Εντοπίστε τα κατάλληλα λιπαντικά αεροσυμπιεστών

Τι να χρησιμοποιήσετε

Στον κλάδο της βιομηχανίας υπάρχει μια πληθώρα από βιομηχανικά λιπαντικά καθένα από τα οποία προορίζεται για διαφορετική χρήση. Η διαφοροποίηση δεν αφορά μόνο στη σύνθεση, συμβατικά ή συνθετικά, αλλά και στο είδος της μηχανής για την οποία προορίζονται.

Επομένως αν κάποιος χρειάζεται λιπαντικά για τον κομπρέσορα θα πρέπει να αναζητήσει μόνο όσα είναι ειδικά κατασκευασμένα για τον σκοπό αυτό. Διαφορετικά αν επιλέξει κάποια που προορίζονται για άλλο μηχάνημα κινδυνεύει να χαλάσει τον κινητήρα.

Ας δούμε παρακάτω τους δύο τύπους λιπαντικών για κομπρέσορα και πώς ωφελούν τη μηχανή.

Συνθετικά και συμβατικά λιπαντικά αεροσυμπιεστών

Συνθετικά: Τα συνθετικά λιπαντικά κομπρέσορα παράγονται από συνθετική βάση. Τα λιπαντικά περνάνε από πολλά στάδια επεξεργασίας. Σαν αποτέλεσμα είναι πιο ραφιναρισμένα από τα συμβατικά. Αν είστε επαγγελματίας, που χρησιμοποιείτε τον αεροσυμπιεστή τρεις φορές την εβδομάδα τουλάχιστον, τα συνθετικά είναι η λύση. 

Αυτού του τύπου το λάδι θα επιτρέψει στον κομπρέσορά σας να λειτουργεί ομαλά προστατεύοντάς τον από την υπερθέρμανση. Ταυτόχρονα το συνολικό εύρος θερμοκρασίας των συνθετικών λιπαντικών είναι ευρύτερο από τα συμβατικά.

Συμβατικά: Η βάση αυτών των λιπαντικών αποτελείται από ορυκτέλαιο. Είναι φθηνότερο από τα συνθετικά και προτείνεται για οικιακούς χρήστες ή όσους δε χρησιμοποιούν συνεχόμενα τον αεροσυμπιεστή τους. Είναι επίσης κατάλληλα για όσους εκτελούν χαμηλής έως μεσαίας έντασης εργασίες.

Γιατί να προτιμήσω συνθετικά λιπαντικά αεροσυμπιεστών

Τα συνθετικά λιπαντικά αεροσυμπιεστών περιλαμβάνουν ένα πλήθος προτερημάτων. 

Οφέλη στον περιστροφικό κομπρέσορα

  • Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής: Τα συνθετικά λάδια μπορούν να αυξήσουν τη διάρκεια ζωής ενός περιστροφικού κομπρέσορα μέχρι και τις 8000 ώρες. 
  • Λιγότερα κατακάθια: Τα συνθετικά λάδια μειώνουν τις εναποθέσεις όπως γλίτσα, που οδηγούν σε πρόωρη φθορά και μειωμένη απόδοση του μηχανήματός σας.
  • Χαμηλότερες θερμοκρασίες: Τα συνθετικά λιπαντικά αεροσυμπιεστών διατηρούν χαμηλή θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του αεροσυμπιεστή. Σαν αποτέλεσμα εκκρίνουν αέρα χαμηλότερης θερμοκρασίας.
  • Λιγότερη κατανάλωση λιπαντικού: Τα συνθετικά λιπαντικά έχουν χαμηλότερο ρυθμό κατανάλωσης, που σημαίνει, ότι δε χρειάζεται να τα αλλάζετε τόσο συχνά.

Οφέλη στον παλινδρομικό κομπρέσορα

Λιγότερη εκπομπή διοξειδίου: Τα συνθετικά λιπαντικά μειώνουν τη συγκέντρωση διοξειδίου στις βαλβίδες περιορίζοντας σημαντικά τα ποσοστά τροφοδοσίας.

Ασφαλής διαχείριση: Οι θερμοκρασίες αυτο-ανάφλεξης είναι υψηλότερες στα συνθετικά λιπαντικά.

Επιμήκυνση διάρκειας ζωής: Τα συνθετικά λιπαντικά αποτρέπουν την πρόωρη φθορά των πιστονιών.

Τι να χρησιμοποιήσετε αντί για λιπαντικά κομπρέσορα 

Υπάρχουν φορές που ίσως δεν έχετε πρόσβαση σε εξειδικευμένα λιπαντικά κομπρέσορα. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι ακόλουθες εναλλακτικές είναι αποδεκτές:

Υδραυλικά λάδια: Το υδραυλικό λιπαντικό διαθέτει πολλές ποιότητες, που το καθιστούν αποδεκτό υποκατάστατο για τα λιπαντικά κομπρέσορα. Το ιξώδες είναι χαμηλότερο σε ψυχρές θερμοκρασίες, που σημαίνει ότι ρέει πιο εύκολα χάρη στη χαμηλή πυκνότητά του. Γι’ αυτό τα υδραυλικά λιπαντικά λειτουργούν καλύτερα σε χαμηλές θερμοκρασίες. Επίσης αυτού του τύπου τα λάδια δεν οξειδώνονται, που σημαίνει ότι ο κομπρέσορας δε θα σκουριάσει. 

Λάδια αυτοκινήτου: Τα λάδια αυτοκινήτου περιέχουν συγκεκριμένα καθαριστικά, που ωφελούν τις μηχανές εσωτερικής καύσης. Παρόλα εξαιτίας αυτών των καθαριστικών να προκληθούν υπερβολικά ιζήματα διοξειδίου, που μπορεί να είναι επιβλαβή. Γι’ αυτόν τον λόγο είναι καλύτερο να μη χρησιμοποιούνται τα λάδια αυτοκινήτου στους κομπρέσορες. Σε περίπτωση που τα επιλέξετε όμως, φροντίστε να μην περιλαμβάνουν καθαριστικούς παράγοντες.

Υγρά αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων:  Τα υγρά αυτού του τύπου προορίζονται για το κιβώτιο ταχυτήτων των αυτόματων αυτοκινήτων. Παρόλα αυτά μερικές φορές χρησιμοποιούνται και στους αεροσυμπιεστές. Το υγρό έχει πολλά οφέλη, μειώνει τη φθορά, ενισχύει το όχημα έναντι των φθορών και μειώνει τη θερμότητα στα αποτελούμενα μέρη. 

Οι κομπρέσορες κατά τη λειτουργία τους ανεβάζουν θερμοκρασία. Με τα υγρά αυτά διασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία του κομπρέσορα και ότι θα συνεχίσει να δουλεύει άσχετα με τη θερμοκρασία, που θα αναπτύξει. Ωστόσο τα υγρά αυτά δεν προορίζονται για κομπρέσορες και μπορεί ακόμη και να τους φθείρουν.      

Εν τέλει τα λιπαντικά αυτοκινήτων είναι κατάλληλα για κομπρέσορες;

Καθένα από τα βιομηχανικά λιπαντικά έχει την εξειδικευμένη χρήση του. Για να επιλέξει κανείς λιπαντικά είτε πρόκειται για αυτοκίνητο είτε για κομπρέσορα είτε για οποιαδήποτε μηχανή πρώτα απ’ όλα πρέπει να φροντίσει να συμβαδίζει με τις οδηγίες του κατασκευαστή. 

Όπως προλογίσαμε τα λιπαντικά αυτοκινήτων δεν προορίζονται για κομπρέσορες παρά μόνο ως εναλλακτική, εφόσον δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Ακόμη όμως και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να φροντίσει κάποιος να μην περιέχουν καθαριστικούς παράγοντες, γιατί φθείρουν σοβαρά τον κινητήρα.

Τέλος από τα εξειδικευμένα λιπαντικά κομπρέσορα συστήνοντα τα 30αρια, καθώς είναι πιο παχύρρευστα και παρέχουν καλύτερη προστασία στους θερμούς μήνες. Και παρότι είναι καλύτερα στο να προσφέρουν επικάλυψη στα κινούμενα μέρη γίνονται υπερβολικά παχύρρευστα στους χειμερινούς μήνες. Τα 20αρια επομένως απευθύνονται για όσους χρησιμοποιούν τον κομπρέσορα σε ψυχρές θερμοκρασίες.

Διαβάστε επίσης