Στο έλεος των συμμοριών και της βίας ο Ισημερινός

Ένοπλοι κουκουλοφόροι μέσα σε τηλεοπτικό στούντιο, αστυνομικοί και φρουροί στα χέρια άλλων ενόπλων που απειλούν τη ζωή τους. Οι εικόνες που ήλθαν την Τρίτη από τον Ισημερινό από την γενικευμένη επίθεση των συμμοριών και την απάντηση της κυβέρνησης που κινητοποίησε τον στρατό, έδειξαν ότι η χώρα της Νότιας Αμερικής είναι στο έλεος της βίας.

Πίσω από όλα αυτά υπάρχει η απόδραση ενός βαρόνου των ναρκωτικών, που μάλιστα έγινε σε χρόνο και τρόπο που παραμένουν σκοτεινοί, ενώ διακρίνονται και οι ανεπάρκειες και αδυναμίες του κράτους.
Η έκρηξη της βίας στη χώρα είχε αφορμή την εισβολή της αστυνομίας, την Κυριακή 7 Ιανουαρίου, σε φυλακή στην πόλη Γουαγιακίλ.

Στη φυλακή κρατούνταν ο διαβόητος αρχηγός συμμορίας Los Choneros Αντόλφο Μασίας Βιγιαμάρ, γνωστός ως Fito. Οι αρχές ήθελαν να τον μεταφέρουν σε μικρότερη φυλακή μέσα στο ίδιο συγκρότημα, η οποία θεωρείται ασφαλέστερη γιατί έχει λιγότερους κρατούμενους.

Η αστυνομία βρήκε ωστόσο το κελί του Fito άδειο. Αργότερα έγινε γνωστό ότι ο Fito είχε ενημερωθεί για την επικείμενη μεταφορά του από τα Χριστούγεννα και απέδρασε, χωρίς να είναι γνωστό πότε και πώς, αν και τουλάχιστον δύο δεσμοφύλακες κατηγορούνται ότι τον βοήθησαν να διαφύγει.

Η είδηση της απόδρασής, αναφέρει το BBC, προκάλεσε ταραχές σε τουλάχιστον έξι φυλακές σε ολόκληρη τη χώρα κατά τις οποίες κρατούμενοι κρατούσαν σε ομηρία δεσμοφύλακες.

 

Διαβάστε επίσης