Φυσικό αέριο: Πτωτικά οι τιμές

Πτωτικά κινούνται οι τιμές του φυσικού αερίου.

Ειδικότερα, οι ευρωπαϊκές τιμές του αερίου υποχώρησαν κατά 5% και διαμορφώθηκαν στα 128 ευρώ ανά μεγαβατώρα.  Νωρίτερα υποχώρησαν έως και 6,4%. Η πορεία τους δείχνει ότι θα σημειώσουν την πρώτη εβδομαδιαία πτώση μετά από τέσσερις συνεχόμενες που έκλεισαν με αύξηση.

Ο κρύος καιρός έχει οδηγήσει στην αύξηση της κατανάλωσης, και άρα την μείωση των προμηθειών φυσικού αερίου στις αποθήκες. Ωστόσο, τα αποθέματα παραμένουν σε υψηλότερα επίπεδα από το κανονικό, περίπου στο 86%. Παράλληλα, οι εισροές υγροποιημένου φυσικού αερίου βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο για την εποχή του έτους.

Όσον αφορά τον καιρό, είναι πιθανό να επικρατήσουν πιο ήπιες θερμοκρασίες στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ωστόσο, αναμένεται αύξηση της κατανάλωσης καθώς προβλέπεται άλλο ένα ψυχρό κύμα στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις Σκανδιναβικές χώρες κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.

Η αύξηση της ζήτησης το χειμώνα δοκιμάζει την ανθεκτικότητα της περιοχής εν μέσω μιας ενεργειακής κρίσης που έπληξε την οικονομία και συνέβαλε σε μια κρίση κόστους ζωής, σχολιάζει το Bloomberg αναφέροντας τις προσπάθειες σε επίπεδο ΕΕ να τεθεί πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου.

Υπενθυμίζεται ότι οι ηγέτες των 27 χωρών της ΕΕ, μέσα από το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής που ολοκληρώθηκε αργά χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες, έδωσαν εντολή στους Υπουργούς Ενέργειας της ΕΕ  να τελειώσουν τη δουλειά που ξεκίνησαν την περασμένη Τρίτη και να καταλήξουν σε συμφωνία για το πλαφόν στο φυσικό αέριο στη Σύνοδό τους τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου. Το πιο ακανθώδες θέμα όμως, δηλαδή το ύψος ενεργοποίησης του πλαφόν παρότι αποτέλεσε -κατά τις πληροφορίες- αντικείμενο έντονων παρασκηνιακών συζητήσεων, παραμένει ακόμα ανοιχτό.

naftemporiki.gr

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ