Δήμος Πατρέων: Λαϊκές Συνελεύσεις σε Προσφυγικά και Ροΐτικα, για την κινητοποίηση του Σαββάτου

Στις Σκάλες της Αγίου Νικολάου

Στα Προσφυγικά και στα Ροΐτικα συνεχίστηκαν χθες Τρίτη οι Λαϊκές Συνελεύσεις, με θέμα την παμπατραϊκή κινητοποίηση του Σαββάτου 10 Φεβρουαρίου (11 π.μ.) και τον προϋπολογισμό του Δήμου Πατρέων.

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, μίλησε στη Λαϊκή Συνέλευση που έγινε στα Προσφυγικά, στην αίθουσα του Παμμικρασιατικού Συλλόγου, στην οποία παρόντες ήταν ο Αντιδήμαρχος Αρχιτεκτονικού Έργου, Παναγιώτης Μελάς, ο Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΗΠ – Καρναβάλι Πάτρας, Παύλος Σκούρας, ο Πρόεδρος του Κεντρικού Διαμερίσματος, Γιώργος Αγγελόπουλος, εκπρόσωποι φορέων και κάτοικοι της περιοχής.

Ο Δήμαρχος ενημέρωσε για την δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι Δήμοι, εξαιτίας των κυβερνητικών επιλογών και υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη να είναι όλοι παρόντες στην κινητοποίηση του Σαββάτου για να σταλεί ηχηρό μήνυμα στους κυβερνώντες.

Μεταξύ άλλων είπε: «Η πόλη μας, οι δημότες, τα παιδιά μας, έχουν ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν. Για να έχουμε σύγχρονα σχολεία και δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά μας, περισσότερους και καλά συντηρημένους χώρους άθλησης, χώρους αναψυχής, παιδικές χαρές, ασφαλτοστρώσεις, αναπλάσεις, νέα δίκτυα ύδρευσης, σύγχρονες υποδομές στην πόλη, πρέπει να έχουμε τη χρηματοδότηση που με το νόμο δικαιούμαστε ως Δήμος και να έχουμε το απαραίτητο προσωπικό, τα οποία οι κυβερνήσεις μας έχουν στερήσει και μας στερούν επί σειρά ετών.

Η κυβέρνηση κάθε χρόνο μας φορολογεί. Πληρώνουμε όλοι μας φόρους μισθωτών υπηρεσιών, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ κλπ κι ένα μέρος αυτών των χρημάτων οφείλει να τα επιστρέφει στους Δήμους για να γίνονται έργα για τους δημότες. Με βάση τον «καλλικρατικό» νόμο όλοι οι Δήμοι της χώρας έπρεπε να χρηματοδοτούνται, από τον κρατικό προϋπολογισμό με 7,5 δις ευρώ το χρόνο. Αντί αυτών, παίρνουν μόνο 1,5 δις ευρώ και ο Δήμος μας αντί για 91 εκ. ευρώ ετήσια τακτική επιχορήγηση παίρνει μόνο 24 εκ. ευρώ! Μας στερούν 67 εκ. κάθε χρόνο! Δηλαδή μέχρι τώρα, όσο διάστημα είμαστε Δημοτική Αρχή, μας έχουν παρακρατήσει 670 εκ. ευρώ.

Πού πηγαίνουν όλα αυτά τα χρήματα που δεν αποδίδονται στους Δήμους; Πηγαίνουν σε ιδιώτες επενδυτές! Αυτή είναι η πολιτική κατεύθυνση που έχουν επιλέξει να ακολουθήσουν. Το ίδιο κάνουν και για τα έργα, όπως η υπογειοποίηση του τρένου από το Ρίο έως το νέο Λιμάνι. Καθώς φαίνεται έχουν βάλει τις ανάγκες της Πάτρας στο τέλος των ιεραρχήσεών τους, τόσο για το θαλάσσιο μέτωπο, όσο και για την παραχώρηση του Ριγανόκαμπου στο Δήμο για να κάνουμε το Ανατολικό πάρκο κλπ.

Έρχονται κάποιοι και μας λένε: «Γιατί δεν πηγαίνετε να συναντήσετε τους Υπουργούς και να θέσετε τα αιτήματα αυτά, αντί να κάνετε κινητοποιήσεις». Έχουμε πάει κι έχουμε δει τους Υπουργούς και έχουμε πάει και έχουμε επιδώσει και υπόμνημα για τον Πρωθυπουργό, αλλά απάντηση δεν έχουμε λάβει.

Είναι λοιπόν ώρα να μιλήσουμε δυνατά ως πόλη. Ο λαός της Πάτρας να διεκδικήσει αυτά που του χρωστάνε. Γι’ αυτό όλοι πρέπει να δώσουμε αγωνιστικό παρών στην κινητοποίηση του Σαββάτου 10 Φλεβάρη, στις σκάλες της Αγίου Νικολάου, στις 11 το πρωί, για να στείλουμε ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση».

Στη Λαϊκή συνέλευση που έγινε στα Ροΐτικα, στο χώρο των Παιδικών Κατασκηνώσεων, παρόντες εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, ήταν η Αντιδήμαρχος Πολεοδομικού Σχεδιασμού, Αναστασία Τογιοπούλου, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ, Διονύσης Κλάδης, καθώς και οι πρόεδροι των δημοτικών κοινοτήτων Παραλίας, Μιντιλογλίου, Ροϊτίκων, μέλη των συμβουλίων των κοινοτήτων, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων και δημότες.

Η Αντιδήμαρχος και ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ ενημέρωσαν για την υποχρηματοδότηση και την όλη διαμορφωθείσα κατάσταση, βάσει της οποίας ο Δήμος καλείται να καλύψει τις ανάγκες της πόλης και η άποψη όλων ήταν ότι το Σάββατο 10 Φλεβάρη, πρέπει να είναι παρόντες στην μεγάλη κινητοποίηση, για να απαιτήσουν αυτά που η Πάτρα και οι δημότες δικαιούνται.

Διαβάστε επίσης