Ο Σύλλογος Ιεροψαλτών Πατρών και Περιχώρων έκοψε την πίτα του

    Σε εορταστικό και  κλίμα πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή 4 Φεβρουαρίου, η δεξίωση της Κοπής της Βασιλόπιτας του Συλλόγου Ιεροψαλτών Πατρών και Περιχώρων «Ιωάννης ο Δαμασκηνός», στον κατάμεστο πολυχώρο δεξιώσεων «Μπαλκόνι» Χαλανδρίτσας. 

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση:

    Την εκδήλωση λάμπρυναν με την παρουσία τους -συνοδεία κλήρου- ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ.κ. Καλλίνικος, προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής, πρώην πρόεδροι και διοικητικά στελέχη του Συλλόγου, πολυάριθμοι Ιεροψάλτες και Μουσικοδιδάσκαλοι και πλήθος κόσμου, όλων των ηλικιών.

    Την καθ’ αυτό κοπή της βασιλόπιτας ακολούθησαν οι ευχές των Μητροπολιτών και η ομιλία του προέδρου του Συλλόγου κου Κυριάκου Τζουραμάνη, στην οποία παρουσίασε το όραμα και τις σχεδιαζόμενες δράσεις του Δ.Σ. κατά την διετία 2024-2026, με βασικούς άξονες:

Καταγραφή, ανάδειξη και προβολή της τοπικής ψαλτικής μας παράδοσης με την έκδοση βιοεργογραφιών και την ψηφιοποίηση ηχογραφήσεων διακεκριμένων ιεροψαλτών και μελοποιών που άφησαν ανεξίτηλη την σφραγίδα τους κατά την διάρκεια του 20ου αιώνα στην πόλη μας. 

Μέριμνα για χορηγία, κατόπιν κλήρωσης, μέρους ή συνόλου του χρηματικού ποσού των διδάκτρων του τελευταίου έτους σπουδών, πέντε (5) αποφοίτων διπλωματούχων των Ωδείων και σχολών Βυζαντινής μουσικής της πόλεώς μας.

Διαλέξεις και σεμινάρια με αντικείμενο την ψαλτική τέχνη από καταξιωμένους μουσικολόγους, ερευνητές, δασκάλους και Πρωτοψάλτες με σκοπό την διαρκή επιμόρφωση των συναδέλφων ιεροψαλτών και των σπουδαστών της Βυζαντινής Μουσικής. 

 Συνεργασία με άλλους συλλόγους για την από κοινού διοργάνωση συναυλιών.

    Την εκδήλωση πλαισίωσαν αφιλοκερδώς με μουσικό πρόγραμμα οι Ιωάννης Παναγιωτόπουλος (ούτι), Σωτήριος Καφούσιας (κανονάκι), Αλέξιος Γαλάνης (βιολί) Νικόλαος Κορκόντζηλας (κρουστά) και Σπήλιος Πλώτας (κλαρίνο) με την ορχήστρα του, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι και ιεροψάλτες.

Διαβάστε επίσης