Πάτρα: Χιλιάδες πιστοί από το πρωϊ στους Ναούς - Μ. Παρασκευή, ημέρα πένθους και κατάνυξης

 

Μεγάλη Παρασκευή, η πιο «θλιμμένη» ημέρα του Χριστιανισμού, ημέρα απόλυτης αργίας και νηστείας, σύμφωνα με την παράδοση, καθώς το θείο δράμα κορυφώνεται με την Αποκαθήλωση του άχραντου σώματος του Ιησού και την ταφή Του.

Σχεδόν ολόκληρη η μέρα, αφιερώνεται στην Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου και στην Ακολουθία του Επιταφίου.

Φέτος, για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια οι Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας, η Αποκαθήλωση και περιφορά του Επιταφίου θα γίνει με την παρουσία πιστών αλλά με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Σημειώνεται ότι τόσο η μάσκα όσο και το πιστοποιητικό εμβολιασμού για την είσοδο στην εκκλησία παραμένουν σε ισχύ. Παράλληλα, υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός. Σε αντίθεση με πέρυσι οι Λειτουργίες στη Μεγάλη Εβδομάδα θα τελεστούν κανονικά και όχι νωρίτερα, καθώς δεν υπάρχει πλέον απαγόρευση κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες.

Το περυσινό Πάσχα η περιφορά του Επιταφίου είχε γίνει στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας και του ιερού ναού χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, κάτι που φέτος δεν θα ισχύσει, γεγονός που δείχνει πως επιστρέφουμε στην κανονικότητα και στις εκκλησιαστικές μας παραδόσεις.

Το πρωί σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών ψάλλονται οι Μεγάλες Ώρες, που περιέχουν ψαλμούς, τροπάρια, Αποστόλους, Ευαγγέλια και Ευχές. Ακολουθεί ο Εσπερινός της Μεγάλης Παρασκευής και γίνεται η Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου. Ακολούθως, τοποθετείται στο Ιερό Κουβούκλιο ο Επιτάφιος, το ύφασμα, πάνω στο οποίο έχει κεντηθεί ή ζωγραφιστεί ο Κύριος.

Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής γίνεται η λειτουργία της περιφοράς του Επιταφίου, μέσα σε κλίμα κατάνυξης, υπό τους ήχους των εγκωμίων του επιτάφιου θρήνου «η ζωή εν τάφω», «άξιον εστί» και «αι γενεαί πάσαι».

Διαβάστε επίσης