Πουλάει ο ελληνικός τουρισμός, κλείνουν από τώρα τα συμβόλαια για το 2024

Μεγάλη είναι η δυναμική που καταγράφει ο ελληνικός τουρισμός και αυτό δεν αποδεικνύεται μόνο από την υψηλή ζήτηση που σημειώνουν οι δημοφιλείς προορισμοί, αλλά και από τις διαρκείς επαφές των ξενοδόχων με τους tour operators για τις διαπραγματεύσεις των συμβολαίων.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως λένε οι πληροφορίες, πως έχουν ξεκινήσει ήδη συζητήσεις για τις τιμές της επόμενης χρονιάς, με τους tour operators να θέλουν να εξασφαλίσουν διαθεσιμότητα δωματίων και τους ξενοδόχους ακόμη υψηλότερες τιμές, εκμεταλλευόμενοι το θετικό momentum.

Η φετινή χρονιά εξάλλου αποτέλεσε μια θετική συγκυρία για τον ελληνικό τουρισμό, με τους ξενοδόχους να πετυχαίνουν πολύ καλύτερους όρους στα πακέτα. Σύμφωνα με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος, από τα ξενοδοχεία που έχουν υπογράψει συμβόλαια με tour operators για το 2023, το 85% έχει υπογράψει συμβόλαια με τιμές αυξημένες κατά 11,4% κατά μέσο όρο. Σημειώνεται επίσης πως το 1/3 περίπου των πελατών των ξενοδοχείων προέρχεται από τους Online Travel Agents.

Όπως αναφέρουν πηγές από το χώρο των ξενοδόχων, οι αυξήσεις στις τιμές των συμβολαίων με τους tour operators ήταν απαραίτητες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το αυξημένο λειτουργικό κόστος, αλλά και οι σημαντικές απώλειες που επέφερε η πανδημία του κορονοϊού. Πρόσφατη μελέτη του ΞΕΕ, έδειξε πως οι σημαντικότερες δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι ξενοδόχοι το 2022 ήταν η εύρεση προσωπικού και η αύξηση του κόστους της ενέργειας, ενώ ανησυχία εξακολουθεί να προκαλεί η μειωμένη πληρότητα εκτός των μηνών αιχμής και ο ανταγωνισμός από τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, όπως και η ρευστότητα.

Αισιοδοξία για τα φετινά έσοδα

Την ίδια ώρα, την εκτίμηση ότι η τουριστική χρονιά του 2023 για την Ελλάδα θα είναι καλύτερη εκείνης του 2022 εξέφρασε σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γιάννης Ρέτσος, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι με βάση τις διεθνείς τάσεις και τα επόμενα χρόνια δείχνουν περαιτέρω άνοδο των τουριστικών μεγεθών της χώρας.

Υπογράμμισε ότι υπάρχει αισιοδοξία ότι ο ελληνικός τουρισμός το 2023 θα εισφέρει στην ελληνική οικονομία πέραν των 18,2 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας δηλαδή το τουριστικό εισόδημα ρεκόρ της χρονιά του 2019. “Το πόσο, θα φανεί στην πορεία της χρονιάς” σημειώνει ο κ. Ρέτσος, αλλά την ίδια στιγμή ευελπιστεί όλα να εξελιχθούν ομαλά εφέτος, αφού υπενθυμίζει ότι και πέρυσι υπήρξε εκτίμηση ότι τα έσοδα θα κυμαίνονταν πέραν τω ν 18,2 δισ. ευρώ αλλά τελικά η τουριστική βιομηχανία ουσιαστικά κινήθηκε από τις αρχές του καλοκαιριού χάνοντας 3 και πλέον ζωτικούς μήνες.

ereportaz.gr

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ