Ποιες Ουσίες Περιέχονται στο Νερό και τον Αέρα;

 

Το νερό είναι ένα πολύτιμο αγαθό, απαραίτητο για τον ανθρώπινο οργανισμό. Κάθε ποτήρι με νερό περιέχει μια πληθώρα από μέταλλα, ιχνοστοιχεία, αλλά και διάφορα χημικά που απορροφούνται από τον οργανισμό. 

Έτσι, μέσα στο νερό εντοπίζονται τόσο καλές όσο και βλαβερές ουσίες, οι οποίες εισέρχονται σ’ αυτό με διάφορους τρόπους. Με τα φίλτρα νερού, έχετε τη δυνατότητα ν’ αφαιρέσετε εύκολα τους επικίνδυνους ρύπους και να πάρετε μόνο τα ευεργετικά στοιχεία που περιέχει. 

Ουσίες Καλές για τον Ανθρώπινο Οργανισμό

Η προέλευση του νερού επηρεάζει και το ποια ιχνοστοιχεία θα εντοπιστούν σ’ αυτό. Έτσι, η ποιότητα του νερού μεταβάλλεται από περιοχή σε περιοχή και έχει σχέση με την διαδρομή του νερού. Μερικές από τις καλές ουσίες που εμπεριέχονται είναι οι εξής:

Ασβέστιο

Το ασβέστιο είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο που συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Αποτελεί ένα από τα κύριο συστατικά των οστών και των δοντιών, ενώ συνεισφέρει και στη λειτουργία των μυών και του νευρικού συστήματος. 

Κάλιο

Το κάλιο είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο για το σώμα. Στην ουσία, πρόκειται για έναν ηλεκτρολύτη και συμμετέχει ενεργά στην ενυδάτωση των κυττάρων. Ακόμα, το κάλιο συμβάλλει στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Μαγνήσιο

Ακόμα μια από τις καλές ουσίες που εμπεριέχονται στο νερό είναι το μαγνήσιο. Το συγκεκριμένο στοιχείο συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς. Επίσης, έχει θετική επίδραση στη λειτουργία των μυών και του νευρικού συστήματος του οργανισμού. 

Νάτριο

Ακόμα ένας ηλεκτρολύτης που περιέχεται στο νερό είναι το νάτριο. Η συμβολή του είναι η εξισορρόπηση των υγρών του σώματος, ενώ βοηθάει στη σύσπαση των μυών. 

Ουσίες Βλαβερές για τον Ανθρώπινο Οργανισμό

Ωστόσο, το νερό ενδέχεται να περιέχει και πολλές ουσίες που είναι επικίνδυνες για την υγεία. Αυτά τα χημικά μπαίνουν στον υδροφόρο ορίζοντα από τα βιομηχανικά απόβλητα, από τις γεωργικές δραστηριότητες ή ακόμα κι από τα παλιά δίκτυα υδροδότησης. Μερικές απ’ αυτές τις βλαβερές ουσίες που πρέπει ν’ αφαιρούνται με ψύκτες νερού, που διαθέτουν ενσωματωμένα φίλτρα είναι οι εξής:

Χλώριο

Το χλώριο είναι μια ουσία που χρησιμοποιείται ευρέως για την απολύμανση του νερού. Ωστόσο, τα υπολείμματά του ενδέχεται να δημιουργήσουν υποπροϊόντα που έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία. Γι’ αυτό και πρέπει να υπάρχει ένα φίλτρο νερού για τον καθαρισμό του νερού της βρύσης πριν την κατανάλωσή του.

Ίνες Αμιάντου

Οι ίνες αμιάντου είναι από τις πιο βλαβερές ουσίες που εμπεριέχονται στο νερό αφού έχουν συνδεθεί με την εμφάνιση πολύ σοβαρών ασθενειών. Συνήθως, οι ίνες αμιάντου εντοπίζονται σε περιοχές με παλιό σύστημα υδροδότησης μιας και εισέρχονται μέσω της διάβρωσης των σωληνώσεων. Έτσι, το νερό στις παλιές πολυκατοικίες ενδέχεται να περιέχει τη συγκεκριμένη ουσία.

Μόλυβδος

Τα βαρέα μέταλλα είναι ουσίες που πρέπει ν’ αφαιρούνται με τη χρήση φίλτρων νερού καθώς είναι τοξικά και προκαλούν διάφορα προβλήματα υγείας. Ένα από τα πιο διαδεδομένα στο νερό της βρύσης είναι ο μόλυβδος. Αυτό το στοιχεί εισέρχεται στο νερό τόσο από τα βιομηχανικά απόβλητα όσο και από τη διάβρωση των σωληνώσεων.

Αρσενικό

Ακόμα ένα από τα βαρέα μέταλλα που εμφανίζονται συχνά στο νερό είναι το αρσενικό. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά τοξικό στοιχείο που προκαλεί σοβαρές ασθένειες, όπως διάφορες μορφές καρκίνου. 

Την ίδια στιγμή μερικοί από τους παράγοντες, που αναφέρονται παραπάνω όπως η έντονη βιομηχανική δραστηριότητα κοντά σε ένα αστικό περιβάλλον ή οι γεωργικές δραστηριότητες σε μια αγροτική περιοχή ρυπαίνουν τον αέρα που αναπνέουμε. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο ιονιστής μπορεί να φανεί σωτήριος. Όπως είναι γνωστό ο άνθρωπος χωρίς τροφή μπορεί να ζήσει κάποιες μέρες, χωρίς νερό ίσως και λιγότερο από μια βδομάδα, χωρίς οξυγόνο μόλις λίγα λεπτά. Από όλα αυτά κατανοεί κανείς, πόσο απαραίτητα για τον άνθρωπο είναι το καθαρό νερό αλλά και ο καθαρός αέρας. 

Ο αέρας γεμάτος ρύπους ευθύνεται για μια σειρά ασθενειών και αλλεργιών, που εμφανίζονται στον άνθρωπο. Γι’ αυτό είναι καίριας σημασίας να μεριμνά για την καθαριότητα στον χώρο του εξασφαλίζοντας πραγματικά καθαρό οξυγόνο για τον ίδιο και την οικογένειά του.

Τα καλά μέταλλα και ιχνοστοιχεία που περιέχονται στο νερό, αλλά και το καθαρό οξυγόνο διασφαλίζουν τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Ωστόσο, οι επιβλαβείς ουσίες απειλούν την υγεία και γι’ αυτό πρέπει ν’ απομακρύνονται. Τα φίλτρα νερού αφαιρούν αποτελεσματικά κάθε βλαβερή χημική ουσία που ενδέχεται να υπάρχει στο νερό της βρύσης, ενώ τα φίλτρα αέρα απομακρύνουν βλαβερές και αλλεργιογόνες ουσίες από τον αέρα του σπιτιού μας.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ