Εκνευρισμός στις ΗΠΑ για την τακτική Ερντογάν για Σουηδία και Eurofighter

Εκνευρισμό προκαλεί στην Ουάσινγκτον η διμέτωπη παρελκυστική πολιτική του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Από τη μια, η Άγκυρα παραπέμπει στις καλένδες την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ λόγω του αμερικανικού «όχι» στην αγορά 40 μαχητικών F-16 και από την άλλη επιχειρεί να παρακάμψει την άρνηση της Γερμανίας για τα Eurofighter, κλείνοντας το μάτι στη Βρετανία.

Το βαρύ κλίμα στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας οξύνθηκε την Πέμπτη, όταν η τουρκική κυβέρνηση ενημέρωσε το ΝΑΤΟ ότι η επικύρωση της υποψηφιότητας για ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία δεν θα ολοκληρωθεί σύντομα, ώστε να επιτραπεί η τελετή ένταξης της χώρας στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ την επόμενη εβδομάδα, δήλωσαν την Τετάρτη δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Την περασμένη εβδομάδα, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης καθυστέρησε την ψηφοφορία προκειμένου να διεξαχθούν περαιτέρω συνομιλίες για το θέμα.

Υπενθυμίζεται πως η έγκριση του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας στη Συμμαχία είχε έρθει προς έγκριση στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο αποφασίστηκε η αναβολή της σχετικής συζήτησης.

«Λόγω της έλλειψης σαφήνειας του υπό συζήτηση θέματος και επειδή οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ωριμάσει, τα άρθρα της πρότασης δεν πρέπει να συζητηθούν και οι διαπραγματεύσεις πρέπει να τερματιστούν» ανέφερε η εισήγηση των βουλευτών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), την οποία υιοθέτησε η Επιτροπή. Είχε προηγηθεί η εισήγηση του υφυπουργού Εξωτερικών Μπουράκ Άκτσαπαρ στην Επιτροπή υπέρ της ένταξης της Σουηδίας.

«Η Επιτροπή πιθανότατα θα συνεχίσει τη συζήτησή της για το θέμα την ερχόμενη Τρίτη ή την Τετάρτη», ανέφερε μία από τις πηγές.

Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες στις 28-29/11, όπου κάποιοι ήλπιζαν ότι θα σηματοδοτούσε την ένταξη της Σουηδίας.

Milliyet: Η Τουρκία αιτήθηκε την αγορά 40 Eurofighter από τη Βρετανία
Την ίδια ώρα η Τουρκία διεξάγει συνομιλίες για την προμήθεια 40 μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter, μετά το ναυάγιο με τα F-35.

Νεότερες πληροφορίες που επικαλέστηκε από το τουρκικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η τουρκική εφημερίδα Milliyet μετέδωσε ότι η Τουρκία υπέβαλε αίτημα στη Βρετανία να αγοράσει τα τελευταίας τεχνολογίας μαχητικά πολεμικά αεροσκάφη Eurofighter.

Σύμφωνα με το όσα ανέφερε, «η διαδικασία για την προμήθεια των F16 βρίσκεται σε εξέλιξη κυρίως για την κάλυψη των αναγκών σε αεροσκάφη της Διοίκησης της Πολεμικής Αεροπορίας και ότι έχουν ολοκληρωθεί οι τεχνικές συναντήσεις με τις ΗΠΑ οι οποίες παρακολουθούν τη διαδικασία».

ΟΙ ίδιες πηγές, που επικαλείται, τόνισαν ότι ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, ανέφερε πως το αεροσκάφος Eurofighter το οποίο παράγεται από μια κοινή κοινοπραξία της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, έχει κιόλας αξιολογηθεί από την Τουρκική πλευρά.

«Ενώ συνεχίζεται η διαδικασία προμήθειας και εκσυγχρονισμού των F16, το μόνο αεροσκάφος στο οποίο εστιάζουμε είναι το Eurofighter. Εκτός από αυτό, δεν έχουμε άλλη εργασία. Αντιμετωπίζουμε το θέμα των προμηθειών μέσω του Ηνωμένου Βασιλείου. Το Ηνωμένο Βασίλειο δηλώνει ότι θα βοηθήσει στην άρση των αντιρρήσεων της Γερμανίας για αυτό το θέμα. Ως Τουρκία, έχουμε εκφράσει την επιθυμία μας να αγοράσουμε 40 αεροσκάφη, 20 στην πρώτη φάση και 20 στην επόμενη φάση. Το αεροσκάφος που θα αγοράσουμε σίγουρα δεν θα είναι μεταχειρισμένο. Έχουμε ζητήσει να αγοράσουμε το κορυφαίο μοντέλο», σημείωσε. ο Γκιουλέρ.

ereportaz.gr

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ