ΕΚΤ: «Οι μισθολογικές αυξήσεις ενισχύουν τον πληθωρισμό»

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει κερδίσει ακόμη τη μάχη κατά του πληθωρισμού, τον οποίο ενισχύουν οι μισθολογικές αυξήσεις, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν.

Μιλώντας σε συνέδριο της Λιθουανικής Κεντρικής Τράπεζας στο Βίλνιους, ο Φίλιπ Λέιν υποστήριξε ότι «οι αυξανόμενοι μισθοί στη ζώνη του ευρώ συμβάλλουν στη διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα στο νομισματικό μπλοκ.

Προέβλεψε πάντως ότι  η αύξηση των μισθών αναμένεται να μετριαστεί τους επόμενους μήνες. «Θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι το Πάσχα του 2024 για να προσδιορίσουμε εάν η αύξηση των μισθών μειώνεται πράγματι», όπως προβλέπει η ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Λέιν, οι μισθοί κατά μέσο όρο στη ζώνη του ευρώ αυξάνονται επί του παρόντος κατά 5,5% , μετά από αύξηση άνω του 4% πέρυσι. «Αυτό δεν συνάδει με τον πληθωρισμό 2 τοις εκατό», είπε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ.

«Η επιστροφή στη σταθερότητα των τιμών απαιτεί χαμηλότερες αυξήσεις μισθών», τόνισε ο Λέιν. Η ίδια η ΕΚΤ υποθέτει στις προβλέψεις της ότι οι μισθοί στην ευρωζώνη θα αυξηθούν μόνο κατά 3% στο τέλος του 2025. «Συνολικά, η επίτευξη του στόχου για τον πληθωρισμό απαιτεί μέτριες αυξήσεις μισθών και προθυμία των εταιρειών να απορροφήσουν μέρος του υψηλότερου μισθολογικού κόστους μέσω χαμηλότερων κερδών», είπε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ.

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι αυξήσεις των τιμών θα είναι λιγότερο έντονες, αλλά το γενικό μήνυμα είναι: οι αυξήσεις των τιμών είναι πολύ πάνω από 2% Ο στόχος μας για τον πληθωρισμό δεν έχει ακόμη επιτευχθεί και επομένως υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει».

Τον Σεπτέμβριο, το οικονομικό επιτελείο της ΕΚΤ προέβλεψε ρυθμούς πληθωρισμού 5,6%, 3,2% και 2,1% για το 2023 , το 2024 και το 2025, αντίστοιχα.

ereportaz.gr

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ