Ένταση στη δίκη της Τζωρτζίνας - Κούγιας κατά πάντων - "Βόμβες" από την παιδονευρολόγο του Ρίου

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε η σημερινή ακροαματική διαδικασία στη δίκη της 34χρονης μητέρας από την Πάτρα.

Ο συνήγορος υπεράσπισης της κατηγορούμενης μητέρας Αλέξης Κούγιας, εξέτασε με την έναρξη της συνεδρίασης την ψυχολόγο Δέσποινα Σαββόγλου, η οποία κατ’ εντολή της ανακρίτριας είχε κληθεί να «σκιαγραφήσει» τα συναισθήματα της μικρής Τζωρτζίνας, τις σχέσεις της με της γονείς της και να απαντήσει στο εάν το κοριτσάκι μπορούσε να εκφράσει όσα ένιωθε έχοντας χάσει και τα δυο αδελφάκια της.

Η μάρτυρας είχε αξιολογήσει ζωγραφιές του παιδιού και είχε κάνει συνεδρίες με την κατηγορούμενη μητέρα και τον πατέρα της Τζωρτζίνας, όπως και με άλλα πρόσωπα από το περιβάλλον του κοριτσιού.

Στην κατάθεσή της στο δικαστήριο η κ. Σαββόγλου είχε αναφέρει πως το παιδί δεν εξέφραζε τα συναισθήματά του στους γονείς του και πως η συγκεκριμένη οικογένεια είχε την τάση «για αντικατάσταση για αυτό που χάθηκε και όχι να βιωθεί αυτό που έγινε». Επιπλέον, είχε επισημάνει πως οι γονείς αυτοί «ήταν αφοσιωμένοι στη μεταξύ τους σχέση» με την 34χρονη μητέρα να μην μπορεί να επικεντρωθεί στις κόρες της «εξαιτίας πρώην συντρόφων του συζύγου της» και τον πατέρα να δουλεύει συνεχώς έχοντας αναθέσει την ευθύνη της ανατροφής των παιδιών σε εκείνη.

Μηνύσεις σε μάρτυρα και την Ανακρίτρια

Ο συνήγορος προανήγγειλε την υποβολή μηνύσεων σε βάρος της μάρτυρα για συκοφαντική δυσφήμηση, ψευδή κατάθεση αλλά και για παράνομη διατήρηση αρχείου προσωπικών δεδομένων. Τα «πυρά» του όμως έστρεψε ο κ. Κούγιας και κατά της ανακρίτριας της υπόθεσης Χρ. Σαλάπα η οποία είχε δώσει εντολή στη συγκεκριμένη μάρτυρα να συντάξει πραγματογνωμοσύνη. «Είναι επικίνδυνη, συνέταξε πραγματογνωμοσύνη με τέσσερις ζωγραφιές του παιδιού και ενώ αυτό δεν βρίσκονταν στη ζωή» είπε, μεταξύ άλλων, ο συνήγορος για την κ. Σαββόγλου.

Κούγιας: Σας ζητήθηκε να αξιολογήσετε ξανά ζωγραφιές;
Μάρτυρας: Ναι μου έχει ζητηθεί για υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης.
Κούγιας: Έχετε ακούσει ποτέ συνάδελφό σας να δεχθεί να αξιολογήσει τον ψυχικό κόσμο ενός παιδιού που δεν ζει μέσα από τέσσερις ζωγραφιές; Μπορείτε να μου πείτε γιατί κάνατε συνεδρίες με τον κ. Δασκαλάκη και την κ. κατηγορουμένη αφού είχατε εντολή να αξιολογήσετε τις ζωγραφιές;
Μάρτυρας: Αυτό προστάζει το πρωτόκολλο.
Κούγιας: Η κ. κατηγορούμενη λέει ότι τη συναντήσατε δυο φορές και με αυτά που τη ρωτούσατε γέλαγε και αγανακτούσε
Μάρτυρας: Σε εμένα μου εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα αποδώσω την αλήθεια.
Κούγιας: Από πού είχατε εντολή να συζητάτε σαν την κουτσομπόλα προσωπικά θέματα του κ. Δασκαλάκη και της κατηγορούμενης;
Μάρτυρας: Η εντολή ήταν να αποφανθώ και για το ψυχικό δεσμό του παιδιού με τους γονείς και για οτιδήποτε συναφές. Έστειλα έγγραφο στην ανακρίτρια κ. Σαλάπα και είπα ότι με τις 4 ζωγραφιές δεν μπορούσαμε να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα και ότι θα χρειάζονταν συνεδρίες με τους γονείς. Ζήτησα να ενημερωθώ γα τα σχολικά πλαίσια. Αυτό έγινε δεκτό από την ανακρίτρια. Την είχα ενημερώσει για όλες τις συναντήσεις.
Κούγιας: Υποβάλλω μήνυση στην κ. Σαββόγλου και την κ. Σαλάπα. Η μάρτυρας μόνη της καθόριζε τις συναντήσεις με τους γονείς. Στην κατηγορουμένη δεν κοινοποιήθηκε ποτέ έγγραφο για αυτές τις συναντήσεις. Διενήργησε πραγματογνωμοσύνη σε ενηλίκους ενώ είναι ψυχοθεραπεύτρια παίδων. Να διαβιβαστούν τα πρακτικά στην εισαγγελία και να ασκηθεί δίωξη.

Ακόμη ο συνήγορος ζήτησε από το δικαστήριο να διατάξει τη μάρτυρα να φέρει τον υπολογιστή της στο ακροατήριο ώστε η έδρα διαπιστώσει αν έχει κρατήσει τα αρχεία από τις μαγνητοφωνήσεις. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε.

«Εξώδικο»

Σημαντικά στοιχεία εισέφερε όμως και η παιδονευρολόγος στο Νοσοκομείο του Ρίου Πολυξένη Πελεκούδα, η οποία επίσης εξετάστηκε σήμερα από τον συνήγορο υπεράσπισης. Η μάρτυρας λίγο πριν προσέλθει στη δικαστική αίθουσα είχε λάβει μάλιστα εξώδικο από τον κ. Κούγια, επειδή είχε διαψεύσει στο Τwitter ότι μετά το θάνατο του παιδιού επικοινώνησε με τον κ. Xασιώτη της ΥΔΕΖΙ ενώ και ανέφερε πως ουδέποτε κατέθεσε «ότι τα επεισόδια τα οποία παρουσίασε η Τζωρτζίνα είναι αληθή» όπως και ουδέποτε κατέθεσε «ότι τα επεισόδια αυτά ήταν επιληπτικά αλλά κατέθεσα το εντελώς αντίθετο.»

Προσερχόμενη σήμερα στο βήμα του μάρτυρα η κ. Πελεκούδα τόνισε: «Ουδέποτε κατέθεσε στο δικαστήριο για αληθή επιληπτικά επεισόδια στο παιδί και ουδέποτε κατήγγειλε το ΥΔΕΖΙ (Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων Κατά Ζωής). Ο κ. Κούγιας έβγαλε ανακοίνωση που λέει ότι εγώ είπα ότι η Τζωρτζίνα έκανε αληθή επιληπτικά επεισόδια».

Στη συνέχεια ο συνήγορος άρχισε να την εξετάσει και κάποιες από τις ερωτήσεις που της έθεσε έχουν ως εξής:

Κούγιας: Καταθέσατε εδώ ότι επικοινωνήσατε με το ΥΔΕΖΙ;

Μάρτυρας: Ναι από μόνη μου αυθόρμητα. Κατέθεσα ότι επικοινώνησα στις 13.2. 2022 με το ΥΔΕΖΙ και είπα ότι υπάρχει βίντεο της μητέρας με επεισόδιο και ότι υποψιάζομαι συγκεκριμένες ουσίες.

Κούγιας: Είπατε ότι τα επεισόδια δεν ήταν τυπικά επιληπτικά, όμως «δεν μπορώ να αποκλείσω ότι ήταν επιληπτικά».

Μάρτυρας: Ναι, αλλά πρόσθεσα ότι μετά το 24ωρο εγκεφαλογράφημα απομακρύνθηκε η πιθανότητα επιληπτικών σπασμών με μεγάλη επιστημονική ακρίβεια.

Κούγιας: Καταθέσατε ότι «θέλει βαθιά έρευνα ώστε να μάθει κάποιος για να προκαλέσει αυτά τα επεισόδια». Που πρέπει να ψάξει; Σε ποιο τομέα της ιατρικής;

Μάρτυρας: Δεν είναι ανάγκη να είναι από τον τομέα της ιατρικής, μπορεί να είναι από το τομέα του εγκλήματος.

Κούγιας: Που στο Διαδίκτυο μπορεί κανείς να διαβάσει όλα αυτά; Να διαβάσει δηλαδή με ποιο τρόπο και με ποιες ουσίες μπορεί να προκαλέσει αυτά τα παροξυσμικά επεισόδια;

Μάρτυρας: Δεδομένου ότι δεν έχω επιχειρήσει να προκαλέσω σωματική βλάβη σε κάποιον δεν έχω διαβάσει. Αλλά σας διαβεβαιώνω ότι μπορεί.

Κούγιας: Αφού ήσασταν υποψιασμένοι ότι τα επεισόδια τα προκαλούσε η μητέρα δεν θα έπρεπε να ενημερώσετε εισαγγελέα;

Μάρτυρας: Εγώ έκανα ότι καλύτερο για να προστάσω το παιδί, να πάει στη ΜΕΘ και να ενημερώσω τους συναδέλφους μου την Αθήνα.

Κούγιας: Ξέρετε πως ήταν η συμπεριφορά της μητέρας όταν πήρε το παιδί στο σπίτι;

Μάρτυρας: Ήταν ένα εξαιρετικά φροντισμένο παιδί.

Κούγιας: Σε ποιο μέρος του κόσμου υπάρχει τέτοια κακοποίηση παιδιού με επιστημονικό τρόπο;

Μάρτυρας: Πρωτίστως στην Αμερική και μετά στην Ευρώπη. Επιφυλάσσομαι να προσκομίσω βιβλιογραφία.

Κούγιας: Σε ένα από τα επεισόδια στο βίντεο φαίνεται η μητέρα να βάζει τη μάσκα οξυγόνου στο παιδί; Θα μπορούσε να σταματήσει το επεισόδιο αν η μητέρα να έβαζε τη μάσκα;

Μάρτυρας: Θα μπορούσε να λυθεί αυτόματα θα μπορούσε να συνεχίσει, το έχω χαρακτηρίσει ως επικίνδυνο.

Κουγιας: Αν είχατε δει πριν το βίντεο με τη συμπεριφορά της μητέρας να βάζει μάσκα θα και να ειδοποιεί τους γιατρούς θα είχατε τις ίδιες υποψίες;

Μάρτυρας: Ναι θα είχα την ίδια υποψία χωρίς να αποκλείσω παθολογικό αίτιο, και για να προφυλάξω το παιδί θα ήθελα να είναι στη ΜΕΘ.

Τέλος, ο συνήγορος εξέτασε τον παιδίατρο του νοσοκομείου του Ρίου, Άρη Μπερτζουάνη, ο οποίος επανέλαβε πως οι γιατροί στο παιδιατρική κλινική «στο πλαίσιο της διαφορικής διάγνωσης είχαν συζητήσει το ενδεχόμενα τα επεισόδια που εμφάνιζε η Τζωρτζίνα να είναι απότοκος κακοποιητικής συμπεριφοράς της μητέρας της. Κάποιες από τις ερωτήσεις που υποβλήθηκαν στο συγκεκριμένο μάρτυρα ήταν οι εξής:

Κούγιας: Δεν έχετε υποχρέωση να ενημερώσετε εισαγγελέα αφού είχατε αυτές τις υποψίες;
Μάρτυρας: Όταν έχουμε επεισόδια που δεν μπορούμε να εξηγήσουμε υποψιαζόμαστε πολλά πράγματα. Μεταξύ άλλων και αυτό το ενδεχόμενο. Αν έχουμε μεγάλες υποψίες ενημερώνουμε όπως έχουμε κάνει πολλές φορές. Εκείνη τη στιγμή αυτό το ενδεχόμενο ήταν χαμηλά στην διαφορική διάγνωση. Υπήρχε μεγάλη απορία και κανείς δεν μπορούσε να εξηγήσεις πως έκανε επεισόδια το παιδί μόνο στην κλινική και όχι στην ΜΕΘ.
Κούγιας: Μπορείτε να μου βρείτε ένα μηχανισμό επιστημονικά βασισμένο, με τον οποίο κάποιος μπορεί να προκαλέσει αυτά τα επεισόδια;
Μάρτυρας: Δε μπορώ να γνωρίζω.

 

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 6 Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ