«Μυλωνάς στο Δημοτικό Συμβούλιο: «Μόνο με την επέκταση της αρδευτικής διώρυγας του Πηνειού…»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΧΑΪΑΣ

Με μια πλήρη τεκμηρίωση που κάλυψε όλες τις πτυχές του θέματος ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Σπύρος Μυλωνάς, παρουσίασε στη σημερινή (30/9) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το ζήτημα της επέκτασης της αρδευτικής διώρυγας του Πηνειού στη Δυτική Αχαΐα.

Αρχικά ο Δήμαρχος παρουσίασε τα χαρακτηριστικά του κάμπου της Δυτικής Αχαΐας που κατ’ εξοχήν προσφέρεται για αγροτικές καλλιέργειες και που οι ανάγκες του, κυρίως για άρδευση, αγγίζουν τα 60 εκατ. κ.μ. ετησίως. Στη συνέχεια υπογράμμισε το γεγονός ότι οι ανάγκες αυτές μέχρι σήμερα καλύπτονται από υπόγειες γεωτρήσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν τα 300 μέτρα ενώ ένας μεγάλος αριθμός έχει, είτε υφαλμυρωθεί, είτε παρουσιάζει υψηλές συγκεντρώσεις θειικών, νιτρωδών και νιτρικών που το καθιστούν ακατάλληλο για άρδευση.

Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε ο Σπύρος Μυλωνάς το ετήσιο έλλειμμα στα υπόγεια ύδατα της Δυτικής Αχαΐας εκτιμάται πως είναι στα 20-30 εκατ. κ.μ.

«Οι αρδευτικές ανάγκες δεν μπορεί να καλυφθούν παρά μόνο από την ολοκλήρωση του έργου επέκτασης της αρδευτικής διώρυγας Πηνειού» σημείωσε με έμφαση ο Δήμαρχος.

Στη συνέχεια, ο Σπύρος Μυλωνάς αναφέρθηκε στο ιστορικό του έργου. Το φράγμα, στην παρούσα μορφή του ολοκληρώθηκε το 1970 και παρότι ο αρχικός τους σχεδιασμός πρόβλεπε την άρδευση 300.000 στρεμμάτων στην Ηλεία και 100.000 στρεμμάτων στην Αχαΐα, εν τούτοις ολοκληρώθηκε μόνο το πρώτο μέρος του.

Από τη δεκαετία του 2000 και μετά εκπονήθηκε μια σειρά μελετών (υδραυλική, γεωλογική, μηχανολογική, περιβαλλοντική κ.α.) για την επέκταση της διώρυγας.

Ο Δήμαρχος αφού σημείωσε ότι η επέκταση της διώρυγας δεν είναι νέο έργο αλλά η ολοκλήρωση του αρχικού, στάθηκε στην πιο πρόσφατη (2018) μελέτη που υπολόγισε τον προϋπολογισμό του έργου στα 32 εκατ. ευρώ ενώ επίσης ανέφερε ότι η επέκταση της διώρυγας περιλαμβάνεται και στα αναθεωρημένα και ισχύοντα Σχέδια Διαχείρισης Υδάτων του 2018.

Τέλος, ο Σπύρος Μυλωνάς πρότεινε τη σύσταση Επιτροπής Αγώνα που θα αποτελείται από το Δήμαρχο, τους επί κεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου που θα αναλάβουν να «τρέξουν» από κοινού για την επέκταση της διώρυγας.

Διαβάστε επίσης