Χρηματιστήριο: Άνω του 25% το φετινό ράλι στην Εναλλακτική Αγορά

Με βασικό όχημα τις τέσσερις εταιρείες ειδικού σκοπού «mezz», αλλά και τις δύο εισηγμένες που ετοιμάζονται για το μεγάλο «άλμα» στην Κύρια Αγορά, συνεχίζεται το φετινό ράλι στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου, το οποίο μέσα στο 2024 προσφέρει εντυπωσιακές αποδόσεις στους επενδυτές.

Είναι ενδεικτικό ότι, παρά τη διόρθωση της τελευταίας εβδομάδας, η οποία ανήλθε στο 9%, η ΕΝ.Α. καταγράφει συνολικά κέρδη άνω του 17% μέσα στον τελευταίο μήνα, άνω του 37% μέσα στο τελευταίο τρίμηνο, άνω του 41% μέσα στο τελευταίο εξάμηνο και άνω του 87% μέσα στο τελευταίο 12μηνο. Από τις αρχές του έτους, δε, η μεταβολή υπερβαίνει το 25%.

Στο επίκεντρο της εντυπωσιακής ανόδου, αναμφίβολα, τίθενται οι μετοχές των «mezz», δηλαδή των τεσσάρων εταιρειών ειδικού σκοπού, οι οποίες προέκυψαν από τις τιτλοποιήσεις των «κόκκινων» δανείων των ελληνικών τραπεζών. Η βελτίωση του ρυθμού «πρασινίσματος» αυτών των δανείων έχει αυξήσει τις προσδοκίες για τα φετινά μερίσματα, ενώ οι ευρύτερα θετικές προοπτικές των συστημικών τραπεζών ενισχύουν την ελκυστικότητα των τεσσάρων mezz.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, από τις αρχές του έτους, βλέπουμε τη Phoenix Vega Mezz να κάνει ράλι της τάξης του 71%, την Cairo Mezz να σημειώνει άνοδο κατά 66%, τη Sunrise Mezz να κερδίζει 42% και την Galaxy Cosmos να εκτοξεύεται κατά 39%. Κι όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι και οι τέσσερις έχουν διορθώσει από τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά, τα οποία είχαν σημειωθεί στα τέλη Ιανουαρίου – αρχές Φεβρουαρίου.

Από εκεί και πέρα, εξαιρετική είναι η πορεία των Real Consulting – Performance Technologies. Πρόκειται για τις δύο εισηγμένες της ΕΝ.Α., οι οποίες εκτός απροόπτου μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα κάνουν το πολυπόθητο βήματα μετάταξης στην Κύρια Αγορά. Ιδίως στην περίπτωση της Performance, η απόφαση για μετάταξη έχει ήδη εγκριθεί από τη γενική συνέλευση των μετόχων.

Υπό αυτό το πρίσμα, δεν προξενεί εντύπωση το γεγονός ότι η Real Consulting διευρύνεται κατά 25% από τις αρχές του έτους, με αποτέλεσμα η κεφαλαιοποίησή της να κυμαίνεται στα 70 εκατ. ευρώ. Από την πλευρά της, η Performance Technologies κερδίζει τουλάχιστον 11%, βλέποντας τη χρηματιστηριακή της αξία να ξεπερνά τα επίπεδα των 73 εκατ. ευρώ.

Από εκεί και πέρα, σε θετικό έδαφος κινείται η μετοχή της Vidavο, ενώ οι μετοχές των MED, Euroxx και Dotsoft είναι αμετάβλητες σε σχέση με τις αρχές του 2024. Στον αντίποδα, αρνητική είναι η ετήσια μεταβολή για τις Mediterra, Foodlink, Οπτοηλεκτρονικές Τεχνολογίες και Dopler.

Η μεταβολή των εισηγμένων της ΕΝ.Α. από τις αρχές του 2024

Phoenix +71%
Cairo +66%
Sunrise +42%
Galaxy Cosmos +39%
Real consulting +25%
Performance +11,4%
Vidavo +2,5%
Med +0,3%
Euroxx 0%
Dotsoft 0%
Mediterra -4,7%
Foodlink -9,3%
Οπτοηλεκτρονικές Τεχνολογίες -10%
Dopler -19,5%

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ