Άρρωστοι το καλοκαίρι; - Ποιες ασθένειες είναι οι πιο συνηθισμένες

Πως μπορούμε να προστατευτούμε

Το καλοκαίρι είναι συνώνυμο της χαλάρωσης και των διακοπών. Τι συμβαίνει όμως εάν είμαστε άρρωστοι; Ποιες είναι οι συνηθέστερες παθήσεις που μπορεί να εκδηλωθούν το καλοκαίρι και πως μπορούμε να προστατευτούμε; 

 

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα οι περισσότεροι θεωρούν λογικό να έρθουν αντιμέτωποι με κάποια αρρώστια ή κρυολόγημα. Τι συμβαίνει όμως το καλοκαίρι; Οι υψηλές θερμοκρασίες, οι βόλτες στη θάλασσα και ο ήλιος μπορούν με τη σειρά τους- όσο περίεργο και να μας φαίνεται αυτό το σενάριο, να συντελέσουν στην ανάπτυξη διάφορων παθήσεων. Ποιες είναι λοιπόν οι συνηθέστερες ασθένειες του καλοκαιριού; 

Πολύ υψηλά στη λίστα σίγουρα βρίσκονται η ηλίαση, τα εγκαύματα από τον ήλιο, η δυσκοιλιότητα κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, η ουρολοίμωξη, η γαστρεντερίτιδα αλλά και η νόσος των λεγεωναρίων, η βακτηριακή λοίμωξη δηλαδή του αναπνευστικού που προκαλείται κυρίως από τα κλιματιστικά. Όμως, την τιμητική τους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού έχουν και παθήσεις, οι οποίες επηρεάζουν τη μύτη, το λαιμό και τα αφτιά μας. Ποιες είναι αυτές και πώς αντιμετωπίζονται; 

 

Ωτίτιδα

Η ωτίτιδα είναι μια πάθηση που εμφανίζεται αρκετά συχνά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και εκδηλώνεται τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά. Είναι αρκετά λογικό τα αφτιά να επηρεάζονται το καλοκαίρι κυρίως λόγω της αυξημένης υγρασίας που παρουσιάζεται στην συγκεκριμένη περιοχή, με το μπάνιο σε θάλασσες και πισίνες και τα συχνά λουσίματα τις βασικές αιτίες της. 

Η ωτίτιδα είναι μία από τις συχνότερες λοιμώξεις του ανθρώπινου σώματος και προκαλείται από ιούς και βακτήρια που εισέρχονται στα αφτιά μας από το νερό της θάλασσας ή της πισίνας. Για να προστατευτείτε είναι σημαντικό να φροντίζετε να σκουπίζετε τα αφτιά σας με πετσέτα μετά από κάθε βουτιά, κατά προτίμηση με το κεφάλι γυρισμένο στο πλάι από τη μεριά του αφτιού που καθαρίζετε, έτσι ώστε να φύγει όλο το νερό που μπορεί να έχει εισέλθει σε αυτό. Επίσης, είναι προτιμότερο να αποφεύγετε τη χρήση μπατονέτας, καθώς μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα.  

 

Αμυγδαλίτιδα

Στο μυαλό των περισσότερων ο πονόλαιμος έχει συνδεθεί με τα κρύα του χειμώνα. Πολλές φορές όμως είναι πιθανό να αναπτύξουμε αμυγδαλίτιδα και το καλοκαίρι. Οι απότομες αλλαγές στη θερμοκρασία από θερμούς σε ψυχρούς χώρους, η υπερβολική χρήση των κλιματιστικών, οι ιοί τα κρύα ποτά και παγωτά μπορούν να προκαλέσουν σε έναν ήδη επιρρεπή λαιμό, αμυγδαλίτιδα. Η αμυγδαλίτιδα είναι ικανή να καταστρέψει τις καλοκαιρινές μας διακοπές, γι’ αυτό και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Εκτός από τον πόνο στο λαιμό, μπορεί να προκαλέσει πυρετό, πονοκέφαλο, δυσκαταποσία, βραχνάδα στη φωνή και διόγκωση τραχηλικών λεμφαδένων.

Βασικά μέτρα που πρέπει να πάρουμε έτσι ώστε να προστατευτούμε είναι να αποφεύγουμε τις έντονες αλλαγές θερμοκρασίας και την υπερβολική χρήση του κλιματιστικού. Επίσης, πρέπει να λαμβάνουμε άφθονα υγρά και στην περίπτωση που ο οργανισμός μας έχει την τάση να εκδηλώνει αμυγδαλίτιδες, να αποφεύγουμε την κατανάλωση παγωμένων ποτών και τροφών.  

 

Ιγμορίτιδα

Η ιγμορίτιδα ίσως και να είναι ένα από τα πιο συχνά προβλήματα κατά τη διάρκεια των διακοπών του καλοκαιριού. Η ιγμορίτιδα που μπορεί πολύ εύκολα να αναπτυχθεί το καλοκαίρι από μόλυνση από το κολύμπι σε μολυσμένα νερά, από καταδύσεις με ανοιχτή μύτη ή από τη συνεχή έκθεση στον κρύο και ανθυγιεινό αέρα των κλιματιστικών. Βασικά συμπτώματα της ιγμορίτιδας μεταξύ άλλων είναι ο πυρετός, η ρινική συμφόρηση, τα βουλωμένα αφτιά, ο πονόλαιμος, η κόπωση και ο πονοκέφαλος.

 

 

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΡΛ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

ΔΡ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΟΥΛΑΝΤΙΚΑΣ

 

Διαβάστε επίσης