Πότε τα παιδιά σταματούν να πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη

Αμερικανοί ψυχολόγοι αποκαλύπτουν

Ένα μεγάλο – αν και γλυκό – ψέμα είναι για τους επιστήμονες ο Άγιος Βασίλης. Ωστόσο, για πολλούς παραμένει ένα καλά κρυμμένο μυστικό που σε μυεί στη μαγεία των Χριστουγέννων και μοιράζει απλόχερα δώρα, χαρά και αγάπη. 

Αμερικανοί ψυχολόγοι αποκαλύπτουν πότε τα παιδιά σταματούν να πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες ορισμένων γονιών, που προσπαθούν με κάθε τρόπο να διατηρήσουν λίγο περισσότερο τη μαγεία των Χριστουγέννων για τα παιδιά τους.

Η Δρ. Κάντις Μιλς, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, ηγήθηκε μιας μελέτης στην οποία συμμετείχαν 48 παιδιά ηλικίας μεταξύ έξι και 15 ετών. Τα παιδιά έπρεπε να πουν πώς ανακάλυψαν ότι ο Άγιος Βασίλης δεν είναι πραγματικός και πώς ένιωσαν όταν το έμαθαν. Οι γονείς που συμμετείχαν στη μελέτη είπαν στους ερευνητές πώς αποκάλυψαν την αλήθεια για τον Άγιο Βασίλη στα παιδιά τους. Στο δεύτερο μέρος της μελέτης συμμετείχαν 383 ενήλικες οι οποίοι επίσης έπρεπε να πουν πότε ανακάλυψαν ότι ο Άγιος Βασίλης δεν είναι αληθινός.

Οι ερευνητές κατέληξαν ότι τα παιδιά σταματούν να πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη στα 8 τους.

«Αν οι γονείς δεν θέλουν το παιδί τους να βιώσει αρνητικά συναισθήματα όταν ανακαλύψει την αλήθεια για τον Άγιο Βασίλη, ίσως είναι χρήσιμο να γνωρίζουν ότι η μέση ηλικία που ένα παιδί σταματά να πιστεύει στην ύπαρξή του είναι τα 7 – 8 έτη», δήλωσαν οι ψυχολόγοι.

Μάλιστα, οι ερευνητές σημειώνουν πως: «Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τα παιδιά που ανακαλύπτουν την αλήθεια σε μεγαλύτερη ηλικία τείνουν να έχουν περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν μόνο αρνητικά συναισθήματα».

Η μελέτη δείχνει πως ο καλύτερος τρόπος να μάθουν τα παιδιά την αλήθεια για τον Άγιο Βασίλη είναι να το αποκαλύψουν οι ίδιοι στο παιδί, όταν πλέον το παιδί θα κάνει τις πρώτες ερωτήσεις που θα δείχνουν ότι αρχίζει να το αμφισβητεί.

Περίπου το 1/3 των παιδιών και οι μισοί ενήλικες ανέφεραν ότι ένιωσαν κάποια αρνητικά συναισθήματα όταν ανακάλυψαν την αλήθεια, ειδικά όταν οι γονείς τους είχαν επιμείνει ότι ο Άγιος Βασίλης είναι πραγματικός.

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους τα παιδιά δεν επηρεάζονται μακροπρόθεσμα από την ιστορία του Άγιου Βασίλη. 

 

Πηγή: Sky News, με πληροφορίες από ΕΡΤ

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ