Μπορεί η υπέρταση να οδηγήσει σε έμφραγμα;

Μπορεί η υπέρταση να οδηγήσει σε έμφραγμα;

Πόσο συχνά η υπέρταση μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα; Τι πρέπει να προσέχουμε και πώς μπορούμε να προφυλαχτούμε;

 

Όσοι πάσχουν από αυξημένη αρτηριακή πίεση ανησυχούν για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτή η κατάσταση στην υγεία τους, με τον κίνδυνο εμφράγματος να αποτελεί την μεγαλύτερη φοβία τους. Πώς μπορούμε να ελέγξουμε την υπέρταση, ποια είναι τα συμπτώματά της και γιατί δημιουργείται;

 

Πώς λειτουργεί η καρδιά μας;

Με κάθε της χτύπο, η καρδιά μας προωθεί μια ποσότητα αίματος στις αρτηρίες μας. Αυτή η ποσότητα αίματος, καθώς ρέει μέσα στο τοίχωμα των αρτηριών, αυξάνει την πίεση μέσα σε αυτές.Η αρτηριακή πίεση εξαρτάται από την ροή του αίματος και από την αντίσταση που προβάλουν τα αγγεία μας στην ροή αυτή.Κατά το διάστημα μεταξύ δύο χτύπων, η καρδιά μας ξεκουράζεται και γεμίζει με αίμα.

 

Η ομαλή κυκλοφορία του αίματος μέσα στον οργανισμό, όπως είναι λογικό, είναι ζωτικής σημασίας, αφού μέσω του αίματος μεταφέρονται το οξυγόνο και τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που έχουν ανάγκη τα όργανά μας. Στην περίπτωση που η κυκλοφορία του αίματος δε γίνεται σωστά, τότε διατρέχουμε διάφορους κινδύνους για την υγεία μας.

 

Υπάρχουν συμπτώματα για την υπέρταση;

Είναι αρκετά ενδιαφέρον και ανησυχητικό το γεγονός ότι πολλοί είναι οι ασθενείς που δε γνωρίζουν ότι πάσχουν από υπέρταση και ενημερώνονται για αυτή την κατάσταση σε κάποιο τυχαίο διαγνωστικό έλεγχο. Η αλήθεια είναι ότι τις περισσότερες φορές η υπέρταση δεν έχει συμπτώματα. Σίγουρα, όταν είμαστε θυμωμένοι, φοβισμένοι ή αγχωμένοι, αυξάνεται η αρτηριακή πίεση. Αυτό όμως είναι κάτι το φυσιολογικό. Το πρόβλημα είναι όταν η πίεση παραμένει υψηλή συνέχεια και ενώ βρισκόμαστε σε κατάσταση ηρεμίας. Γι’ αυτό το λόγο και η ερυθρότητα του προσώπου ή η έξαψη δεν είναι ενδεικτικά συμπτώματα.

 

Ο μόνος τρόπος για να αναγνωρίσουμε την υπέρταση είναι να μετρήσουμε την πίεσή μας. Βέβαια, εάν πρέπει να αναζητήσουμε κάποια χαρακτηριστικά συμπτώματα, τότε ο πονοκέφαλος, οι διαταραχές ύπνου, οι συναισθηματικές διαταραχές και η ξηροστομία είναι μερικά από αυτά χωρίς να είμαστε απόλυτοι.

 

Γιατί είναι επικίνδυνη η υπέρταση;

Τα αίτια που προκαλούν αυξημένη αρτηριακή πίεση ή αλλιώς υπέρταση ποικίλουν και συνήθως είναι άγνωστα. Όταν έχουμε υπέρταση, η καρδιά μας «εργάζεται» εντονότερα για να διατηρήσει επαρκή ροή αίματος στο σώμα μας.Εάν η υπέρταση παραμείνει και δεν ελεγχθεί με κάποιο τρόπο, η καρδιά υπερτρέφεται (παχαίνει) και δε λειτουργεί πια κανονικά. Μια καρδιά διογκωμένη δεν μπορεί να εργαστεί σωστά για μεγάλο χρονικά διάστημα και τελικά οδηγείται σε καρδιακή ανεπάρκεια.

 

Η μη ελεγχόμενη αυξημένη αρτηριακή πίεση έχει επικίνδυνες για τη ζωή συνέπειες.  Μπορεί να οδηγήσει σε στεφανιαία νόσο, έμφραγμα του μυοκαρδίου, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και νεφρική ανεπάρκεια. Χαρακτηριστικό της υπέρτασης είναι ότι δημιουργεί προβλήματα όχι μόνο στην καρδιά, αλλά και σε άλλα όργανα και αυτό γιατί αυτά δε λαμβάνουν το απαραίτητο οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες μέσω του αίματος. Κατά την υπέρταση οιαρτηρίες σκληραίνουν και χάνουν την ελαστικότητα τους.Επίσης υπάρχει ο κίνδυνος σχηματισμού θρόμβου στην αρτηρία που έχει υποστεί στένωση.

 

Τι είναι η αγγειοπλαστική;

Η αγγειοπλαστική αποτελεί μία επαναστατική και ελάχιστα επεμβατική μέθοδο διάνοιξης των στενώσεων των στεφανιαίων αρτηριών. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι σήμερα 95% των αγγειοπλαστικών να μπορεί να πραγματοποιηθεί από την κερκιδική αρτηρία του χεριού, δηλαδή ο καθετήρας περνάει από το χέρι προς το σημείο που έχει υποστεί τη βλάβη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ταχύτερη ανάρρωση και λιγότερη ταλαιπωρία για τον ασθενή.

 

Η αγγειοπλαστική δεν αποτελεί θεραπεία της υπέρτασης. Η υπέρταση μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με συνεχή έλεγχο της πίεσης και φαρμακευτική αγωγή. Η αγγειοπλαστική μπορεί όμως να αντιμετωπίσει τις στενώσεις των αρτηριών, έτσι με αυτό τον τρόπο ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο εμφράγματος.

 

ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

ΔΡ. ΑΝΤΑΜΤΑΛΕΜΠ