Μήνας Μάρτιος, Μήνας Γαλλοφωνίας !

 

Η Γαλλοφωνία, που πρωτοεμφανίστηκε το 1880 κάτω από τη γραφίδα του γεωγράφου ΟνήσιμουΡέκλου για να περιγράψει τη γλωσσική και πολιτιστική κοινότητα που αποτελούσε η Γαλλία με τις αποικίες της, έχει σήμερα απελευθερωθεί από την αποικιακή χροιά και προσδιορίζει δυο διαφορετικές αλλά αλληλοσυμπληρούμενες πραγματικότητες.

Στην ευρύτερη της έννοια, περιλαμβάνει το σύνολο των δράσεων προώθησης της γαλλικής γλώσσας και των αξιών των οποίων είναι φορέας, ανεξάρτητα από τις χώρες στις οποίες αυτές αναπτύσσονται.

 Με τη θεσμική έννοια, η Γαλλοφωνία προσδιορίζει μία διεθνή οργάνωση 88 κρατών και κυβερνήσεων και κρατών-παρατηρητών, που έχουν επιλέξει να προσχωρήσουν στον Καταστατικό της Χάρτη.

Πραγματικά, η γαλλική γλώσσα συνεχίζει να κατέχει σημαντική θέση στον κόσμο : μοναδική γλώσσα που ομιλείται και στις πέντε ηπείρους.

Όπως και η αγγλική, η γαλλική γλώσσα παραμένει γλώσσα εργασίας των διεθνών οργανισμών στην Ευρώπη, καθώς επίσης και την Αφρική.

Η γαλλική είναι η μητρική γλώσσα περίπου 88 εκατομμυρίων ανθρώπων.O αριθμός των ατόμων που εκτιμάται ότι ‘‘είναι σε θέση να χρησιμοποιούν περιστασιακά τη γαλλική γλώσσα’’ ανέρχεται σεπερισσότερα από 300 εκατομμύριακαι τέλος, ο αριθμός των διδασκόντων, εκτιμάται σε 900.000.

H γαλλική, διατηρεί τη θετική εικόνα μιας γλώσσας χρήσιμης, απαραίτητης σε ορισμένους επαγγελματικούς τομείς, αλλά επίσης μιας γλώσσας αδιάρρηκτα συνδεδεμένης με αξίες, μ ’έναν πολιτισμό, με κοινωνικά προγράμματα καθολικής εμβέλειας. Η γαλλική γλώσσα διαθέτει το πλεονέκτημα να είναι διεθνώς αναγνωρισμένη ως μεγάλη γλώσσα πολιτισμού.

Το θεσμικό πλαίσιο της Γαλλοφωνίας αποτελείται από τους πολιτικούς θεσμούς και από τους φορείς. Οι πολιτικοί θεσμοί αφορούν σε διασκέψεις των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Γαλλοφωνίας (οι Σύνοδοι Κορυφής)που συνέρχονται κάθε δύο χρόνια σε διαφορετική χώρα και καθορίζουν τις μεγάλες κατευθύνσεις του κινήματος για τα δύο επόμενα χρόνια.

Οι φορείς της Γαλλοφωνίας, επιφορτισμένοι με τον προγραμματισμό της οργάνωσης ανά τομείς, είναιτέσσερις :

Tο Πανεπιστημιακό Γραφείο Γαλλοφωνίας, το Πανεπιστήμιο Senghor της Αλεξάνδρειας, η Διεθνής Οργάνωση γαλλόφωνων δημάρχων και ο τηλεοπτικός σταθμός TV5.
Η Γαλλοφωνία, όρος που προσδιορίζει πολύ περισσότερα πράγματα από μια απλή γλωσσική κοινότητα, έστω κι αν η γαλλική γλώσσα παραμένει κοινός της παρονομαστής, μεταφέρει παντού στον κόσμο αξίες, καθώς και ένα μήνυμα οικουμενικότητας και δημοκρατίας.

Αποτελεί επίσης, έναν αναγνωρισμένο παράγοντα ανάπτυξης.

Η Ελλάδα έγινε το 54ο κράτος πλήρες μέλος της Διεθνούς Οργάνωσης Γαλλοφωνίας, στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου 2006.

Από τότε, κάθε Μάρτιο, η Γαλλική Πρεσβεία στην Ελλάδα και το Γαλλικό Ινστιτούτο της, τιμούν και εορτάζουν την Γαλλοφωνία διοργανώνοντας ημερίδες, περιοδικές εκθέσεις και μουσικές βραδιές. Διοργανώνουν δε και διαγωνισμούς, όπου λαμβάνουν μέρος εκατοντάδες  σχολεία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. (Το φετινό θέμα ήταν οι Ολυμπιακοί και παραολυμπιακοί αγώνες, με εγγραφή 10.000 μαθητών)!

Με αυτόν τον τρόπο, προωθούν την αποστολή τηςΓαλλοφωνίας, που είναι ηπροώθηση της ειρήνης, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η υποστήριξη της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της έρευνας και η ανάπτυξη συνεργασίας για την αειφόρο ανάπτυξη.

Γεωργία Πετροπούλου – Conan

Διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος στην Πάτρα

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ