Χρυσά κοσμήματα: Κεφάλαιο φύλαξη!

Πως να φυλάξετε με ασφάλεια τα χρυσά κοσμήματα

Όταν μιλάμε για σμαράγδια, διαμάντια, χρυσή λίρα και χρυσά κοσμήματα η προσέγγιση της φύλαξης και της φροντίδας τους γίνεται σε δύο επίπεδα: τον σωστό καθαρισμό και την κατάλληλη φύλαξη.

Παρόλα αυτά πριν μπούμε στις συγκεκριμένες λεπτομέρειες για κάθε προϊόν, ας δούμε κάποιους γενικούς κανόνες, που αφορούν τον καθαρισμό και τη συντήρηση όλων των χρυσών κοσμημάτων.

Γενικοί κανόνες φύλαξης για όλα τα χρυσά κοσμήματα

1. Πάντα να διαχωρίζετε και να φυλάσσετε τα κοσμήματά σας ανά μέταλλο και λίθο

Κάποια μέταλλα όπως η πλατίνα είναι πολύ μαλακά κι επιρρεπή στις γρατζουνιές. Από την άλλη πλευρά κάποιοι λίθοι, όπως τα διαμάντια, είναι ιδιαίτερα σκληροί και φθείρουν άλλους μαλακότερα πετράδια. Την ίδια στιγμή εκτός από τη φθορά σε λίθους προκαλούν γρατζουνιές και σε μαλακά μέταλλα. 

2. Επιλέξτε ένα σημείο αποθήκευσης για διαμάντια με σταθερή θερμοκρασία και χαμηλή υγρασία

Η υγρασία δε συνιστά κατάλληλη συνθήκη φύλαξης για κανένα κόσμημα, πολλώ δε μάλλον για τον χρυσό και το ασήμι. Αυτές οι συνθήκες κάνουν τα χρυσά κοσμήματα πιο επιρρεπή στον αποχρωματισμό και την οξείδωση. Μάλιστα πιο επιρρεπή σε αυτά τα φαινόμενα είναι τα ασημένια κοσμήματα. Επίσης οι υψηλές θερμοκρασίες δημιουργούν αποχρωματισμό και εσωτερική ζημία σε ορισμένα μέταλλα και λίθους, ενώ «στεγνώνουν» και προκαλούν ρωγμές στα μαργαριτάρια. Εν ολίγοις όσο πιο σταθερό το περιβάλλον φύλαξης τόσο το καλύτερο για διαμάντια, πολύτιμους λίθους και άλλα μέταλλα.

3. Βεβαιωθείτε ότι η κοσμηματοθήκη, που θα φυλάξετε τα διαμάντια σας έχει υφασμάτινη επένδυση

Η υφασμάτινη επένδυση θα προστατέψει τα διαμάντια και τα πιο ευαίσθητα κοσμήματα. Έτσι αποτρέπεται ο θρυμματισμός ή οι γρατζουνιές μέσα στο κουτί.

4. Δώστε μια ευκαιρία στις θυρίδες ή στα χρηματοκιβώτια

Ακόμη βέβαια και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να μεριμνήσετε για την κατάλληλη φύλαξή τους. Ωστόσο με το χρηματοκιβώτιο ή τη θυρίδα θα έχετε το πολυπόθητο ελεγχόμενο περιβάλλον για τα κοσμήματά σας. 

Σημαντική συμβουλή: Κρατήστε τα έγγραφα (εγγυήσεις, πιστοποιήσεις, αρχικά κουτιά) σε διαφορετικό σημείο από τα κοσμήματα.

Πως να φυλάξετε με ασφάλεια τα χρυσά κοσμήματα

Και αφού είδαμε τους γενικούς κανόνες πάμε να δούμε τώρα πως πρέπει να φυλάσσονται τα χρυσά κοσμήματα, ώστε να βγαίνουν αλώβητα από το κουτί τους κάθε φορά. 

  • Χρησιμοποιήστε μια κοσμηματοθήκη με καθαρή, χωρίς ίχνος υγρασίας επένδυση.
  • Τυλίξτε κάθε κομμάτι σε ένα μαλακό κομμάτι ύφασμα. Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται τα χρυσά κοσμήματα μπορεί να είναι ασφαλή ακόμη και χωρίς κουτί υπό μια προϋπόθεση. Θυμάστε αυτά τα ειδικά πανάκια για τον καθαρισμό της οθόνης του κινητού; Τυλίξτε τα χρυσά κοσμήματά σας σε αυτά. 
  • Αποθηκεύστε τα χρυσά κοσμήματα ξεχωριστά, ώστε να αποτρέψετε το γρατζούνισμα ή τον αποχρωματισμό.

Φύλαξη και συντήρηση χρυσών κοσμημάτων με πολύτιμους λίθους

Προτού προχωρήσετε στον καθαρισμό και τη φύλαξη των κοσμημάτων, που φέρουν πολύτιμους λίθους είναι χρήσιμο να συμβουλευτείτε έναν χρυσοχόο ή κάποιον κοσμηματοπώλη. Αρχικά θα πρέπει να γνωρίζετε ποιες είναι οι ιδιαίτερες ανάγκες και οι ιδιότητες κάθε λίθου. 

Σαν γενικός κανόνας ισχύει, ότι και τα κοσμήματα με λίθους, όπως και τα χρυσά κοσμήματα θα πρέπει να τα πηγαίνετε τακτικά στον κοσμηματοπώλη για να τα γυαλίζει και να τα καθαρίζει. Αυτό θα μειώσει τη φθορά τους. Ταυτόχρονα υπάρχουν και κάποια κοσμήματα, που πρέπει να περνούν από επιθεώρηση μια φορά τον χρόνο. Αυτό συμβαίνει γιατί οι πολύτιμοι λίθοι ποικίλουν σε σκληρότητα και μπορεί να είναι επιρρεπή στις ζημίες. 

Ο δε τρόπος καθαρισμού των ιδιαίτερων κοσμημάτων με λίθους δεν είναι απλή διαδικασία. Αν για παράδειγμα βρήκατε στα μεταχειρισμένα ρολόγια σε ειδική τιμή, το κομμάτι των ονείρων σας και θέλετε να το κάνετε δικό σας, πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί στη φύλαξή του. Θα πρέπει να το πηγαίνετε στον χρυσοχόο, ο οποίος με τη σειρά του θα αφαιρεί τους λίθους για να τους καθαρίσει έναν έναν. Στη συνέχεια θα ξεσκονίσει τα λεπτεπίλεπτα σχέδια και στο τέλος θα το δέσει για να σας το παραδώσει σαν καινούριο.

Μπορεί να ακούγεται περίπλοκο, ωστόσο η σωστή φροντίδα ενός υπέροχου κοσμήματος και η φύλαξή του, θα σας ανταμείψουν κάθε φορά που το φοράτε.

Διαβάστε επίσης