Έχετε αρνητικές σκέψεις; Πώς να τις διώξετε για να βελτιώσετε την ψυχική υγεία σας

Νέα έρευνα

Η καταστολή των αρνητικών σκέψεων μπορεί να είναι καλή για την ψυχική σας υγεία, σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Ερευνητές της Μονάδας Γνωστικών και Επιστημών του Εγκεφάλου του Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας διαπίστωσαν ότι μετά την εκπαίδευση 120 εθελοντών σε 16 χώρες να «καταστέλλουν τις αρνητικές σκέψεις τους για αρνητικά γεγονότα που τους ανησυχούσαν», βελτιώθηκε η ψυχική τους υγεία.

Οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Cambridge ανακάλυψαν επίσης ότι μετά την καταστολή αυτών των σκέψεων, τα γεγονότα έγιναν «λιγότερο ζωντανά». Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο περιοδικό Science Advances, έγινε με αφορμή τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 στην ψυχική υγεία.

«Τα συγκεκριμένα ευρήματα αμφισβητούν την παραδοσιακή θεωρία, ότι η καταστολή των σκέψεων είναι δυσπροσαρμοστική, προσφέροντας πλέον μια προσιτή προσέγγιση για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας», έγραψαν οι συγγραφείς.

Πολλοί από τους συμμετέχοντες στην έρευνα έχουν σοβαρή κατάθλιψη, άγχος και μετατραυματικό στρες που σχετίζεται με την πανδημία.

Ζητήθηκε από τον καθένα να σκεφτεί 76 σενάρια που θα μπορούσαν να συμβούν στη ζωή τους τα επόμενα δύο χρόνια – 20 «φόβοι και ανησυχίες», 20 «ελπίδες και όνειρα» και 36 «ουδέτερα γεγονότα». Τα γεγονότα έπρεπε να είναι «κάτι που είχαν φανταστεί έντονα ότι θα συνέβαινε».

Όλα τα σενάρια απαιτούσαν μια λέξη-κλειδί και μια βασική λεπτομέρεια για να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να βαθμολογήσουν κάθε γεγονός με βάση τα εξής: ζωηρότητα, πιθανότητα να συμβεί, απόσταση στο μέλλον, επίπεδο άγχους για το γεγονός (ή επίπεδο χαράς για θετικά γεγονότα), συχνότητα σκέψης, βαθμό τρέχουσας ανησυχίας, μακροπρόθεσμο αντίκτυπο και συναισθηματική ένταση.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν επίσης ερωτηματολόγια για να αξιολογήσουν την ψυχική τους υγεία. Στη συνέχεια, έκαναν εκπαίδευση 20 λεπτών μέσω Zoom.

Οι ασκήσεις για να διώξετε τις αρνητικές σκέψεις

Κάθε μέρα επί τρεις ημέρες, οι συμμετέχοντες έπρεπε να χωρίσουν τις σκέψεις τους σε 12 επαναλήψεις με οδηγία «μην φανταστείς» και σε 12 επαναλήψεις με οδηγία «φαντάσου» για αυτά τα γεγονότα, χρησιμοποιώντας τις δικές τους λέξεις-κλειδιά στις δοκιμές «μην φανταστείτε» προκειμένου να καταστείλουν οποιεσδήποτε «εικόνες ή σκέψεις που η υπενθύμιση μπορεί να τους προκαλέσει».

Στις δοκιμές «φαντάσου», οι συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν τις λέξεις – κλειδιά για να σκεφτούν ένα θετικό ή ουδέτερο γεγονός. Μετά τις τρεις ημέρες, και στη συνέχεια ξανά τρεις μήνες αργότερα, κατέταξαν τα γεγονότα με το ίδιο point system όπως και πριν.

Συμπλήρωσαν επίσης ένα ερωτηματολόγιο που τεκμηριώνει τυχόν αλλαγές στην ψυχική τους υγεία.

«Ήταν πολύ ξεκάθαρο ότι εκείνα τα γεγονότα στα οποία οι συμμετέχοντες έκαναν εξάσκηση στην καταστολή των αρνητικών σκέψεων ήταν λιγότερο ζωντανά και τους προκαλούσαν λιγότερο άγχος, από τα άλλα γεγονότα και ότι συνολικά βελτιώθηκε η ψυχική υγεία των συμμετεχόντων», ανέφερε η Δρ Zulkayda Mamat.

«Αλλά είδαμε τη μεγαλύτερη επίδραση μεταξύ εκείνων των συμμετεχόντων στους οποίους δόθηκε εξάσκηση στην καταστολή κυρίως σκέψεων που τους φόβιζαν, παρά ουδέτερων».

Οι συγγραφείς σημείωσαν μάλιστα ότι όσοι είχαν πιθανή διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD)  είδαν την ψυχική τους υγεία να βελτιώνεται. Και, διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που συνέχισαν να χρησιμοποιούν την τεχνική που έμαθαν κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης είχαν τα πιο βαθιά αποτελέσματα.

«Η συνέχεια ήταν η αγαπημένη μου στιγμή για ολόκληρο το διδακτορικό μου, γιατί κάθε μέρα ήταν απλά χαρούμενη», είπε η Mamat.

«Δεν είχα ούτε έναν συμμετέχοντα που να μου είπε, “Ω, αισθάνομαι άσχημα” ή “Αυτό ήταν άχρηστο”. Δεν τους προέτρεψα ούτε ρώτησα, “Το βρήκατε αυτό χρήσιμο;” Μου έλεγαν απλώς αυτόματα πόσο χρήσιμο το βρήκαν».

 

ΠΗΓΗ

Διαβάστε επίσης