Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Τι αλλάζει από σήμερα στην εφαρμογή του μέτρου

Αναλυτικά η απόφαση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Επεκτείνεται από σήμερα, 1η Ιανουαρίου 2024 η υποχρεωτική εφαρμογή του μέτρου της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας και σε άλλους κλάδους της οικονομίας. Αυτό αφορά τις επιχειρήσεις που ανήκουν κατά κύρια δραστηριότητα στον κλάδο της βιομηχανίας και  τις  επιχειρήσεις που ανήκουν κατά κύρια δραστηριότητα στον κλάδο του λιανεμπορίου.

Επίσης η απόφαση αυτή περιλαμβάνει και ρυθμίσεις για τη δήλωση των «βασικών όρων εργασίας», την ψηφιακή ανάρτηση της ατομικής σύμβασης εργασίας, την ψηφιακή ΔΗΛΩΣΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΣΧΕΣΗΣ, την ψηφιακή δήλωση στοιχείων εργοδότη για την απασχόληση κατά την 6η ημέρα της εβδομάδας σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις,  την ψηφιακή αναγγελία λύσης/λήξης σύμβασης εργασίας (εφαρμογή άρθρου 73 ν. 4808/2021):

 οικειοθελούς αποχώρησης ύστερα από όχληση (σε περίπτωση αδικαιολόγητης αποχής του εργαζόμενου από την εργασία)συναινετικής λύσης της σύμβασης ορισμένου χρόνου πριν την πάροδο του συμφωνημένου χρόνου
εθελούσιας εξόδου
λήξης λόγω θανάτου εργαζόμενου
αυτοδίκαιης λύσης  σύμβασης υπό δοκιμή
μεταβίβασης επιχείρησης (π.δ. 178/2002),
της  ψηφιακής  δήλωσης  επιλογής
προαναγγελτικού /απολογιστικού  συστήματος καταχώρισης αλλαγών  ωραρίου,
οργάνωσης χρόνου εργασίας και υπερωριών,
της  ψηφιακής  απολογιστικής  δήλωσης  αλλαγών ωραρίου,
οργάνωσης χρόνου εργασίας και  υπερωριών,
της ενημέρωσης  εργοδότης  για παράλληλη απασχόληση εργαζομένου

Αξιοσημείωτο είναι δε πως ο  εργοδότης θα ενημερώνεται μέσω του  Πληροφοριακού Συστήματος  ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ για τυχόν ισχύουσες δηλωθείσες συμβατικές ώρες εβδομαδιαίας απασχόλησης, λόγω παράλληλης απασχόλησης του εργαζομένου αυτού σε άλλον ή άλλους εργοδότες, στους οποίους προσλαμβάνεται από την 1η Μαρτίου 2024 και μετά και τις συμβάσεις κατά παραγγελία.

Η απόφαση

Αναλυτικά η απόφαση του  υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ  αναφέρει τα εξής:

Μέρος Α: Τροποποίηση του Μέρους Α «Α. Εφαρμογή Συστήματος Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας – Υποχρέωση Καταχώρησης Ψηφιακών Στοιχείων σχετιζόμενων με το ωράριο απασχόλησης στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» της υπό στοιχεία 49758/ 26-5-2022 (Β’ 2668) υπουργικής απόφασης

Στο Μέρος Α της υπ’ αρ. 49758/26-5-2022 υπουργικής απόφασης «Α. Εφαρμογή Συστήματος Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας – Υποχρέωση Καταχώρησης Ψηφιακών Στοιχείων σχετιζόμενων με το ωράριο απασχόλησης στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» (Β’ 2668), αντικαθίσταται η παράγραφος 2 ως εξής:

«2. α. Κατά την πρώτη φάση εφαρμογής του συστήματος της ψηφιακής κάρτας εργασίας, η οποία άρχεται την 1η Ιουλίου 2022, εντάσσονται υποχρεωτικά στο εν λόγω σύστημα, μόνον οι επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο των σούπερ μάρκετ και απασχολούν συνολικά περισσότερους από 250 εργαζόμενους, καθώς και το σύνολο των Τραπεζών της χώρας.

Οι εν λόγω επιχειρήσεις – εργοδότες υποχρεούνται, από την ως άνω ημερομηνία (1.7.2022) να διαθέτουν και να ενεργοποιούν αντιστοίχως, σύστημα ψηφιακής κάρτας εργασίας για το σύνολο των εργαζομένων τους με σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας, που απασχολούνται με φυσική παρουσία στο χώρο παροχής εργασίας της επιχείρησης, περιλαμβανομένων και των εργαζομένων που απασχολούνται στις ανωτέρω επιχειρήσεις μέσω δανεισμού.

β. Από την 16η Φεβρουαρίου 2023, εντάσσονται, υποχρεωτικά, στο σύστημα της ψηφιακής κάρτας εργασίας:

i) οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών φύλαξης και προστασίας με Κ.Α.Δ. 8010 και 8020 καθώς και οι επιχειρήσεις με κύρια επιχειρηματική δραστηριότητα
τις ιδιωτικές ασφαλίσεις (Κ.Α.Δ. 65.1) και

ii) από την 22α Μαρτίου 2023, εντάσσονται υποχρεωτικά στο σύστημα της ψηφιακής κάρτας εργασίας οι ΟΣΕ Α.Ε., ΕΡΓΟΣΕ, Σταθερές Συγκοινωνίες Α.Ε, ΟΣΥ, ΟΑΣΑ, ΟΣΕΘ, ΟΑΣΘ,
Αττικό μετρό, Κτιριακές Υποδομές Α.Ε., Εγνατία Οδός Α.Ε., ΕΥΔΑΠ και ΕΛΤΑ, καθώς και η Hellenic Train και η Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Υλικού.

Πέραν των αναφερομένων στην υποπερίπτωση ii) του ανωτέρω εδαφίου για τους οποίους ισχύει η εφαρμογή του συστήματος ψηφιακής κάρτας εργασίας, εξαιρούνται από την υποχρέωση Ψηφιακής Οργάνωσης του Χρόνου Εργασίας στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, που προβλέπεται στην υπ’ αρ. 49758/26-05-22 (Β’ 2668) υπουργική απόφαση, οι φορείς του Δημοσίου και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου, εν γένει, που απασχολούν υπάλληλους Ι.Δ.Α.Χ. ή Ι.Δ.Ο.Χ., εφόσον ισχύουν για αυτούς  οι ρυθμίσεις του Ενιαίου Μισθολογίου (ν. 4354/2015, A’ 176), και δεν έχουν εφαρμογή σε αυτούς οι διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας για την υπερεργασία και την υπερωριακή απασχόληση (άρθρο 58, ν. 4808/2021).

γ. Από την 1η Ιανουαρίου 2024 εντάσσονται, υποχρεωτικά, στο σύστημα της ψηφιακής κάρτας εργασίας, οι επιχειρήσεις που ανήκουν κατά κύρια δραστηριότητα (βάσει ΚΑΔ) στον κλάδο της βιομηχανίας (ήτοι, όλοι οι ΚΑΔ με πρώτα δύο ψηφία από 10 έως και 33, πλην του 19), καθώς και οι επιχειρήσεις που ανήκουν κατά κύρια δραστηριότητα (βάσει ΚΑΔ) στον κλάδο του λιανεμπορίου (ήτοι, όλοι οι ΚΑΔ με πρώτα δύο ψηφία το 47), όπως αναλύονται στον Πίνακα 1 που ακολουθεί. Από το ανωτέρω εδάφιο εξαιρούνται οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ενέργειας, στα πετρελαιοειδή και στα ορυχεία (ήτοι, όλοι οι ΚΑΔ με πρώτα δύο ψηφία το 19).

Για τους κλάδους της παρούσας υποπαραγράφου, οι διοικητικές κυρώσεις του Παραρτήματος V και VI που αφορούν στην εφαρμογή του Συστήματος Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, της υπ’ αρ. 80016/31-08-2022 (Β’ 4629) υπουργικής απόφασης επιβάλλονται:

i) για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο της βιομηχανίας ως ανωτέρω, από την 1η Απριλίου 2024 και

ii) για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο του λιανεμπορίου, ανωτέρω, από την 2α Μαΐου 2024,

iii) για αμφότερους τους ανωτέρω κλάδους με αριθμό εργαζομένων που δεν υπερβαίνει τους 10 από την 13η Μαΐου 2024.

 

δ. Οι εν λόγω επιχειρήσεις-εργοδότες υποχρεούνται αντίστοιχα, από τις ως άνω ημερομηνίες να διαθέτουν και να ενεργοποιούν αντιστοίχως, σύστημα ψηφιακής κάρτας εργασίας για το σύνολο των εργαζομένων τους με σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας, που απασχολούνται με φυσική παρουσία στο χώρο παροχής εργασίας της επιχείρησης, περιλαμβανομένων και των εργαζομένων που απασχολούνται στις ανωτέρω επιχειρήσεις μέσω δανεισμού.»

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Διαβάστε επίσης