Τι είναι το σύνδρομο περίσφιξης τρίχας που μπορεί να βάλει σε κίνδυνο το μωρό

Το σύνδρομο περίσφυξης τρίχας είναι μια σπάνια πάθηση που μπορεί να συμβεί όταν μια τρίχα ή μια κλωστή από ύφασμα τυλίγεται σφιχτά γύρω από το δάχτυλο του ποδιού, του χεριού ή άλλο σημείο του σώματος του μωρού σας.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ερυθρότητα, πρήξιμο και κλάμα. Η κατάσταση εμφανίζεται συνήθως λόγω της τριχόπτωσης μετά τον τοκετό, αλλά αντιμετωπίζεται εύκολα με την έγκαιρη διάγνωση. Οι ειδικοί της Κλινικής του Κλίβελαντ ενημερώνουν.

Τι είναι το σύνδρομο περίσφυξης τρίχας;

Το σύνδρομο περίσφυξης τρίχας εμφανίζεται όταν ένα κομμάτι τρίχας τυλίγεται γύρω από ένα μικρό σημείο του σώματος του μωρού σας. Μια κλωστή από μια κουβέρτα ή ένα ρούχο μπορεί επίσης να προκαλέσει την πάθηση, όταν τυλίγεται γύρω από τα δάχτυλα των ποδιών, των χεριών ή το πέος του μωρού. Μπορεί επίσης να επηρεάσουν άλλα μέρη του σώματος, όπως τα γεννητικά όργανα, τις θηλές, τους λοβούς του αυτιού, τη γλώσσα ή τον αφαλό.

Όταν μια τρίχα ή μια κλωστή τυλίγεται τόσο σφιχτά γύρω από ένα εξέχον σημείο του σώματος, μπορεί να προκαλέσει πόνο και πρήξιμο. Τα μαλλιά ουσιαστικά λειτουργούν ως τουρνικέ. Σε σοβαρές περιπτώσεις, η παροχή αίματος στο σημείο αυτό του σώματος του μωρού μπορεί να διαταραχθεί. Η καθυστέρηση στη θεραπεία μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, όπως θάνατο ιστού ή διάβρωση των οστών, που μπορεί να οδηγήσει στην ανάγκη ακρωτηριασμού.

Ποιους επηρεάζει το σύνδρομο περίσφιξης τρίχας;

Οι περισσότερες περιπτώσεις συνδρόμου περίσφιξης τρίχας εμφανίζονται σε μωρά και μικρά παιδιά. Η μέση ηλικία διάγνωσης είναι οι πέντε μήνες. Ο μέσος όρος ηλικίας που εμφανίζεται το σύνδρομο στα δάκτυλα των χεριών είναι οι τρεις εβδομάδες, ενώ ο μέσος όρος για τα δάχτυλα των ποδιών είναι οι τέσσερις μήνες. Όταν τα γεννητικά όργανα επηρεάζονται από το σύνδρομο, η μέση ηλικία διάγνωσης είναι τα 2 έτη. Το σύνδρομο περίσφιξης τρίχας είναι πολύ σπάνιο στους ενήλικες.

Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου περίσφιξης τρίχας;

Τα πρώτα συμπτώματα του συνδρόμου μπορεί να περιλαμβάνουν υπερβολικό κλάμα και ευερεθιστότητα. Μπορεί να παρατηρήσετε ερυθρότητα ή πρήξιμο σε ένα δάχτυλο, στα δάχτυλα των ποδιών ή σε άλλο μέρος του σώματος. Η περιοχή μπορεί να είναι ευαίσθητη και να προκαλεί πόνο και δυσφορία στο μωρό σας.

Μετά από περαιτέρω επιθεώρηση, μπορεί να δείτε ένα σημάδι μέσα στην περιοχή. Μπορεί να μοιάζει με ένα αυλάκι στο σώμα του μωρού σας, ενώ σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, το αυλάκι μπορεί να γεμίσει με υγρό και να έχει άσχημη μυρωδιά.

Τι προκαλεί το σύνδρομο περίσφιξης τρίχας

Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους εμφανίζεται το σύνδρομο περίσφιξης τρίχας σε βρέφη και μικρά παιδιά είναι η επιλόχεια τριχόπτωση. Λόγω των ορμονικών αλλαγών μετά τον τοκετό, έως και το 90% των μητέρων εμφανίζουν υπερβολική τριχόπτωση. Αυτό εκθέτει το μωρό σε πιο χαλαρά μαλλιά, προκαλώντας αυξημένο κίνδυνο της πάθησης. Η επιλόχεια τριχόπτωση μπορεί να διαρκέσει από δύο έως έξι μήνες μετά τον τοκετό.

Επιπλέον, όταν τα μαλλιά σας είναι βρεγμένα, μακραίνουν. Όταν στεγνώνουν, συστέλλονται ξανά στο κανονικό τους μέγεθος. Έτσι, εάν τα μαλλιά σας είναι βρεγμένα όταν τυλίγονται γύρω από τα δάχτυλο του μωρού σας, μπορεί μια τρίχα να σφίξει γύρω από το σημείο του σώματός τους όταν στεγνώσει. Δεδομένου ότι οι ανθρώπινες τρίχες είναι τόσο λεπτές, μπορεί να μην δείτε ότι έχουν τυλιχθεί γύρω από το μέρος του σώματος του παιδιού.

Ορισμένα ρούχα για βρέφη μπορεί επίσης να προκαλέσουν σύνδρομο περίσφυξης τρίχας. Εάν το μωρό σας κινεί επανειλημμένα τα δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών του σε μια περιορισμένη περιοχή, όπως όταν φορά γάντια, κάλτσες ή πιτζάμες, η πάθηση μπορεί να εμφανιστεί.

Πώς αντιμετωπίζεται

Ο παιδίατρος μπορεί να αφαιρέσει μια τρίχα διαλύοντας, ξετυλίγοντας ή κόβοντάς την. Ο τύπος της μεθόδου αφαίρεσης θα εξαρτηθεί από τη σοβαρότητα της κατάστασης του μωρού.

Για ήπιες περιπτώσεις όπου ο παιδίατρος μπορεί να δει τις τρίχες, μπορεί να χρησιμοποιήσει μια κρέμα αποτρίχωσης (αποτριχωτικό παράγοντα) για να τις διαλύσει. Αυτή είναι η λιγότερο επεμβατική και πιο αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης της πάθησης. Λειτουργεί μόνο εάν μια τρίχα προκαλεί την πάθηση. Δεν θα λειτουργήσει σε νήματα από ρούχα ή κουβέρτες.

Ο παιδίατρος θα εφαρμόσει την κρέμα στην πληγείσα περιοχή. Μέσα σε 10 λεπτά, οι τρίχες θα πρέπει να σπάσουν, απελευθερώνοντας την ένταση γύρω από το σημείο του σώματος του παιδιού. Θα πρέπει να αποφύγετε αυτή τη μέθοδο εάν το παιδί έχει ερεθισμό στο δέρμα ή έχει αλλεργία στα συστατικά της κρέμας.

Εάν ο παιδίατρος δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει κρέμα αποτρίχωσης, μπορεί να δοκιμάσει να ξετυλίξει τα μαλλιά ή την κλωστή. Αν δεν μπορεί, μπορεί να κόψει τις τρίχες απευθείας. Αρχικά, θα τοποθετήσει έναν αμβλύ καθετήρα ανάμεσα στην κλωστή και το δέρμα του μωρού για να το προστατεύσει. Στη συνέχεια θα κόψει τα μαλλιά ή την κλωστή χρησιμοποιώντας ένα ψαλίδι ή μια λεπίδα.

Για σοβαρές περιπτώσεις όπου μια τρίχα ή μια κλωστή είναι βαθιά ενσωματωμένη στο δέρμα του μωρού, ένας παιδοχειρουργός μπορεί να χρειαστεί να κάνει χειρουργική επέμβαση.

https://www.oloygeia.gr/