Ευρωμπάσκετ: Οι Γάλλοι συνέτριψαν την Πολωνία και έφυγαν για τελικό!

Γαλλική επίδειξη δύναμης, τρομερή άμυνα και... άνετο check in στον τελικό του Eurobasket: Οι παίκτες του Βενσάν Κολέ «διέλυσαν» την Πολωνία (95-54) και θα διεκδικήσουν το χρυσό μετάλλιο την Κυριακή (18/9). Αποστολή στο Βερολίνο.

Σε παράσταση για έναν ρόλο μέτετρεψαν οι παίκτες του Κολέ τον πρώτο ημιτελικό του Eurobasket 2022 με σκληρή άμυνα, «εκκωφαντική» παρουσία στη ρακέτα, «εξουδετέρωση» των αντίπαλων... όπλων και πολύ καλά ποσοστά στα τρίποντα. Οι Γάλλοι ήταν κυρίαρχοι για 40', παρουσιάστηκαν πολύ πιο συνεπείς σε σχέση με τα παιχνίδια τους κόντρα στην Τουρκία και την Ιταλία και πήραν δια περιπάτου την πρόκριση στον τελικό της Κυριακής. Μάλιστα, ανάγκασαν τους αντιπάλους τους στη χαμηλότερη συγκομιδή σε πρώτο ημίχρονο ημιτελικού Eurobasket από το 1946 (18π. στο 20').

Ο Γκερσόν Γιαμπουσέλε ήταν το... πρόσωπο του αγώνα, σκοράροντας με κάθε τρόπο (22πόντοι, 9/12 σουτ), ο Εβάν Φουρνιέ ήταν ξανά διψήφιος (10 πόντοι), ενώ ο Ρούντι Γκομπέρ βοήθησε με το κορμί του στην άμυνα (6 ριμπάουντ, 3 τάπες). Η γαλλική υπεροχή μέσα στη ρακέτα ήταν τέτοια, που δεν άφησε περιθώρια στην ομάδα του Ιγκόρ Μίλισιτς. Παράλληλα, ο MVP των Πολωνών στη διοργάνωση, Ματέους Πονίτκα, έμεινε μακριά από τα πολύ υψηλά του στάνταρντς (7 πόντοι, 3/10 σουτ, 4 λάθη). Έτσι, οι «μπλε» περιμένουν πια να μάθουν τον αντίπαλό τους στον τελικό, ο οποίος θα προκύψει από τον αγώνα Γερμανία - Ισπανία, ενώ γνωρίζουν πως ήδη έχουν... σφραγίσει την κατάκτηση ενός ακόμα μεταλλίου

Ο ημιτελικός ξεκίνησε με χαμηλό ρυθμό και πολλά λάθη στις επιθέσεις και των δύο ομάδων (2-5 στο 5'), με τον Βενσάν Κολέ να βρίσκει σταδιακά μια... σταθερά στο σκοράρισμα του Γκερσόν Γιαμπουσέλε (8π. και 6-13 στο 8'). Παρά τη... θορυβώδη παρουσία του κοινού τους στην "Mercedes Benz Arena" οι Πολωνοί έμοιαζαν κάπως τρακαρισμένοι επιθετικά και η πρώτη περίοδος ολοκληρώθηκε με σκορ 9-15

Η πολύτιμη δουλειά του Μουσταφά Φαλ και η επιθετική άμυνα των «μπλε» έστειλαν τη διαφορά για πρώτη φορά σε διψήφιο (9-20 στο 12' με τρίποντο του Τομά Ερτέλ) και άλλαξαν το τέμπο του αγώνα. Το 3ο τρίποντο του Έι Τζέι Σλότερ «μάζεψε» κάπως την κατάσταση (14-22 στο 14'), αλλά οι τυπικά φιλοξενούμενοι ήταν ανώτεροι, χάρη στην υπεροχή τους στη ρακέτα και τον έλεγχο των ριμπάουντ (11-19 τα ριμπ., 14-27 το σκορ στο 16'). Λίγο - πολύ, αυτό ήταν το σκηνικό του πρώτου μέρους, με τη διαβασμένη Γαλλία να πηγαίνει στα αποδυτήρια με +16 (18-34) παίζοντας εξαιρετική άμυνα (7/31 εντός πεδιάς και 7 λάθη οι παίκτες του Ιγκόρ Μίλισιτς).

Στα προηγούμενα δύο νοκ - άουτ η Γαλλία είχε καταρρεύσει στην 3η περίοδο, όμως αυτή τη φορά δεν είχε ξανά τέτοια... διάθεση. Οι παίκτες του Κολέ συνέχισαν να παίζουν σκληρή άμυνα, κυκλοφόρησαν σωστά την μπάλα στην επίθεση και... ξεπέρασαν το double score στο 25' (23-48 με 3π. του Γιαμπουσέλε) βάζοντας βάσεις πρόκρισης στον τελικό. Με την τριπλέτα Πονίκτα - Σλότερ - Μπαλτσερόφσκι να μετράει συνολικά 7/24 σουτ τίποτα δεν γινόταν να αλλάξει και η γαλλική... επίδειξη δύναμης διαμόρφωσε το 36-64 του 30' (με buzzer beater 3π. του Έλι Οκόμπο).

Η second unit της Γαλλίας διατήρησε τα υψηλά στάνταρντς απόδοσης και ο αγώνας είχε εξελιχθεί σε... θρίαμβο (36-73 στο 33' και 41-80 στο 35'). Η Πολωνία δεν είχε ούτε τη ψυχολογία, ούτε τις λύσεις για να αλλάξει το σκηνικό και στα τελευταία λεπτά ο Κολέ «άνοιξε» κι άλλο το ροτέισιον, με την ομάδα του να περνάει στον τελικό δια περιπάτου (95-54).

Τα Δεκάλεπτα: 9-15, 18-34, 36-64, 54-95.

sdna.gr

Διαβάστε επίσης