Κακοκαιρία: Ραγδαία επιδείνωση με επικίνδυνα φαινόμενα σε πολλές περιοχές

Ποιες θα επηρεαστούν περισσότερο

Τα βόρεια προάστια της Αττικής χτύπησε λίγο μετά το μεσημέρι της Παρασκευής η επιδείνωση του καιρού με ισχυρές βροχές και καταιγίδες να κάνουν την εμφάνισή τους. Την ίδια ώρα, η κακοκαιρία επελαύνει στις περισσότερες περιοχές της χώρας. 

Τα έντονα φαινόμενα επηρεάζουν, πάντως, περισσότερο την Αττική, την Πελοπόννησο, την Εύβοια, τα Δωδεκάνησα, τα Επτάνησα ενώ θα συνεχιστούν και το Σάββατο.


Νωρίτερα, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία επικαιροποίησε το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης προειδοποιώντας για επικίνδυνα φαινόμενα που θα διαρκέσουν μέχρι την Κυριακή. 

Από τις επόμενες ώρες οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, στα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Πελοπόννησο και βαθμιαία στην υπόλοιπη δυτική χώρα. Τα φαινόμενα θα επεκταθούν σταδιακά προς τα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά καθώς και στο ανατολικό Αιγαίο. Οι άνεμοι στα πελάγη θα είναι ενισχυμένοι.

Μαρουσάκης: Μπαίνουμε σε τροχιά διαδοχικών κυμάτων κακοκαιρίας
 

Από την πλευρά του ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης έκανε λόγο για μεγάλο όγκο βροχής που θα πέσει αλλά και μια κακοκαιρία που θα περάσει σχετικά γρήγορα.

Για την Αττική εκτίμησε ότι προς το βράδυ θα σημειωθούν βροχές και πιθανόν και καταιγίδες και το φαινόμενο θα ολοκληρωθεί τις πρωινές ώρες του Σαββάτου. Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη του καιρού, αύριο, Σάββατο, είπε ο κ. Μαρουσάκης, θα είναι μια μέρα που το κύμα κακοκαιρίας θα καταλήξει στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και θα ανοίξει στις επόμενες περιοχές. Την Κυριακή ωστόσο, ενώ ο καιρός θα ξεκινήσει χωρίς προβλήματα, από το απόγευμα θα υπάρξουν βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες.

Όπως τόνισε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, μπαίνουμε σε μια τροχιά διαδοχικών κυμάτων κακοκαιρίας, που θα περνάνε γρήγορα αλλά σε τοπικό επίπεδο δεν αποκλείεται να υπάρχουν και προβλήματα.

Ο καιρός το Σάββατο 
Στις περισσότερες περιοχές της χώρας νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες θα είναι τοπικά ισχυρές στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (κυρίως Χίο - Σάμο), στο βόρειο Ιόνιο (περιοχή Κέρκυρας - Παξών - Λευκάδας), την Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία, τη δυτική Στερεά, τα νότια τμήματα της ανατολικής Πελοποννήσου και τα Κύθηρα, από το μεσημέρι στην κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Μακεδονία και πιθανόν τη Θράκη και από το βράδυ στα Δωδεκάνησα.

Από τις απογευματινές ώρες τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στις περισσότερες περιοχές και θα περιοριστούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά δυτικοί νοτιοδυτικοί και στα ανατολικά νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 και στο Αιγαίο πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα νοτιοανατολικά και θα φθάσει στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 25 με 27 βαθμούς, ενώ στην υπόλοιπη χώρα δεν θα ξεπεράσει τους 22 με 24 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την Κυριακή 
Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες τοπικά ισχυρές, που βαθμιαία θα περιοριστούν στα Δωδεκάνησα και θα εξασθενήσουν. Στις υπόλοιπες περιοχές αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές, με τοπικές βροχές στα δυτικά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Από το απόγευμα στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο οι βροχές θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και καταιγίδες τοπικά ισχυρές, που από το βράδυ θα επεκταθούν στα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και τη δυτική και κεντρική Μακεδονία.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ και από το βράδυ στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα φθάσει τους 20 με 22 και τοπικά στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά και τη νότια νησιωτική χώρα τους 23 με 24 βαθμούς Κελσίου.

 

ΠΗΓΗ
 

Διαβάστε επίσης