Αυτά είναι τα μέτρα που προτείνουμε για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας

Του Θέμη Μπάκα*

Τα (δήθεν) μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας δεν αντιμετωπίζουν σε καμία περίπτωση το συγκεκριμένο, μείζον, για την ελληνική κοινωνία πρόβλημα.

Και όχι μόνο αυτό. Ούσα ανίκανη, χωρίς να έχει την απαιτούμενη πολιτική βούληση, η κυβέρνηση αποφάσισε την κεκλεισμένων των θυρών διεξαγωγή των ποδοσφαιρικών αγώνων για δύο μήνες. Στρεφόμενη έτσι κατά δικαίων και αδίκων, τιμωρεί επί της ουσίας, κυρίως, τους υγιείς φιλάθλους, εφόσον τούς στερεί το δικαίωμα να βλέπουν την αγαπημένη τους ομάδα, και μάλιστα την ίδια ώρα που πολλοί έχουν πληρώσει από το υστέρημά τους εισιτήρια διαρκείας.  

Ως ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχουμε σαφείς και τεκμηριωμένες προτάσεις για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας, οι οποίες είναι οι εξής:   

*Ουσιαστική λειτουργία των συστημάτων εποπτείας των γηπέδων με κάμερες υψηλής ευκρίνειας και με δυνατότητα άμεσου ελέγχου και ταυτοποίησης (CCTV), και με πιστοποιημένο και ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό.

*Είσοδος στα γήπεδα μόνο με ταυτοποίηση.

*Υποχρεωτική αρίθμηση θέσεων και απαγόρευση μεταβίβασης της θέσης.

*Υποχρεωτική έκδοση ετήσιου πιστοποιητικού ασφαλείας και υποχρεωτικός έλεγχος λειτουργία πριν από κάθε αναμέτρηση. Επί παραδείγματι, κάθε ΠΑΕ ή ΚΑΕ να είναι υποχρεωμένη να έχει: 

(α) Έναν υπεύθυνο Ασφαλείας για τη λειτουργία διαχείρισης της ασφάλειας στο γήπεδο τις μέρες αγώνων. 

(β) Προσωπικό ασφαλείας που θα είναι εκπαιδευμένο σε ένα εθνικά αναγνωρισμένο πρότυπο. 

Επιπλέον, ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προτείνουμε:

*Τη θεσμοθέτηση και καθιέρωση προγραμμάτων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης σχετικά με την προαγωγή και την εμπέδωση της υγιούς φίλαθλης συμπεριφοράς.

*Την υιοθέτηση καλών πρακτικών χωρών που αντιμετώπισαν με επιτυχία τη βία στους αθλητικούς χώρους.

*Την θεσμοθέτηση FAN Projects. Πρόκειται για δράσεις που πραγματοποιούνται για τη νεολαία με τη συνδρομή κοινωνικών λειτουργών και την καθοδήγηση των νέων οπαδών, την παροχή συμβουλών για εκπαιδευτική ή επαγγελματική αποκατάσταση, καθώς και την προτροπή οργάνωσης συλλογικών κοινωνικά επωφελών δράσεων.

Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, αυτές είναι αυτονόητες προτάσεις, τις οποίες θα φέρουμε άμεσα σε δημόσια διαβούλευση, καλώντας όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να πάρουν θέση.

 

*Ο Θέμης Μπάκας είναι πολιτευτής Αχαϊας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Διαβάστε επίσης