"Δικαίωμα στον Παράδεισο": Ομιλία της ψυχιάτρου Ελένης Καραγιάννη, στο Βυζαντινόν

Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου της

Οι Εκδόσεις Αρμός σε συνδιοργάνωση με τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Αχαΐας & το Βιβλιοπωλείο Παπαχρίστου “Γωνιά του Βιβλίου”  σας προσκαλούν σε ομιλία της Ψυχιάτρου - Ψυχοθεραπεύτριας Ελένης Καραγιάννη με αφορμή την έκδοση του βιβλίου της "Δικαίωμα στον Παράδεισο", το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023 & ώρα 18:30 στο Ξενοδοχείο Βυζαντινό (Ρήγα Φεραίου 106, Πάτρα).

Η Ελένη Καραγιάννη θα συζητήσει με την  Αλεξάνδρα Θεοδωροπούλου, Ψυχίατρο - Υπαρξιακή Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια και με την Ευθαλία Παπαδοπούλου, Ψυχολόγο - Υπαρξιακή Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια καθώς και με το κοινό.

Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η μουσικός – ηθοποιός Υρώ Καραμανόγλου.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ένα βιβλίο για τις διαπροσωπικές σχέσεις. Ένα βιβλίο με ιστορίες που ενέπνευσαν οι άνθρωποι καθώς αγωνίζονται να κατακτήσουν την ομορφιά της ζωής και να κατανοήσουν το μυστήριο του κόσμου.

Μια μητέρα, ενώ θέλει να αρχίσει τις νουθεσίες του δεκάχρονου αγοριού, αφήνεται να την συνεπάρει ο τρόπος που κατανοεί και βιώνει ο ίδιος την χαρά της ζωής… και βιώνει αυθεντικά την μητρότητα.

Ένας Έλληνας και μια Σουηδέζα συναντιούνται σε ένα κοινόβιο την δεκαετία του εβδομήντα και ενώ τους έφερε κοντά η ανάγκη να ζήσουν ελεύθερα το σεξ χωρίς δέσμευση, ανακαλύπτουν την δύναμη και την λαχτάρα του αποκλειστικού έρωτα.

Σε ένα reunion οι παλιοί συμμαθητές, αναζητούν να καθρεφτιστούν στα μάτια των άλλων, να επιβεβαιώσουν ότι υπήρξαν σημαντικοί. Όταν όμως αναδύεται το πρόσωπο, ο καθρέφτης μοιάζει λίγος. 

Ο ανθρωπιστής γιατρός όταν κάνει την υπέρβαση, επιθυμεί ένα ευχαριστώ και αδυνατεί να εξηγήσει, γιατί εκείνος που ευεργετήθηκε δεν εκφράζει την ευγνωμοσύνη του. Σε ένα κόσμο που μοιάζει άγονη γη, προσπαθεί να παλέψει ενάντια στον κυνισμό και στην αλλοτρίωση.

Μια νέα γυναίκα μαθαίνει ξαφνικά το μυστικό της υιοθεσίας της, από ένα κακόβουλο τηλεφώνημα. Αδυνατεί να εξηγήσει γιατί οι γονείς της αποφάσισαν να την προστατεύσουν, ή πιο σωστά να τους προστατεύσουν από την οδυνηρή αλήθεια. Ξαφνικά, όλος ο κόσμος της ανατρέπεται και αισθάνεται εντελώς ανυπεράσπιστη.

Παραμονή Πρωτοχρονιάς ένα αγόρι βιώνει την απειλή του διαζυγίου των γονιών του. Καθώς η προσδοκία της γιορτής ματαιώνεται, ένας Άγγελος του συμπαραστέκεται και τον παίρνει στα μεγάλα του φτερά, για να τον ταξιδέψει στα σπίτια των ανθρώπων. Εκεί θα μάθει πώς γιορτάζουν, ή δεν γιορτάζουν οι άνθρωποι, και θα χαρίσει στον εαυτό του τον πολύτιμο όρκο του δικαιώματος στη γιορτή.

Μια γυναίκα αποχαιρετά το σπίτι της μετά την απώλεια του άντρα της και θυμάται τους σημαντικούς  αποχαιρετισμούς που αντιμετώπισε στη ζωή της. Καθώς βρίσκεται με αβεβαιότητα μπροστά στο τελευταίο κομμάτι του βίου, ξαναζεί την πληρότητα και την απώλεια. Όταν δεν αποδέχεται την πρόταση της εγγονής της να στερηθεί την αγαπημένη της εκδρομή για να της κάνει συμπαράσταση, η ζωή ξαναρχίζει με μουδιασμένα βήματα.    

Μια σκηνοθέτης χαρίζει με την ταινία της για τους νομάδες της Αμερικής, την έμπνευση για ζωή και καλό αποχαιρετισμό σε έναν Έλληνα καθηγητή Πανεπιστημίου την στιγμή της συνταξιοδότησης. Το γράμμα που θα στείλει στους φοιτητές του θα αφυπνίσει ένα νεαρό φοιτητή ,που έχει εγκλωβιστεί στις παροχές των γονιών και έχει προδώσει τα όνειρά του. Και τελικά, μέσα από κυματισμούς η έμπνευση επιστρέφει στην σκηνοθέτη.

Αυτές και άλλες ιστορίες, όπου η Ψυχολογία συναντά την Λογοτεχνία. 

 ***

Παράδεισος είναι οι άνθρωποι.

Με την προϋπόθεση ότι αποδεχόμαστε την φθορά και την ανθρώπινη ατέλεια.

Με την προϋπόθεση ότι παραιτούμαστε από την φαντασίωση ενός  Παράδεισου που χαρίζεται, που δεν έχει κόπο, που δεν έχει προσωπική  ευθύνη.  Γιατί τότε ο Παράδεισος είναι εύθραυστος και οι άλλοι κινδυνεύουν να γίνουν η Κόλαση.

Ατομικός Παράδεισος δεν υπάρχει.

Η επιθυμία της συνάντησης, η δυνατή στιγμή της αναμέτρησης με την αλήθεια του άλλου.

Η λαχτάρα να δημιουργηθεί ο μοναδικός μεταξύ μας τόπος συνάντησης.

Εκείνα που θα αποκαλυφθούν μέσα στην αγάπη: τόσο τα σκοτεινά όσο και τα φωτεινά κομμάτια.

Η μοναδική αίσθηση πληρότητας όταν καταφέρουμε να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλο,  να βιώσουμε ενσυναίσθηση, να μοιραστούμε βιώματα, να εμπνεύσουμε και να δεχθούμε την έμπνευση… Και όλα να αρχίζουν από την αρχή, ξανά και ξανά!

Η πολύτιμη ώρα της διαφωνίας, τότε που στεριώνει ο Παράδεισος, καθώς δοκιμάζονται οι αντοχές και απαιτείται διεύρυνση του ορίζοντα θέασης της ζωής.

Παράδεισος είναι οι άνθρωποι και οι διαπροσωπικές σχέσεις.

***

Η Ελένη Καραγιάννη είναι ψυχίατρος, υπαρξιακή συστημική ψυχοθεραπεύτρια, εκπαιδεύτρια και επόπτρια ψυχοθεραπευτών. Στο Ινστιτούτο «Αντίστιξη» βιώνει το παράδοξο: Καθώς οι άνθρωποι αναζητούν λύση στις δυσκολίες τους, ξεδιπλώνουν ανυποψίαστοι την ομορφιά της ψυχής τους. Πηγή έμπνευσης αποτελεί η αέναη ανθρώπινη επιθυμία, ανεξάντλητη φλόγα ζωής, καθώς αναμετριέται με την ατέλεια, την φθορά και την ματαίωση.

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ