Αυτά είναι τα μέλη της σπείρας που ρήμαζε τραπεζικούς λογαριασμούς και στην Πάτρα, με λεία 1,4 εκατ. ευρώ

Κατάφεραν να εξαπατήσουν περισσότερα από 230 άτομα

Τα στοιχεία των μελών της σπείρας που δρούσε μέσω διαδικτύου και άδειαζε τραπεζικούς λογαριασμούς ανύποπτων πολιτών έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία.

Η σπείρα δρούσε σε διάφορες περιοχές της χώρας και τα μέλη της κατάφεραν να εξαπατήσουν περισσότερα από 230 άτομα, ενώ το συνολικό ποσό που απέσπασαν ανέρχεται στο 1.400.000 ευρώ.

Επτά συλλήψεις έγιναν στις 13 Απριλίου σε Άργος, Τρίπολη και Πάτρα, δύο ακόμη αναζητούνται, ενώ δεκάδες είναι οι συνεργοί τους για μεταφορές χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς των θυμάτων.

Οι συλληφθέντες αλλά και οι συνεργοί τους που αναζητούνται, είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση και με ανάρτηση αγγελιών σε διάφορες ιστοσελίδες, με το πρόσχημα πώλησης αντικειμένων, κατάφερναν και υφάρπαζαν τα στοιχεία και τους τραπεζικούς κωδικούς από τα ανυποψίαστα θύματά τους και στη συνέχεια μετέφεραν τα χρήματα σε δικούς τους λογαριασμούς.

Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία όλου του βασικού πυρήνα της οργάνωσης, αποτελούμενο από τον αρχηγό και τέσσερα μέλη, ολοι Έλληνες, καθώς και 15 περιφερειακά μέλη, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απάτες με υπολογιστή κατ’ εξακολούθηση και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Ακόμη, εξακριβώθηκαν τα στοιχεία 117 ατόμων που κατηγορούνται για συνέργεια στις παραπάνω πράξεις, κάτοχοι τραπεζικών λογαριασμών στους οποίους μεταφέρονταν τα χρήματα από τις απάτες ( money mules ).

Αναφορικά με τον τρόπο δράσης της οργάνωσης, η οποία τοποθετείται χρονικά τουλάχιστον από τον Νοέμβριο του 2020, προέκυψε ότι τα μέλη του σκληρού πυρήνα της, διαθέτοντας κατάλληλες γνώσεις σχετικά με την ηλεκτρονική τραπεζική ( internet banking).

Για τις μεταξύ τους επικοινωνίες αλλά και με τα υποψήφια θύματα χρησιμοποιούσαν αποκλειστικά τηλεφωνικές συνδέσεις που ανήκαν σε άγνωστους αλλοδαπούς, τις οποίες αντικαθιστούσαν ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Τα χρηματικά ποσά που κέρδιζαν τα χρησιμοποιούσαν για αγορές αυτοκινήτων μεγάλης ιπποδύναμης, ανακαινίσεις και αγορές κατοικιών και επενδύσεις σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούσαν.

Στα σπίτια των μελών της σπείρας που έχουν συλληφθεί κατασχέθηκαν πέντε Ι.Χ. αυτοκίνητα, ένα Ι.Χ. φορτηγό, μια μοτοσικλέτα, τρεις τηλεοράσεις, έξι φορητοί υπολογιστές και τάμπλετ, μια κυνηγητική καραμπίνα, ένα αεροβόλο πιστόλι, τέσσερις τραπεζικές κάρτες, 25 κινητά, 14 πακέτα σύνδεσης καρτοκινητής τηλεφωνίας, τρεις κάρτες SIM και 3.180 ευρώ.

Δείτε ΕΔΩ ποια είναι τα μέλη της σπείρας.

 

ΠΗΓΗ

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ