Το μοναδικό τηγανητό φαγητό που βοηθάει στην απώλεια βάρους, ρυθμίζει το σάκχαρο και ενισχύει την υγεία του εντέρου

Όσοι από εμάς έχουμε δοκιμάσει αυτό το φαγητό γνωρίζουμε ήδη ότι είναι πολύ νόστιμο. Ωστόσο, ξέρατε ότι είναι επίσης γεμάτο με μια σειρά από θρεπτικά συστατικά και οφέλη για την υγεία;

Αυτό το φαγητό μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας υγιεινής μεσογειακής διατροφής, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε όσπρια, φρούτα, λαχανικά και υγιεινές πηγές λιπών και πρωτεϊνών.

Τι είναι το φαλάφελ

Το φαλάφελ είναι τηγανητές μπάλες που παραδοσιακά παρασκευάζονται από ρεβίθια και διάφορα μπαχαρικά και βότανα. Είναι ένα κοινό street food που συναντάμε στην Αίγυπτο και τη Μέση Ανατολή. Και επειδή παρασκευάζεται χωρίς κρέας, έχει γίνει βασικό μέρος της χορτοφαγικής και vegan διατροφής σε όλο τον κόσμο. Λοιπόν, πόσο καλό είναι το φαλάφελ για εσάς; Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα!

Η σούπερ τροφή που ρυθμίζει το σάκχαρο, δυναμώνει την καρδιά και ρίχνει τη χοληστερόλη

Τα 5 καλύτερα οφέλη του φαλάφελ για την υγεία

Αποτελεί μια καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης
Μπορεί να σας βοηθήσει να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα
Το φαλάφελ μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα
Βοηθάει στην διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του εντέρου
Μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος

1. Αποτελεί μια καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης

Μερικές φορές μπορεί να είναι πρόκληση για τους χορτοφάγους και τους vegans να λαμβάνουν αρκετή πρωτεΐνη από τη διατροφή τους εφόσον έχουν αποκλείσει το κρέας.  Κάθε μέρα, οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται περίπου 0,75 g πρωτεΐνης για κάθε κιλό του σωματικού τους βάρους. Αυτό αντιστοιχεί σε 45g για τις γυναίκες και 55g για τους άνδρες.

Ευτυχώς, τα ρεβίθια είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης. Η πρωτεΐνη βοηθά στην οικοδόμηση των μυών και παράγει ορμόνες και ένζυμα. Είναι επίσης πηγή ενέργειας και αποτελεί ουσιαστικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής όταν καταναλώνεται με μέτρο.

2. Μπορεί να σας βοηθήσει να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα

Το φαλάφελ περιέχει τόσο πρωτεΐνη όσο και φυτικές ίνες. Και τα δύο λειτουργούν σε συνδυασμό το ένα με το άλλο βοηθώντας σας να νιώθετε χορτάτοι όλη την ημέρα.

Αυτό συμβαίνει γιατί οι φυτικές ίνες περιέχουν οξικό άλας, το οποίο είναι ένα μόριο που δρα κατά της όρεξης. Όταν καταναλώνονται φυτικές ίνες, το οξικό άλας απελευθερώνεται στην κυκλοφορία του αίματος, στο κόλον και στον εγκέφαλο, στέλνοντας χημικές αντιδράσεις στον εγκέφαλό μας μεταφέροντας την πληροφορία ότι έχουμε χορτάσει.

Μελέτες δείχνουν, επίσης, ότι οι φυτικές ίνες είναι ένας σημαντικός ρυθμιστής των επιπέδων γκρελίνης. Η γκρελίνη είναι γνωστή ως «ορμόνη της πείνας». Το στομάχι την απελευθερώνει για να ενισχύσει την όρεξη, να προωθήσει την αποθήκευση λίπους και να αυξήσει την πρόσληψη τροφής.

Οι φυτικές ίνες έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στη μείωση της παραγωγής ορμονών της πείνας, αποτρέποντας τις ενοχλητικές λιγούρες που συχνά οδηγούν σε υπερκατανάλωση τροφής.

3. Συμβάλλει στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, όπως η πίτσα και τα πατατάκια, αυξάνουν γρήγορα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, οδηγώντας σε πτώση της ενέργειας. Από την άλλη, το φαλάφελ είναι ένας σύνθετος υδατάνθρακας, ο οποίος περιέχει φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν.

Οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν την απορρόφηση του σακχάρου, γεγονός που βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Οι διαλυτές φυτικές ίνες – το είδος που περιέχεται στο φαλάφελ – μπορούν επίσης να μειώσουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης.

4. Βοηθάει στην διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του εντέρου

Η έλλειψη φυτικών ινών στη διατροφή μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα, η οποία επηρεάζει περίπου το 20% των ανθρώπων κάθε χρόνο. Οι διαιτητικές ίνες στο φαλάφελ δεν μπορούν να αφομοιωθούν, αλλά βοηθούν τα κόπρανα να αποκτήσουν όγκο και να γίνουν πιο μαλακά.  Αυτό τους επιτρέπει να περάσουν από το έντερο πιο γρήγορα και εύκολα.

5. Μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος

Το φαλάφελ είναι χαμηλό σε θερμίδες και λιπαρά. Όταν καταναλώνεται ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής, μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους ή στη διατήρηση του φυσιολογικού βάρους.

Ένας από τους πιο υγιεινούς τρόπους για να φάτε φαλάφελ είναι σε ένα μπολ με πολλά υγιεινά χόρτα και λαχανικά. Όταν φτιάχνετε το φαλάφελ σας, προσέξτε να μην χρησιμοποιήσετε πολύ λάδι, καθώς αυτό προσθέτει περιττά λιπαρά και θερμίδες.

https://www.oloygeia.gr/

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ