Πρώτη συνάντηση Αλέξη Τσίπρα με Γιάννη Στουρνάρα μετά από χρόνια

 

 

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάννης Στουρνάρας θα συναντηθούν σήμερα μετά από αρκετά χρόνια, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα των πλειστηριασμών και ιδιαίτερα το ζήτημα της πρώτης κατοικίας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση με τον Γιάννη Στουρνάρα, θα συνοδεύεται από την τομεάρχη Οικονομικών του κόμματος, Έφη Αχτσιόγλου, αλλά και από τον τομεάρχη Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να συζητήσει με τον Έλληνα τραπεζίτη τις θέσεις και τις απόψεις του κόμματος του για την ανάσχεση των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας.

Να σημειωθεί ότι η συνάντηση γίνεται μετά από μία μακρά περίοδο έντασης στις σχέσεις των δύο ανδρών, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας είχε επικρίνει τον Γιάννη Στουρνάρα για την στάση που κράτησε όταν στην κυβέρνηση ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ.

Εν τω μεταξύ, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ άσκησαν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση κατηγορώντας την για προεκλογική παροχολογία, λέγοντας μάλιστα ότι πρόκειται για εξαγγελίες στα χνάρια του Μαυρογιαλούρου.

Οι ίδιοι άνθρωποι επεσήμαναν ότι η κυβέρνηση δεν στηρίζει ουσιαστικά και σταθερά την κοινωνία, ενώ υποτιμά την νοημοσύνη των πολιτών. «Τα βοηθήματα του κ. Μητσοτάκη τα είχε “φάει” ήδη ο πληθωρισμός» ανέφεραν χαρακτηριστικά υπενθυμίζοντας τις ανακοινώσεις για αύξηση 15,4% στα τρόφιμα.

«Σήμερα με τον πληθωρισμό και την ακρίβεια Μητσοτάκη βιώνουμε την χειρότερη υπερφορολόγηση για την κοινωνική πλειοψηφία. Η χρονιά που έκλεισε έφερε 4 δισ. ευρώ επιπλέον έσοδα μόνο από τον ΦΠΑ!» επεσήμανε ο Νάσος Ηλιόπουλος, ενώ αναφερόμενος στο παράδειγμα της Ισπανίας τόνισε ότι «μηδένισε το ΦΠΑ, αύξησε τέσσερις φορές τον βασικό μισθό πάνω από τον πληθωρισμό και κλείνει τώρα με 5,5% αύξηση του ΑΕΠ».

Σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού πρόσθεσε ότι:

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε 300 εκατ. για τη στήριξη των συνταξιούχων. Η μόνιμη παροχή της 13ης σύνταξης ωστόσο – που και η ΝΔ ως αντιπολίτευση είχε ψηφίσει – κόστιζε 1 δισ. ευρώ ετησίως. Με τέσσερις προϋπολογισμούς Μητσοτάκη, επομένως, μιλάμε για 4 δισ. ευρώ περικοπές στους συνταξιούχους. Η κυβέρνηση κόβει μόνιμες δαπάνες και προεκλογικά δίνει ελάχιστα. Ο Μητσοτάκης κλέβει δέκα και επιστρέφει ένα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει κάθε δικαίωμα να ασκεί κριτική και να μιλάει για τα δημοσιονομικά της χώρας, γιατί δεν είναι αυτός που την έχει χρεοκοπήσει δύο φορές… Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε μια χώρα χρεοκοπημένη και την άφησε και με το μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ και με ένα ρυθμισμένο χρέος του οποίου το 80% είναι κλειδωμένο σε επιτόκιο 1% για τα επόμενα 15 χρόνια!».

Οι συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας την κριτική της ΝΔ περί παροχολογίας και εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έλεγαν ότι: «Το να έχει η χώρα συλλογικές συμβάσεις εργασίας και επιθεώρηση εργασίας, που την διέλυσε η ΝΔ, δεν είναι παροχή. Είναι ζήτημα διαφορετικού μοντέλου και μιας σοβαρής αναπτυξιακής σταθερής πορείας για την επόμενη ημέρα .Το 2012 όταν μειώθηκε 32% ο βασικός μισθός για τους κάτω των 25 ετών, και 23% συνολικά, το επιχείρημα ήταν η δήθεν μείωση της ανεργίας. Όμως, έτσι είχαμε τη χειρότερη ανεργία και τη χειρότερη ύφεση που έχει βιώσει η χώρα. Όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αύξησε κατά 27% τον κατώτατο μισθό για τους κάτω των 25 ετών, και 11% συνολικά, και ανάπτυξη είχαμε και η κατανάλωση αυξήθηκε και τα δημόσια έσοδα ενισχύθηκαν. Γιατί ο βασικός μισθός συνολικά πέφτει στην κατανάλωση».

https://www.newsit.gr/

Διαβάστε επίσης