Η κακοκαιρία Εμίλ φέρνει βροχές, καταιγίδες και αφρικανική σκόνη - Κινδυνεύουν με πλημμύρες Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία

Τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του meteo.gr

Βαρομετρικό χαμηλό θα επηρεάσει τον καιρό της χώρας από σήμερα το απόγευμα έως το Σάββατο 2 Μαρτίου. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τα κυριότερα χαρακτηριστικά της επερχόμενης κακοκαιρίας Εμίλ θα είναι:

  • οι βροχές στις περισσότερες περιοχές της χώρας οι οποίες κατά τόπους θα είναι ισχυρές
  • οι καταιγίδες με πιθανότητα χαλαζοπτώσεων κυρίως σε νησιωτικές και παράκτιες περιοχές
  • η πρόσκαιρη πτώση της θερμοκρασίας
  • η μεταφορά Σαχαριανής σκόνης με αποτέλεσμα την εκδήλωση λασποβροχών

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Τρεις ημέρες με καταιγίδες ξεκινούν από τα Δυτικά

Αναλυτικά, βροχοπτώσεις θα εκδηλωθούν από το απόγευμα της Πέμπτης 29/02 στα δυτικά και βορειοδυτικά τμήματα της χώρας ενώ στο Ιόνιο και αργότερα στα παράκτια τμήματα των δυτικών ηπειρωτικών θα εκδηλωθούν και καταιγίδες με πιθανότητα χαλαζοπτώσεων.

Σταδιακά έως το απόγευμα της Παρασκευής 01/03 οι βροχοπτώσεις θα επηρεάσουν και την υπόλοιπη χώρα ενώ καταιγίδες θα εκδηλωθούν σε νησιωτικές και παράκτιες περιοχές. Εξαίρεση αποτελούν η Θράκη και τα ανατολικά και νοτιοανατολικά τμήματα του Αιγαίου.  Στη συνέχεια και έως το πρωί του Σαββάτου 02/03 τα φαινόμενα θα εντοπίζονται κυρίως στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία και στο Βόρειο, Ανατολικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Από το μεσημέρι του Σαββάτου 02/03 αναμένονται τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες με σταδιακή εξασθένηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα δυτικά τμήματα της Κεντρικής Μακεδονίας (νομοί Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας) τα φαινόμενα αναμένεται να είναι κατά τόπους ισχυρά και να φέρουν μεγάλα αθροιστικά ύψη υετού.

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση των επεισοδίων βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης για την Παρασκευή 01/03 κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 (Σημαντική).

Οι νότιοι άνεμοι που θα επικρατήσουν στο Ιόνιο την Πέμπτη 29/02 και στο Αιγαίο την Πέμπτη 29/02 και την Παρασκευή 01/03  θα φτάνουν κατά τόπους τα 6-7 μποφόρ. Ιδιαίτερα στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο την Παρασκευή οι άνεμοι θα φτάνουν τα 7-8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση την Παρασκευή 01/03 όμως από το Σάββατο 02/03 θα παρουσιάσει και πάλι σταδιακή άνοδο.

Βελτίωση του καιρού αναμένεται την Κυριακή 03/03.

Αναλυτικά στοιχεία για το πού θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες η κακοκαιρία Emil έδωσε στη δημοσιότητα ο Γιώργος Τσατραφύλλιας.

Ο γνωστός μετεωρολόγος καταγράφει 11 περιοχές που κινδυνεύουν με «αιφνίδιες πλημμύρες», όπως γράφει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την ανάρτηση που έκανε στο Facebook ο μετεωρολόγος του Alpha, Γιώργος Τσατραφύλλιας, από τις 7 το απόγευμα της Πέμπτης 29 Φεβρουαρίου έως αύριο, Παρασκευή (01.03.2024), το πρωί, θα αρχίσει η διήμερη κακοκαιρία Emil.

Ειδικότερα, ισχυρές καταιγίδες θα εκδηλωθούν το επόμενο 48ωρο, αρχικά από σήμερα απόγευμα σε:

Επτάνησα,
Θεσπρωτία,
Ηλεία,
Αχαΐα,

Τρίκαλα,
Καρδίτσα,
Μακεδονία (Πιερία, Ημαθία, Πέλλα και δυτικότερα),
Ευρυτανία,
Αιτωλοακαρνανία.

Όσον αφορά την Παρασκευή, ο κ. Τσατραφύλλιας εκτιμά ότι από το μεσημέρι και μέχρι το πρωί του Σαββάτου (02.03.2024) θα επηρεαστούν:

Λάρισα,
Πιερία,
Ημαθία,
Πέλλα,
Θεσσαλονίκη,
Χαλκιδική,
Κορινθία,
Κυκλάδες.

Όπως καταλήγει στην ανάρτησή του ο Γιώργος Τσατραφύλλιας, «αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης. Επίσης θυελλώδεις θα πνέουν οι νοτιάδες στο Ιόνιο την Πέμπτη και την Παρασκευή στο νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ