Ποιο προϊόν μακιγιάζ δεν πρέπει να φοράτε όταν ασκείστε – Μπορεί να προκαλέσει κηλίδες και ξηρό δέρμα

Για ορισμένες γυναίκες, μπορεί να φαίνεται δελεαστικό να βάλουν λίγο μακιγιάζ πριν πάνε στο γυμναστήριο. Σύμφωνα με μελέτη όμως, είναι σημαντικό να διατηρείτε το πρόσωπό σας φρέσκο και καθαρό από προϊόντα όταν γυμνάζεστε.

Νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Cosmetic Dermatology αποκαλύπτει τις επιπτώσεις της χρήσης καλλυντικού foundation κατά τη διάρκεια της αερόβιας άσκησης στο δέρμα και τους πόρους του. Η μελέτη περιελάμβανε 43 υγιείς φοιτητές, εκ των οποίων οι 20 άνδρες και οι 23 γυναίκες.

Το foundation εφαρμόστηκε στο ένα μισό του προσώπου -στο μέτωπο και στο πάνω μέρος του μάγουλου- ενώ το άλλο μισό του προσώπου έμεινε καθαρό. Μια συσκευή ανάλυσης δέρματος χρησιμοποιήθηκε για την προσεκτική εξέταση του δέρματος πριν και μετά από 20 λεπτά τρέξιμο σε διάδρομο.

Η σούπερ τροφή που ρυθμίζει το σάκχαρο, δυναμώνει την καρδιά και ρίχνει τη χοληστερόλη

Τι έδειξαν τα ευρήματα της μελέτης

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η υγρασία αυξήθηκε μετά την άσκηση τόσο στη ζώνη χωρίς μακιγιάζ όσο και στη ζώνη του μακιγιάζ. Ωστόσο, υπήρξε μεγαλύτερη αύξηση της υγρασίας στις ζώνες του foundation, η οποία μπορεί να είναι αποτέλεσμα του γεγονός ότι το μακιγιάζ που εμποδίζει την εξάτμιση της υγρασίας από το δέρμα, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Επιπλέον, στο δέρμα χωρίς κάποιον προϊόν αυξήθηκε το μέγεθος των πόρων αυξήθηκε μετά την άσκηση, αλλά δεν ίσχυσε το ίδιο και στον ίδιο βαθμό στο δέρμα με μακιγιάζ, γεγονός που θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι η χρήση foundation μπορεί να φράσσει τους πόρους.

Επιπλέον, το επίπεδο λιπαρότητας αυξήθηκε στις ζώνες χωρίς προϊόν και μειώθηκε στις ζώνες με το foundation, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να είναι δύσκολο να διατηρηθούν τα σωστά επίπεδα λιπαρότητας στο δέρμα όταν φοράτε μακιγιάζ.

Η άποψη των επιστημόνων

«Υπάρχει μια αυξανόμενη τάση ατόμων που φορούν καλλυντικά ενώ συμμετέχουν σε σωματικές δραστηριότητες. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η χρήση foundation κατά τη διάρκεια της αερόβιας άσκησης μπορεί να μειώσει τη λιπαρότητα του δέρματος, προκαλώντας ξηρότητα», ανέφεραν οι επιστήμονες και συμπλήρωσαν:

«Επιπλέον, το μακιγιάζ μπορεί να φράξει τους πόρους και να αυξήσει την παραγωγή σμήγματος. Αυτή η έρευνα προσφέρει σημαντικές γνώσεις στο κοινό, ενθαρρύνοντάς το να εξετάσει τις πιθανές συνέπειες της χρήσης μακιγιάζ κατά την άσκηση».

Ο αντίστοιχος συγγραφέας Dongsun Park, από το Εθνικό Πανεπιστήμιο Εκπαίδευσης της Κορέας, κατέλεξε: «Για την υγεία του δέρματος, είναι καλύτερο να ασκείστε χωρίς μακιγιάζ. Όταν το σμήγμα, τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και άλλες ουσίες παγιδεύονται σε έναν πόρο, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κηλίδες».

https://www.oloygeia.gr/

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ