Φωτιά σε πλοίο στην Κέρκυρα: Ανατροπή στον αριθμό των αγνοούμενων - Διασωληνώθηκε ο ένας εκ των δύο διασωθέντων - Ολονύχτια μάχη (ΒΙΝΤΕΟ)

Σε εξέλιξη η επιχείρηση

ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

Νέα δεδομένα της τελευταίας στιγμής για το φλεγόμενο πλοίο Euroferry Olympia στα ανοιχτά της Κέρκυρας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση από το υπουργείο Ναυτιλίας «από τους δυο απεγκλωβισθέντες αλλοδαπούς επιβαίνοντες, ο ένας δεν περιλαμβάνεται στην επίσημη λίστα επιβατών και οι έρευνες συνεχίζονται για 12 αγνοούμενους και όχι 11».

Ωστόσο είναι πιθανόν οι αγνοούμενοι να είναι ακόμα περισσότεροι καθώς μπορεί να υπάρχουν και άλλοι επιβάτες, κατά κύριο λόγο πρόσφυγες, που επέβαιναν στο πλοίο χωρίς να είναι στην επίσημη λίστα των ταξιδιωτών.

Ειδικότερα, ο ένας εκ των δυο διασωθέντων ήταν Αφγανός πρόσφυγας και όχι Τούρκος οδηγός. Σημειώνεται ότι τα δυο άτομα εντοπίστηκαν νωρίτερα σήμερα και με Super Puma έγινε η διάσωσή τους.

Οι δύο άντρες έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο της Κέρκυρας, και σύμφωνα με πληροφορίες ο 65χρονος Βούλγαρος έχει διασωληνωθεί καθώς η κατάστασή του ήταν πιο σοβαρή.

Σύμφωνα με πληροφορίες ανάμεσα στους αγνοούμενους υπάρχουν και τρεις Έλληνες, ενώ νωρίτερα υπήρξαν αναφορές για τον εντοπισμό πέντε αγνοουμένων στο πλοίο, κάτι που ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 19.00:

Ζωντανοί εντοπίστηκαν πέντε από τους αγνοούμενους επιβάτες του φλεγόμενου πλοίου Euroferry Olympia στην Κέρκυρα.

Την ίδια ώρα, αίσια κατάληξη είχε, ευτυχώς, η επιχείρηση απεγκλωβισμού των δύο οδηγών, οι οποίοι βρίσκονταν εγκλωβισμένοι στο γκαράζ του «Euroferry Olympia», το οποίο τυλίχθηκε στις φλόγες τα ξημερώματα της Παρασκευής ανοιχτά της Κέρκυρας.

Τις τελευταίες ώρες γιγάντια επιχείρηση διάσωσης και έρευνας είχε στηθεί γύρω από το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο, τόσο για τους δύο εγκλωβισμένους, όσο και για τους 11 αγνοούμενους.

ΕΚΤΑΚΤΟ: Εντοπίστηκαν οι 2 εγκλωβισμένοι στο πλοίο που φλέγεται

Ελικόπτερο σούπερ πούμα παρέλαβε τους δύο άνδρες με το ειδικό δίχτυ και τους απομάκρυνε από το σημείο.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ:

Νεότερα στοιχεία για την φωτιά στο πλοίο Euroferry Olympia ανοικτά της Κέρκυρας έδωσε ο αρχιπλοίαρχος Νίκος Λαγκαδιανός. 

Σύμφωνα με αυτά έχουν διασωθεί, 278 άνθρωποι και ακόμα ένα άτομο που δεν είχε δηλωθεί στην λίστα και σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για παράτυπο μετανάστη. 

Η επιχείρηση είναι πολύ δύσκολη καθώς όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο Γιώργος Γλυκοφρύδης, επικεφαλής της ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, το πλοίο καίγεται ολοσχερώς και οι καπνοί είναι πάρα πολύ πυκνοί! 

Οι Έλληνες που βρίσκονταν στο πλοίο ήταν 21, 14 επιβάτες και επτά μέλη του πληρώματος. 

eikona_viber_2022-02-18_13-09-01-638.jpg

Η φωτιά στο Euroferry Olympia, που είχε αναχωρήσει από την Ηγουμενίτσα στη 01:30 τα ξημερώματα με προορισμό το Μπρίντεζι, ξέσπασε περίπου στις 04:18 (σ.σ. τότε ενημέρωσε για πρώτη φορά ο πλοίαρχος) και άμεσα δόθηκε εντολή για εκκένωση, η οποία ξεκίνησε στις 05:14.

Η φωτιά, σύμφωνα με την πλοιοκτήτρια εταιρία Grimaldi, ξέσπασε στο γκαράζ νούμερο τρία. Η εταιρία τονίζει ότι το προσωπικό κινητοποιήθηκε άμεσα για την κατάσβεση της φωτιάς και στη συνέχεια, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, ο κυβερνήτης πληροφόρησε τις αρμόδιες ελληνικές και ιταλικές Αρχές και αποφάσισε την εγκατάλειψη του πλοίου.

Τα μέλη του πληρώματος είναι ελληνικής και ιταλικής υπηκοότητας και στο γκαράζ υπήρχαν 153 επαγγελματικά οχήματα (φορτηγά και τρέιλερ), καθώς και 32 επιβατικά οχήματα.

Η εταιρεία αναφέρει επίσης ότι δεν έχει εντοπιστεί καμία διαρροή καυσίμου στη θάλασσα, ενώ δεν έχει επηρεαστεί η σταθερότητα του πλοίου.

Το πλοίο φέρει σημαία Ιταλίας και καθελκύστηκε το 1995.

Στην Κέρκυρα, αργά το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η επιχείρηση ταυτοποίησης και καταμέτρησης των επιβατών και του πληρώματος. Μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί 277 άτομα. 

Σε ό,τι αφορά στους τραυματίες, στο νοσοκομείο έχουν μεταφερθεί συνολικά 10 άνθρωποι, αλλά κανείς τους δεν είναι σοβαρά και αναμένεται να πάρουν εξιτήριο. Ανάμεσα στους είναι άνθρωποι με αναπνευστικά προβλήματα, με ορθοπεδικά προβλήματα και ένας άνθρωπος με προβλήματα καρδιάς. 

 

ΠΗΓΗ

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ