Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Πατρών και του ΣΕΒΠΕΔΕ

Σήμερα 27Ιουλίου 2023 ο Πρύτανης κ. Χρήστος Μπούρας και ο Αντιπρύτανης κ. Παναγιώτης Δημόπουλος εκ μέρους του Πανεπιστημίου Πατρών και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου & Δυτικής Ελλάδας (ΣΕΒΠΕ&ΔΕ)Ομότιμος καθηγητής κ. Κλεομένης Μπάρλος με τον Γενικό Διευθυντή κ. Νικόλαο Κοτσώνη, υπέγραψαν Σύμφωνο Συνεργασίας με στόχο τηνδιασύνδεσητης ακαδημαϊκής κοινότητας με την επιχειρηματικότητα.

Κοινή επιδίωξη των δύο πλευρών αποτελεί  η εξοικείωση των νέων επιστημόνων (φοιτητών, μεταπτυχιακών και αποφοίτων) με την επιχειρηματική σκέψη και δράση, τη

δικτύωση και σύνδεση της παραγωγής γνώσης με τον επιχειρηματικό κόσμο και τις επιχειρήσεις, και η αξιοποίηση της έρευνας και τεχνολογίας που παράγεται, ώστε η ερευνητική γνώση να μετατρέπεται σε παραγωγικό αποτέλεσμα.

Στο πλαίσιο του Συμφώνου Συνεργασίας, οι δύο πλευρές συμφώνησαν, μεταξύ άλλων, να προβούν σε εξειδικεύσεις όπου:

α. Ο ΣΕΒΠΕΔΕ θα αναλάβει να συμβάλει ώστε τα μέλη του να συμμετέχουν, συνεργαζόμενα μεμέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Πατρών, στην υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο της δράσης«ΜεταπτυχιακέςΔιπλωματικές Εργασίες Βιομηχανικού Προσανατολισμού».

β. Το Πανεπιστήμιο Πατρών, στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών που προσφέρει, θα αναλάβει την συνεργασία των μελών ΔΕΠ και μεταπτυχιακών φοιτητών του για τηνεκπόνηση διπλωματικών εργασιών που θα επιχειρούν να επιλύσουν ζητήματα που αντιμετωπίζει ηΒιομηχανία και εν γένει ο επιχειρηματικός κόσμος.

γ. Ο ΣΕΒΠΕΔΕ, θα προσφέρει την απαιτούμενη χρηματοδότηση μέσω των επιχειρήσεωνπου θα συμμετέχουν, καθώς και ασφαλιστική κάλυψη στους μεταπτυχιακούς φοιτητές κατά τηνπαραμονή τους στους εργασιακούς χώρους των επιχειρήσεων όταν απαιτείται.

Συμφωνήθηκε επίσης και έγινε αμοιβαία αποδεκτό, ότι θα πρέπει οι δύο φορείς να μεριμνήσουν για την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη οργάνωση της συνεργασίαςπροκειμένου σύντομα να ανακοινωθούν επτά (7) Μεταπτυχιακές Διπλωματικές Εργασίες Βιομηχανικού Προσανατολισμού, στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΠανεπιστημίουΠατρών.

Ο Πρύτανης Χρήστος Μπούρας, Πρύτανηςτου Πανεπιστημίου Πατρών δήλωσε: «Βασική στρατηγική επιλογή του Πανεπιστημίου μας είναι η διασύνδεση με τις παραγωγικές δυνάμεις της οικονομίας και η ενίσχυση της έρευνας και η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της. Συνεχίζουμε λοιπόν σε αυτή τη κατεύθυνση με την υλοποίηση «Μεταπτυχιακών Διπλωματικών Εργασιών Βιομηχανικού Προσανατολισμού» σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών Πελοποννήσου & Δυτικής Ελλάδας (ΣΕΒΠΕ&ΔΕ)». Το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι ένας ισχυρός αναπτυξιακός βραχίονας όλης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και θα συνεχίσει να είναι».

Ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Ανάπτυξης Καθ. Παναγιώτης Δημόπουλος δήλωσε: «Το Πανεπιστήμιο Πατρών, σταθερά και επίμονα επενδύει στην υψηλού επιπέδου βασική έρευνα που διεξάγεται στους κόλπους του βασιζόμενο στο υψηλού επιπέδου προσωπικό του (ΔΕΠ και ερευνητές). Αυτό αποδεικνύεται από τις υψηλές θέσεις που καταλαμβάνει το Πανεπιστήμιο Πατρών στα διεθνή συστήματα κατάταξης. Ως πρωτοπόρο ίδρυμα, έχει ήδη επενδύσει στην δημιουργία κατάλληλων δομών για την ανάπτυξη της εφαρμοσμένης έρευνας, προσφέροντας την δυνατότητα στους ερευνητές που το επιθυμούν, να αξιοποιήσουν τα ερευνητικά τους αποτελέσματα προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων μερών, με τελικό αποδέκτη, την πραγματική οικονομία και κοινωνία. Η εξωστρέφεια του Πανεπιστημίου μας έχει ως αποτέλεσμα την υλοποίηση δράσεων, όπως αυτή που επικυρώνεται σήμερα με την υπογραφή του παρόντος συμφώνου συνεργασίας, που αφορά την υποστήριξη εκπόνησης «Μεταπτυχιακών Διπλωματικών Εργασιών Βιομηχανικού Προσανατολισμού» συνεχίζοντας την ήδη σε εξέλιξη δράση «Βιομηχανικά Διδακτορικά» που είχαμε την τιμή να υλοποιήσουμε και πάλι με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών Πελοποννήσου & Δυτικής Ελλάδας (ΣΕΒΠΕ&ΔΕ)».

Ο Ομότιμος Καθηγητής Κλεομένης Μπάρλος, Πρόεδρος Δ.Σ. του ΣΕΒΠΕ&ΔΕ, δήλωσε:

«Το Πανεπιστήμιο Πατρών πρωτοπόρησε σε συνεργασία με τον ΣΕΒΠΕΔΕ στην καθιέρωση των βιομηχανικών διδακτορικών το 2020 . Τώρα δείχνει και πάλι τον δρόμο, καθιερώνοντας τα βιομηχανικά μεταπτυχιακά μάστερ. Για πρώτη φορά οι φοιτητές μάστερ θα έρχονται σε τόσο στενή επαφή με τα πραγματικά προβλήματα της Ελληνικής βιομηχανίας και θα συμβάλουν στην επίλυσή τους, με το ερευνητικό ταλέντο τους. Αυτό θα είναι ταυτόχρονα και η ιδανική προετοιμασία για την μετέπειτα σταδιοδρομία τους και ο ιδανικός τρόπος να αναπτύξουν την καινοτόμο σκέψη τους και την επιχειρηματικότητά τους. Συγχαρητήρια και πάλι στο Πανεπιστήμιο Πατρών, για το οποίο αισθάνομαι περήφανος ως ομότιμος καθηγητής του».

Ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒΠΕΔΕ Νικόλαος Κοτσώνης τόνισε: «Είναι μονόδρομος πλέον στην σημερινή εποχή, η ουσιαστική συνεργασία του Πανεπιστημίου μας με τις επιχειρήσεις της περιοχής μας και είναι επωφελής για όλη την κοινωνία.Με την σημερινή συμφωνία οι επιχειρήσεις αποκτούν πρόσβαση σε νέους επιστήμονες με γνώσεις αιχμής και το Πανεπιστήμιο αποκτά πρόσβαση σε πρακτικά προβλήματα των επιχειρήσεων που απαιτούν σύγχρονες λύσεις. Οι δε νέοι απόφοιτοι επιστήμονες διερευνούν τις επαγγελματικές τους δυνατότητες και επιλογές στο επιχειρείν. Το Πανεπιστήμιό μας σε αυτό τον τομέα πρωτοπορεί και αξίζουν συγχαρητήρια στην Πρυτανική Αρχή».

Περισσότερες Πληροφορίες:

Πανεπιστήμιο Πατρών | τηλ : 2610997993,e-mail: [email protected]

Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου & Δυτικής Ελλάδος (ΣΕΒΠΕ&ΔΕ). Τμήμα ενημέρωσης και επικοινωνίας- 2610 620815 [email protected]

 

Διαβάστε επίσης