Υπόθεση Πάτρας: «Η Τζωρτζίνα βρήκε νεκρό το βρέφος» - «Καίει» τη μητέρα η κατάθεση της γιατρού στη δίκη

Αποκαλυπτικά τα όσα κατέθεσε η γιατρός του Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ TEMPO24.NEWS


Καταπέλτης για την 34χρονη κατηγορούμενη ήταν η γιατρός του Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» που κατέθεσε στη δίκη για τον θάνατο της Τζωρτζίνας.

Η γιατρός μίλησε για τη συμπεριφορά και τις αντιδράσεις της μητέρας όταν η Τζωρτζινα άφηνε την τελευταία της πνοή στον θάλαμο του νοσοκομείου.

«Κατά τις 14.30 άκουσα τη φωνή της νοσηλεύτριας να με φωνάζει και να μου λέει να τρέχω ότι το παιδί κάνει επεισόδιο. Πήγα τρέχοντας, είδα απέξω τη μητέρα της λέω «κάνει επεισόδιο;» Και κούνησε απλά το κεφάλι, καταφατικά. Μπαίνοντας είδα το παιδί να βγάζει έναν ρόγχο, να έχει στρίψει το κεφάλι και να έχει μυδρίαση. Πήρα το ακουστικό και άκουσα έναν χτύπο κάθε δυο δευτερόλεπτα. Ξεκινήσαμε ΑΜΠΟΥ και μαλάξεις. Στις μαλάξεις με σταμάτησε η μητέρα για να στείλει τα δεδομένα του απινιδωτή στον καρδιολόγο. Αμέσως φωνάξαμε τη μονάδα, ήρθαν επάνω εμείς συνεχίζαμε ανάνηψη. Στα 10’ τη διασωληνωσαν και στα 20’ ο κ. Τζουβας βγήκε και είπε στη μητέρα ότι δεν επανέρχεται. Και εκείνη απάντησε ότι την προηγούμενη φορά κράτησε 50’. Συνεχίσαμε και μετά από περίπου μια ώρα ο κ. Τζουβας ενημέρωσε τη μητέρα ότι το παιδί κατέληξε. Εμείς αποχώρησαμε και εγω πήγαινα προς το γραφείο των γιατρών. Την ώρα εκείνη επειδή τη μητέρα την είχαν βάλει στο γραφείο των γιατρών για να της πως όσα συνέβησαν, την πέτυχα την ώρα που έβγαινε και με ευχαρίστησε για ότι κάναμε για το παιδί. Μετά από λίγο ήρθε και μου ζήτησε αν μπορεί να μεταφερθεί για νεκροτομή στην Πάτρα γιατί δεν εμπιστευόταν την ιατροδικαστική υπηρεσία Αθηνών.»

Πρόεδρος: Όταν τρέξατε, από τις φωνές της νοσηλεύτριας, να πάτε στον θάλαμο, η μητέρα που ήταν εξω από τον θάλαμο πως ήταν; Ανήσυχη; Αλαφιασμένη;

Μάρτυρας: Ήταν εξω από τον θάλαμο, όχι κοντά στην πόρτα, κοιτούσε που ερχόμασταν, μόλις έφτασα τη ρώτησα, αλλά δεν ειδα να φωνάζει, να λεει «τρέξτε» κάτι. Απλά τη ρώτησα αν το παιδί κάνει επεισόδιο, έγνεψε και προχώρησα.

 

«Η Τζωρτζίνα βρήκε νεκρή την αδερφή της»


Αποκαλυπτικά ήταν τα όσα κατέθεσε η γιατρός για τα όσα της είχε πει η κατηγορούμενη όταν το παιδί διακομίστηκε στο «Αγλαΐα Κυριακού» από το Νοσοκομείο του Ρίου.

Η γιατρός ανέφερε ότι, σύμφωνα με τη μητέρα, η Τζωρτζινα βρήκε νεκρή την 6 μηνών αδερφούλα της, στην κούνια. Κάτι που καταρρίπτει την κατάθεση της κατηγορούμενης, αλλά και της αδερφής της, ότι το μωρό εντόπισε νεκρό στην κούνια του η Δήμητρα Πισπιρίγκου.

Συνεργάτιδα Α. Κούγια: Ποια ήταν η συνομιλία σας με τη μητέρα πρώτη μέρα;

Τη ρώτησα αν με θυμάται. Με κοίταξε δεν κατάλαβα αν με αναγνώρισε. Εξέτασα το παιδί και παράλληλα μου έλεγε ότι είχαν πεθάνει τα αλλά δυο παιδάκια, τη ρώτησα τι έχουν δείξει οι ιατροδικαστικές, μου είπε ότι η τζωρτζινα ήταν το παιδάκι που έχει βρει νεκρή την αδερφούλα της και έχει περάσει πολλά και μου είπε ότι είχε υποβάλει και κάτι μηνύσεις που δεν κατάλαβα τι εννοούσε.

Μπάκα: Σας είπε η μητέρα ότι η τζωρτζινα βρήκε το βρέφος νεκρό;

Ναι, το είπε σε εμένα. Και ήταν μπροστά και ειδικευόμενος. Και την επόμενη ημέρα το είπε και στην κυρία Ταταριώτη. Είμαι απολύτως σίγουρη γι αυτό. Μου είπε ότι η τζωρτζινα ήταν αυτή που βρήκε το βρέφος νεκρό.

Συνεργάτιδα Α. Κούγια: Είστε σίγουρη ότι σας είπε η κατηγορούμενη για μονόκλινο;

Ναι. Εμείς έχουμε δυο μονόκλινα. Αν εκείνη την ημέρα τα είχαν αλλά παιδιά, θα είχε πάει αλλού. Είμαι απόλυτα σίγουρη ότι με ρώτησε και ήταν μπροστά και άλλοι. Δεν είπα ότι με πίεσε. Είπα ότι το ζήτησε. Και είμαι απόλυτα μα απόλυτα σίγουρη για αυτό που σας λέω.

Για πρώτη φορά μέσα στη δικαστική αίθουσα πήρε τον λόγο η ίδια η κατηγορούμενη μετά από προτροπή της Προέδρου. Καθόλη τη διάρκεια της διαδικασίας η 34χρονη, επίσης για πρώτη φορά, κρατούσε μπροστά της τις προανακριτικές καταθέσεις της γιατρού και σημείωνε ερωτήσεις τις οποίες προωθούσε στις συνεργάτιδες του Αλέξη Κουγια.

Συνεργάτιδα Α. Κούγια: Στη Μαλένα γνωρίζετε αν είχαν κινηθεί νομικά σε βάρος των γιατρών του νοσοκομείου παίδων;

Πρόεδρος: Μα το παιδί ήταν σε άλλο νοσοκομείο. Κάνω λάθος κυρία κατηγορούμενη; Ελάτε στο μικρόφωνο να μας το διευκρινίσετε αυτό.

Κατηγορούμενη: Η Μαλένα νοσηλεύτηκε αρχικά στο Αγλαΐα Κυριακού και όταν διαγνώστηκε με λευχαιμία μεταφέρθηκε στο «Ελπίδα».

«Βροχή» ήταν οι ερωτήσεις τόσο της έδρας, όσο και του συνηγόρου του Μανου Δασκαλακη, Δημήτρη Γεωργακόπουλου για το γεγονός ότι ο ήχος στο οξύμετρο της Τζωρτζινας την ημέρα που πέθανε, είχε απενεργοποιηθεί.

Σύνεδρος: πως κλείνει ο ήχος στο οξύμετρο και πως επανέρχεται;

Κλείνει πατώντας το κουμπί και σε λίγο Επαναλειτουργεί ο ήχος. Η παύση του είναι προσωρινή για λίγα λεπτά. Από μόνο του επαναλειτουργεί. Το σταμάτημα του είναι για λίγα λεπτά.

Γεωργ: Από την εξέταση που κάνατε, το οξύμετρο έδειχνε σωστά;
Στις σφίξεις ναι και στο οξυγόνο που έδειξε κορεσμό 50, δεν είναι κορεσμός που ζει παιδί και εγώ δεν είδα το παιδί να αναπνέει. Για μένα το παιδί ήταν ήδη σε ανακοπή.

Γεωργ: Για να σταματήσει ο ήχος πρέπει να σφυρίζει το οξύμετρο; Η μπορείς να τον κλείσεις και χωρίς να σφυρίζει; Χωρίς να χρειαστεί να ακουστεί ο έντονος ήχος;

Το οξύμετρο ούτως η άλλως βγάζει έναν ήχο ρυθμικό όταν όλα είναι καλά. Όταν κάποια ένδειξη ξεφύγει από το συνηθισμένο τότε σφυρίζει. Συνήθως τότε πατάμε το κουμπί για να μη μας ενοχλεί ο ήχος όσο είμαστε στον ασθενή. Νομίζω ότι ο ήχος κλείνει και χωρίς να χρειαστεί να σφυρίξει απαραίτητα η συσκευή.

Γεωργ: Αυτό που ακούσατε θα μπορούσε να ήταν ο επιθανάτιος ρόγχος;

Ναι. Εγώ αυτό συμπέρανα. Ήταν η εκπνοή του τελευταίου αέρα που βγάζει το παιδί και περνάει από τις φωνητικές χορδές και βγάζει αυτόν τον ήχο.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ