Ελπίδα: Πώς να την διδάξουμε στα παιδιά

Πώς να μάθουμε στα παιδιά να μην σταματούν να ελπίζουν

Η ελπίδα είναι μια από τις πιο σημαντικές αξίες που οφείλουμε να ενσταλάξουμε στα παιδιά ώστε να έχουν τη δύναμη να προχωρούν μπροστά ανεξαρτήτως εμποδίων που αναπόφευκτα θα συναντήσουν στη ζωή τους μεγαλώνοντας.

Τα παιδιά που έχουν ελπίδα νιώθουν κατά κανόνα μεγαλύτερη ικανοποίηση στην καθημερινότητά τους, έχουν μεγαλύτερη ικανότητα να διατηρούν καλές κοινωνικές σχέσεις και μπορεί ακόμα και να έχουν καλύτερες σχολικές επιδόσεις. Από την άλλη, τα παιδιά που στερούνται αυτό το συναίσθημα είναι λιγότερο πιθανό να πετύχουν τους στόχους τους και συχνά αισθάνονται ανίσχυρα.

Πώς να μάθουμε στα παιδιά να μην σταματούν να ελπίζουν

Εάν θέλετε να ενσταλάξετε το δώρο της ελπίδας στο παιδί σας:

Βοηθήστε το να έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον

Ρωτήστε το παιδί σας τι ελπίζει να επιτύχει. Επίσης, ρωτήστε το πώς σχεδιάζει να προχωρήσει για την επίτευξη του στόχου του.

Μιλήστε με το παιδί για το πώς βλέπει τον εαυτό του στο μέλλον για να το βοηθήσετε να ανακαλύψει τι θέλει και γιατί.

Αναλύστε τα σχέδια του παιδιού

Όταν το παιδί σας σας λέει πως θέλει να ασχοληθεί με ένα συγκεκριμένο επάγγελμα όταν μεγαλώσει, ακόμη κι αν είναι κάτι στα μάτια σας ακραίο, θα πρέπει να είστε ενθαρρυντικοί. Ρωτήστε το: «Τι πιστεύεις ότι πρέπει να κάνεις για να τα καταφέρεις»;

Είναι καλό να μιλάμε στα παιδιά για τις διάφορες επιλογές και δυνατότητες. Η σκέψη και ο σχεδιασμός για το μέλλον είναι θεμελιώδη μέρη της διδασκαλίας της αξίας της ελπίδας σε κάθε παιδί.

Μη βιάζεστε να λύσετε τα προβλήματά του

Όταν το παιδί σας «κολλά» σε ένα πρόβλημα, αντισταθείτε στον πειρασμό να του το λύσετε επί τόπου. Αντίθετα, ρωτήστε το ποια βήματα πιστεύει πως πρέπει να κάνει για να το ξεπεράσει. Ζητήστε του επίσης να θυμηθεί την τελευταία φορά που κατάφερε να αντιμετωπίσει με επιτυχία ένα παρόμοιο πρόβλημα.

Έτσι, τα παιδιά ενθαρρύνονται να αναλάβουν δράση και να εμπιστευτούν τα δικά τους ένστικτα, την εξυπνάδα και την πρωτοβουλία τους.

Ως αποτέλεσμα, δεν θα εξαρτώνται μελλοντικά από εμάς ή από κάποιον άλλον για να βρίσκουν λύσεις.

Θυμηθείτε να υπενθυμίζετε στο παιδί σας τις προηγούμενες επιτυχίες του. Έτσι, θα χτίσετε την ελπίδα και την αυτοπεποίθησή του.

Διεγείροντας την ενεργητική μάθηση

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να κάνει ερωτήσεις και να παραμένει περίεργο να ανακαλύψει νέα πράγματα. Έτσι, θα εξερευνήσει τα όριά του.

Ο καλύτερος τρόπος για να ενσταλάξουμε οποιαδήποτε αξία στα παιδιά είναι μέσω της ενεργητικής μάθησης. Το κάθε παιδί καθόλη τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας είναι σημαντικό να αισθάνεται ότι το καταλαβαίνουν και το σέβονται.

Με αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά αισθάνονται ελεύθερα να μιλούν και να επικοινωνούν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους.

Ενθαρρύνετε την αυτονομία

Η υπερβολική προστασία μπορεί να κάνει τα παιδιά να μην θέλουν και τελικά να μην μπορούν να κάνουν πράγματα μόνα τους.

Όταν προστατεύουμε τα παιδιά μας από την αποτυχία, τους «κλέβουμε» την ικανότητα να ανέχονται την απογοήτευση. Ως αποτέλεσμα, όταν απογοητεύονται, δυσκολεύονται να ξεπεράσουν αυτό το συναίσθημα, να βρουν λύσεις και να προχωρήσουν.

Ενθαρρύνετε τη γενναιοδωρία

Η γενναιοδωρία συνδέεται με την ευγένεια και την ενσυναίσθηση. Για να προωθήσετε την αξία της ελπίδας, είναι σημαντικό να διδάξετε στο παιδί σας να δίνει χωρίς να περιμένει αντάλλαγμα.

Παραμείνετε δημιουργικοί

Τέλος, για να ενσταλάξετε αξίες όπως η ελπίδα στο παιδί σας, είναι ωφέλιμο να του προσφέρετε ένα δημιουργικό περιβάλλον. Προσφέρετε στο παιδί σας έναν χώρο όπου οι πληροφορίες που λαμβάνει μπορούν να είναι χρήσιμες, να εφαρμόζονται στην πράξη και να είναι ανοιχτές σε ερμηνείες.

 

ΠΗΓΗ

 

Διαβάστε επίσης