52 ετών, εμφανίζεται η εμμηνόπαυση, με την απώλεια των ωοθηκών να προκαλεί το κάνει σώμα να αρχίσει να παρακμάζει. Η ορμόνη AMH ελέγχει τον χρόνο καθυστέρησης μέχρι την εμμηνόπαυση και στην πραγματικότητα λειτουργεί ως φρένο στις γυναίκες», ανέφερε η ειδικός και πρόσθεσε:

«Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε την AMH για να επιβραδύνουμε την απώλεια του αποθέματος των ωοθηκών -δηλαδή τον αριθμό των ωαρίων στις ωοθήκες) και να καθυστερήσουμε την εμμηνόπαυση».

Δοκιμές για την ασφάλεια του φαρμάκου

Σε κάθε εμμηνορροϊκό κύκλο, μια γυναίκα χάνει περίπου 1.000 ωοθυλάκια, είτε μέσω της ωορρηξίας, διαδικασία κατά την οποία απελευθερώνονται τα ωάρια, είτε μέσω του φυσικού θανάτου των κυττάρων. Αλλά οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι όταν μια γυναίκα έχει υψηλότερα επίπεδα AMH αυτή η απώλεια μπορεί να επιβραδυνθεί.

Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι σε αυτό το στάδιο πόσο θα κοστίσει η θεραπεία, αλλά λόγω των υψηλών ποσών που απαιτούνται για την έρευνα, οι τιμές θα μπορούσαν εύκολα να ανέλθουν αρχικά σε εξαψήφιο αριθμό.

Το φάρμακο αυτή τη στιγμή δοκιμάζεται σε ποντίκια για να αποδειχθεί εάν είναι ασφαλές στη χρήση του, με τα αποτελέσματα να αναμένονται τους επόμενους μήνες. Εάν πετύχει, θα μπορούσε να προχωρήσει σε δοκιμές σε ανθρώπους μέσα στα επόμενα χρόνια.

https://www.oloygeia.gr/

Διαβάστε επίσης