ΟΗΕ: Οι Ταλιμπάν συνεχίζουν να επιβάλλουν περιορισμούς στα δικαιώματα των γυναικών

Τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν την Δευτέρα σε νέα έκθεση ότι οι αρχές των Ταλιμπάν συνεχίζουν να εφαρμόζουν περιορισμούς στα δικαιώματα των γυναικών στην εργασία, την εκπαίδευση και την ελεύθερη κυκλοφορία.

Η έκθεση για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αφγανιστάν, αναφέρει ότι de facto το Υπουργείο Διάδοσης της Αρετής και Πρόληψης της Βίας συμμετέχει ιδιαίτερα στην επιβολή αυτών των πολιτικών.

Μεταξύ άλλων, η έκθεση δίνει παραδείγματα περιπτώσεων όπου αξιωματούχοι του υπουργείου στην επαρχία Κανταχάρ αποφάσισαν ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να ταξιδεύουν σε μεγάλες αποστάσεις χωρίς «μαχράμ», άνδρα οικογενειακό κηδεμόνα ή άλλο παράδειγμα στην επαρχία Paktya όπου οι γυναίκες χωρίς μαχράμ απαγορεύονται να εισέλθουν σε εγκαταστάσεις υγείας.

Απαντώντας στην έκθεση του ΟΗΕ, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, Zabihullah Mujahid, κατηγόρησε την αποστολή ότι δεν γνώριζε τoν ισλαμικό νόμο.

«Αποκαλώντας αυτές τις αποφάσεις πράξη κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προσβάλλετε τις πεποιθήσεις των ανθρώπων», είπε ο Μουτζαχίντ.

Από τότε που επέστρεψαν στην εξουσία τον Αύγουστο του 2021, οι Ταλιμπάν έχουν εφαρμόσει μια σειρά από κανόνες που περιορίζουν τα δικαιώματα των γυναικών και κοριτσιών στο Αφγανιστάν, όπως η στέρηση της εκπαίδευσης από γυναίκες και κορίτσια πέραν της έκτης τάξης.

Αυτοί οι κανόνες θεωρούνται το κύριο εμπόδιο για τη διεθνή αναγνώριση της κυβέρνησης των Ταλιμπάν.

Πηγή: ATSH-DPA

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ