Κοξάκι: 41 παιδιά νοσούν από τον ιό στη Λάρισα

Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ

Σταθερά υψηλά είναι τα κρούσματα του ιού κοξάκι στην περιφερειακή ενότητα της Λάρισας όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ διευκρινίζοντας ότι η ασθένεια δεν σχετίζεται με την πλημμύρες.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ το διάστημα  μεταξύ 23/10/2023 και 13/11/2023 έχουν καταγραφεί στην περιφερειακή ενότητα Λάρισας συνολικά  41 παιδιά με κοξάκι από τα οποία 35 είχαν ηλικία κάτω των 6 ετών. Η πλειονότητα των παιδιών παρουσίασε ήπια  κλινική εικόνα, ενώ νοσηλευτήκαν 6 παιδιά με ολιγοήμερες νοσηλείες (κυρίως λόγω αδυναμίας σίτισης).  Κατά το διάστημα αυτό δεν παρατηρήθηκε αυξητική τάση στα κρούσματα κοξάκι.  Μέσω της εργαστηριακής διερεύνησης βρέθηκαν 12 παιδιά θετικά για εντεροϊούς στην Π.Ε. Λάρισας. 

Παρόμοια περιστατικά δεν αναφέρθηκαν στις περιφερειακές ενότητες Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας. Η επιδημιολογική εικόνα που σχετίζεται με την ανίχνευση κρουσμάτων μόνο στην Π.Ε. Λάρισας και την απουσία ανίχνευσης από τις υπόλοιπες Π.Ε. Θεσσαλίας που έχουν πληγεί από την πλημμύρα μετά από την κακοκαιρία «Daniel», είναι ενδεικτικό ότι ο ιός κοξάκι δεν σχετίζεται με την πλημμύρα.

Λόγω ότι το νόσημα δεν επιτηρείται συστηματικά από τη Διεύθυνση Επιδημιολογικής Επιτήρησης & Παρέμβασης για Λοιμώδη Νοσήματα του ΕΟΔΥ, δεν μπορεί να εκτιμηθεί αν τα περιστατικά κατά την τρέχουσα περίοδο παρουσιάζουν αύξηση σε σχέση με προηγούμενες περιόδους.

Μέτρα πρόληψης

Σε περίπτωση που ανιχνευτεί ο ιός αναγκαία είναι η απομάκρυνση του κρούσματος από τη σχολική του μονάδα μέχρι την πλήρη ύφεση των συμπτωμάτων του και  η επισταμένη τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής παιδιών, εκπαιδευτικών – προσωπικού  του σχολείου (τακτικό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, ιδίως πριν από το φαγητό και μετά από κάθε επίσκεψη στην τουαλέτα). Επιπρόσθετα, συνιστάται ο καλός αερισμός όλων των χώρων, ο επιμελής καθαρισμός των επιφανειών που αγγίζονται και των τουαλετών. Σημειωτέο ότι δεν ενδείκνυται ως μέτρο πρόληψης να κλείνει η σχολική μονάδα όπου έχει εκδηλωθεί το κρούσμα ή τα κρούσματα.

Συστήνεται, οι γονείς των υπολοίπων παιδιών να ενημερώνονται για την παρουσία κρουσμάτων στη σχολική κοινότητα και να συμβουλευτούν τον ιατρό τους σε περίπτωση που το δικό τους παιδί εμφανίσει ανάλογα συμπτώματα.

 

ΠΗΓΗ

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ