Μνήμες του '73 στην Πάτρα

Εκδήλωση από τους παλιούς φοιτητές του Πανεπιστημίου

Στην καθιερωμένη πλέον ετήσια συνάντηση τους στην Πάτρα, προχώρησαν οι παλιοί φοιτητές του Πανεπιστημίου της πόλης που συμμετείχαν  στον αντιδικτατορικό αγώνα. Όπως κάθε χρόνο στην επέτειο του Πολυτεχνείου, ταξίδεψαν και φέτος από όλη την Ελλάδα για ένα αντάμωμα μνήμης στην πόλη της νιότης τους, 50 χρόνια μετά.

 Η κεντρική εκδήλωση ήταν το Σάββατο 18/11 όπου πάνω από 80 παλιοί φοιτητές  από όλη την Ελλάδα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα «της παρέας της Πάτρας», σε μια συγκινησιακή ατμόσφαιρα όπου αρκετοί δεν γνωρίζονταν αφού είχαν να ιδωθούν για πολλά χρόνια.

Σε μια κατάμεστη αίθουσα όπου παρευρίσκονταν πολλοί πατρινοί και αρκετοί νεολαίοι,  έγινε ονομαστική αναφορά των συντρόφων τους που έφυγαν από τη ζωή όλα αυτά τα χρόνια.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε το χρονικό των γεγονότων της Πάτρας  και ακολούθησαν ομιλίες από στελέχη του αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος.

 Ο Κώστας Βογιατζής  έκανε  μια διαχρονική αποτίμηση του πολιτικού σκηνικού πριν και κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, σε συνδυασμό με τις φοιτητικές κινητοποιήσεις και με το σήμερα

Ο Θόδωρος Καλογήρου αναφέρθηκε στο καθεστώς  της αστυνομοκρατίας και παρανομίας που βίωναν οι φοιτητές αλλά και τους σκληρούς βασανισμούς που υπέστησαν για να λυγίσουν το φρόνημά τους

Η Αννα Μπαστάκη αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα γεγονότα- σταθμούς του φοιτητικού κινήματος με βιωματικές αναφορές για τις συλλήψεις και τα βασανιστήρια που υπέστησαν οι φοιτητές ανεξαρτήτου φύλου  

Όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση, το κίνημα της Πάτρας είχε διάρκεια με σημαντικά γεγονότα και κινητοποιήσεις  που έγιναν στην πόλη από το Νοέμβρη του 72, μέχρι την κορύφωση του ένα χρόνο αργότερα.

Αγκάλιαζε τη μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών και αναπτυσσόταν παράλληλα και σε συντονισμό με την Αθήνα, ως ο δεύτερος πόλος του αντιδικτατορικού αγώνα.

Το βράδυ σε μια ακόμα συνάντηση σε ταβέρνα της πόλης, περίσσεψαν τα συναισθήματα  και η συγκίνηση των 70ρηδών παλιών συμφοιτητών με αναμνήσεις που σημάδεψαν τη νιότη και τη ζωή τους.

Την Πέμπτη 16/11 στο μουσικό στέκι 1871 παρουσιάστηκε ένα επετειακό αφιέρωμα με εναλλαγή κειμένων και τραγουδιών που ταξίδεψε σε εκείνα τα πέτρινα χρόνια με συναισθήματα να ξεδιπλώνονται αμόλυντα, 50 χρόνια μετά. Στο πιάνο ο μαέστρος και τότε μουσικός  στις μέρες της κατάληψης Γιώργος Καλκάνης, που «τάχε με εκείνη τη ρημάδα την ουτοπία που τότε βίωναν  και τα τελευταία χρόνια συνεχώς απομακρύνεται …»

Την Τετάρτη 15/11 σε επετειακή εκδήλωση του Πανεπιστημίου, συμμετείχαν τα στελέχη του αντιδικτατορικού αγώνα  Δημήτρης Βεργίδης και Άννα Μπαστάκη, αναφερόμενοι στα χαρακτηριστικά της φοιτητικής εξέγερσης και το κλίμα της εποχής

Κατά την αναχώρησή των παλιών φοιτητών από την Πάτρα περίσσεψαν τα συναισθήματα και δόθηκε η υπόσχεση για μια νέα συνάντηση την επόμενη χρονιά, που αποτελεί πλέον εσωτερική τους ανάγκη 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ