Ενοικίαση αυτοκινήτου: Τα 6 σημεία κλειδιά για την καλύτερη συμφωνία

Γλιτώνετε χρήματα και χρόνο

Ετοιμάζεστε για διακοπές και αποφασίσατε να καταφύγετε στην ενοικίαση αυτοκινήτου για τις μετακινήσεις σας.

Πρόκειται για μια πολύ καλή επιλογή, καθώς γλιτώνετε χρήματα από τις μεταφορές με ταξί. Γλυτώνετε όμως και χρόνο καθώς μπορείτε να κινείστε ανεξάρτητα και να μη βασίζεστε στα δημόσια μέσα μεταφοράς με όποιες διακυμάνσεις και καθυστερήσεις έχουν. 

Ωστόσο η διαδικασία πολλές φορές μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά είτε για αρχάριους είτε για βετεράνους στην ενοικίαση αυτοκινήτου. Ακολούθως επεξηγούνται οι σχετικές λεπτομέρειες σε 8 βήματα, ώστε να μπορείτε εύκολα και χωρίς άγχος να κάνετε την κράτησή σας.

1. Χρησιμοποιήστε πιστωτική κάρτα κατά την παραλαβή του οχήματος

Χρησιμοποιήστε την πιστωτική σας κάρτα για να παραλάβετε το όχημα, που νοικιάσατε. Όταν χρησιμοποιείτε τη χρεωστική κάρτα σας γίνεται παρακράτηση ενός ποσού από τις εταιρείες για να βεβαιωθούν, ότι είστε σε θέση να αποπληρώσετε τυχούσες επιπρόσθετες χρεώσεις. Παρόλα αυτά οι εταιρείες σιγα σιγα αλλάζουν τις πολιτικές τους σχετικά με τη χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών. Στην περίπτωση λοιπόν που θέλετε να χρησιμοποιήσετε τη χρεωστική σας κάρτα, καλέστε την εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτου της επιλογής σας για να μάθετε την πολιτική, που έχουν υιοθετήσει. Με αυτόν τον τρόπο δε θα δείτε τον λογαριασμό σας να αυξάνεται απροσδόκητα.

2. Οι νέοι οδηγοί χρεώνονται περισσότερα στις ενοικιάσεις αυτοκινήτων

Στις ενοικιάσεις αυτοκινήτων οι νέοι οδηγοί χρεώνονται περισσότερο. Μπορεί μια 23χρονη οδηγός να είναι εξαίρετη και να έχει άψογο οδηγικό αρχείο, η εταιρία όμως δεν τη βλέπει έτσι. Παρόλο που από την ηλικία των 20-21 μπορεί κάποιος να νοικιάσει αυτοκίνητο, οι ενοικιάσεις αυτοκινήτων αντιμετωπίζουν τους νέους οδηγούς ως πιθανή ζημία. 

Γι’ αυτό και χρεώνουν την ενοικίαση ακριβότερα απ’ ότι σε κάποιον άλλον. Έτσι αν ταξιδεύετε με κάποιον κάτω των 25 μην τον δηλώσετε ως συμπληρωματικό οδηγό. Έτσι θα έχετε το κεφάλι σας ήσυχο και δε θα πληρώσετε την επιπρόσθετη χρέωση.

3. Δηλώστε τον μικρότερο δυνατό αριθμό οδηγών

Είτε πηγαίνετε διακοπές με την οικογένεια είτε κάνετε μια σύντομη απόδραση με φίλους, κρατήστε στο μίνιμουμ τον αριθμό των οδηγών, που θα δηλώσετε στην εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτου. Έχετε υπόψη, ότι για κάθε επιπρόσθετο οδηγό θα πρέπει να πληρώνετε καθημερινά μια έξτρα χρέωση. Αυτό ισχύει είτε τα άτομα αυτά οδηγήσουν το αμάξι είτε όχι. 

Οι μόνες περιπτώσεις που οι ενοικιάσεις αυτοκινήτων παραιτούνται από αυτή τη χρέωση είναι οι εταιρικές ενοικιάσεις αυτοκινήτων ή αν δηλώσετε τον/ την σύζυγο σαν συμπληρωματικό οδηγό. Σε κάθε περίπτωση για να ξέρετε τι ισχύει φροντίστε να μάθετε την πολιτική της εταιρείας σχετικά.

4. Ενοικίαση αυτοκινήτου Αθήνα και ασφάλιση: Σκεφτείτε το ξανά

Όσο αναζητάτε ενοικίαση αυτοκινήτου Αθήνα ρίξτε μια ματιά και στην πολιτική που έχουν οι εταιρείες στο κομμάτι της ασφάλισης. Συνήθως χρεώνονται πολύ ακριβά και θα ήταν καλό να μην την χρησιμοποιήσετε παρά μόνο αν δεν έχετε άλλη επιλογή. Δείτε εξονυχιστικά την προσωπική σας ασφάλιση αυτοκινήτου, γιατί πιθανότατα σας καλύπτει και στην περίπτωση ενοικίασης. 

Ομοίως ενημερωθείτε σχετικά και από την εταιρεία της πιστωτικής σας κάρτας. Σε αρκετές περιπτώσεις παρέχεται ως έξτρα προσφορά, ασφαλιστική κάλυψη για ενοικίαση οχήματος, στο πλαίσιο των παροχών μιας πιστωτικής. Αρκετές πιστωτικές σας προσφέρουν τη δυνατότητα αποποίησης της χρέωσης για ασφάλιση, αρκεί η πληρωμή να γίνει με την πιστωτική.

5. Αποφύγετε την ενοικίαση στο αεροδρόμιο

Όταν σκέφτεστε να ενοικιάσετε αμάξι, είναι εξίσου χρήσιμο να αναρωτηθείτε από που να το ενοικιάσετε. Οι ενοικιάσεις αυτοκινήτου πληρώνουν υποχρεωτικά τέλη στο αεροδρόμιο, όπου στεγάζουν τις υπηρεσίες τους. Τα τέλη αυτά μετακυλίονται στην τελική τιμή με την οποία χρεώνεται ο πελάτης. 

Έτσι παρότι η ενοικίαση αυτοκινήτου στο αεροδρόμιο σας γλιτώνει χρόνο και βρίσκετε το αμάξι της επιλογής σας άμεσα, μπορεί να είναι πιο κοστοβόρα επιλογή. Από την άλλη πλευρά, μπορείτε να καλέσετε ταξί να σας οδηγήσει σε κεντρικό υποκατάστημα της εταιρείας ενοικίασης που προτιμάτε. Το κόστος αυτής της μεταφοράς μπορεί να είναι εξίσου υψηλό. Οπότε θα πρέπει να κάνετε τις απαραίτητες συγκρίσεις για να δείτε τι σας συμφέρει από πλευράς κόστους και χρόνου.

6. Ενοικίαση αυτοκινήτου Θεσσαλονίκη: Παραδώστε αμάξι με γεμάτη ρεζέρβα

Αν επιλέξατε την ενοικίαση αυτοκινήτου Θεσσαλονίκη για τις διακοπές σας καλό θα ήταν να επιστρέψετε το αμάξι με γεμάτο ντεπόζιτο. Στη συμπρωτεύουσα μπορείτε να βρείτε πολλά πρατήρια και σε σχετικά προσιτές τιμές. Εάν αφήσετε την εταιρεία να το κάνει αυτό, πιθανότατα θα σας χρεώσει 3 ή και 4 φορές την τιμή του καυσίμου παραπάνω.

Διαβάστε επίσης