"Κύμα" πλειστηριασμών από την εφορία

Υπό ασφυκτική πίεση θα βρεθούν οι οφειλέτες του δημοσίου κυρίως εκείνοι που ενώ μπορούσαν να ενταχθούν σε κάποια από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομικών, δεν το έπραξαν αδιαφορώντας για τα χρέη τους. Ήδη η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα πλειστηριασμών βγάζοντας στο σφυρί 21 ακίνητα οφειλετών του δημοσίου.  Η λίστα με τα ακίνητα αναμένεται να αυξηθεί και ήδη τα Κέντρα Βεβαίωσης και Είσπραξης Οφειλών αναζητούν περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών που προσεγγίζουν τα 4 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα και όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ οι ληξιπρόθεσμες ξεπερνούν τα 105 δισ. ευρώ ενώ καταγράφεται σημαντική αύξηση στον αριθμό των μεγάλων οφειλετών με χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ. Χρέη στην Εφορία έχουν 3.984.904 φυσικά και νομικά πρόσωπα. Από τους οφειλέτες αυτούς 1.463.635 έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα και 2.005.499 φορολογούμενοι απειλούνται με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Ποιοι απειλούνται με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς

Εφόσον ο οφειλέτης δεν έχει εντάξει τις οφειλές του σε πρόγραμμα ρύθμισης, μετά την παρέλευση σαράντα ημερών και το αργότερο σε τέσσερις μήνες από την κατάσχεση, ορίζεται ημερομηνία πλειστηριασμού το αργότερο σε πέντε μήνες από την ημερομηνία έκδοσης του προγράμματος.

Πάντως, με την ένταξη του οφειλέτη σε πρόγραμμα ρύθμισης των οφειλών μπορεί να επιτευχθεί ακύρωση του πλειστηριασμού.

Σημειώνεται ότι δεν γίνεται κατάσχεση ακινήτων, καθώς και κατάσχεση κινητών στα χέρια του οφειλέτη, κατά των οφειλετών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από κάθε αιτία (για την καταβολή των οποίων ευθύνεται ως πρωτοφειλέτης, συνυπόχρεος, εγγυητής κ.λπ.) συνολικού ποσού 500 ευρώ, πλην του μέτρου της κατάσχεσης στα χέρια τρίτων.

Οι Καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα σε έναν και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των 1.250 ευρώ μηνιαίως για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα. Για την εφαρμογή της διάταξης αυτής απαιτείται η υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης στο πληροφοριακό σύστημα της φορολογικής διοίκησης, με την οποία γνωστοποιείται από το φυσικό πρόσωπο ένας μοναδικός λογαριασμός. Στην περίπτωση που υπάρχει λογαριασμός περιοδικής πίστωσης μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων, γνωστοποιείται αποκλειστικά και μόνο ο λογαριασμός αυτός.

Με διάταξη που ψηφίσθηκε από τη Βουλή ορίζεται ότι η εφορία δεν μπορεί να προχωρήσει σε κατασχέσεις αντικειμένων και περιουσιακών στοιχείων που είναι απαραίτητα για τις στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης του οφειλέτη και της οικογένειας του τον οφειλέτη.

Στη λίστα με τους 21 πλειστηριασμούς  που έχουν δρομολογηθεί από τον Νοέμβριο μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται:

- Αγροτεμάχιο με βιομηχανική εγκατάσταση συνολικής έκτασης 25.460 τ.μ. στην Αλίαρτο Βοιωτίας με τιμή πρώτης προσφοράς 7 εκατ. ευρώ.  Ο πλειστηριασμός θα πραγματοποιηθεί στις 15 Νοεμβρίου.

- Οικόπεδο με οικοδομή 446 τ.μ. το οποίο βρίσκεται στο Δήμο Αχαρνών με τιμή πρώτης προσφοράς 200.000 ευρώ. Ο πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί για την 1η Νοεμβρίου.

- Διαμέρισμα 102,5 τμ. στο Μαρκόπουλο Αττικής με τιμή πρώτης προσφοράς 125.000 ευρώ. Ο πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί για τις 8 Νοεμβρίου.

-  Διαμέρισμα 76 τμ. στα Σεπόλια Αττικής με τιμή πρώτης προσφοράς 110.000 ευρώ. Ο πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί για τις 15 Νοεμβρίου.

- Οικόπεδο με κτίσμα 3.562 τ.μ. το οποίο βρίσκεται στη Λέσβο με τιμή πρώτης προσφοράς 120.000 ευρώ. Ο πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί για την 1η Νοεμβρίου.

- Γραφείο 1ου ορόφου 95,41 τμ. στον δήμο της Αθήνας Σεπόλια με τιμή πρώτης προσφοράς 96.000 ευρώ. Ο πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί για την 1η Νοεμβρίου.

- Πάρκινγκ 10 τ.μ. το οποίο βρίσκεται στα Σεπόλια με τιμή πρώτης προσφοράς 10.000 ευρώ. Ο πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί για την 1η Νοεμβρίου. 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ