Ερχεται «φορτωμένη» η κακοκαιρία «Ελπίς» - Πού θα χτυπήσει, τι λένε οι μετεωρολόγοι

Πού θα το "στρώσει"

Η κακοκαιρία Ελπίδα αναμένεται να χτυπήσει έντονα τη χώρα τις επόμενες ώρες και ημέρες.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, έρχονται σύντομα πολικές θερμοκρασίες και χιόνια σε αρκετές περιοχές της χώρας. Τα προγνωστικά μοντέλα που «τρέχουν» δείχνουν ότι η κακοκαιρία διαρκείας θα επηρεάσει όλη την Ελλάδα -και την Αττική- από αύριο. Τα πιο έντονα φαινόμενα αναμένονται να κάνουν την εμφάνισή τους από την ερχόμενη Δευτέρα μέχρι και την Τρίτη 25 Ιανουαρίου.


Ο μετεωρολόγος Δημήτρης Ζιακόπουλος, στο προσωπικό του ιστολόγιο θέλησε να σχολιάσει την κακοκαιρία που έρχεται με εικόνα των Daltons που δείχνει τον ψηλότερο Εβερελ ως την κακοκαιρία «Ελπίδα» χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα ως «χιονοθύελλα» σε σχέση με τις προηγούμενες που έχουμε δει. 

 

Οπως αναφέρει ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης στο CNN Greece ,  ηδη έχουμε βροχές προς τη δυτική Ελλάδα, ενώ η επιδείνωση του καιρού θα είναι πιο έντονη από τις απογευματινές – βραδινές ώρες με χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές προς την περιοχή της Θεσσαλίας, της κεντρικής ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας.

Αύριο, Σάββατο αυτό το κύμα θα μετατοπιστεί προς τα ανατολικά και θα δούμε πυκνές χιονοπτώσεις σε νησιά και στο Αιγαίο, τις Κυκλάδες, τις Σποράδες, του ανατολικού βορειανατολικού Αιγαίου.

«Το πιο ισχυρό κύμα κακοκαιρίας αναμένουμε το τριημέρο Δευτέρα με Τετάρτη όπου θα δούμε αρκετά πυκνές χιονοπτώσεις και στο κέντρο της Αθήνας, το Αιγαίο και πιθανόν αυτές τις ημέρες να έχουμε και αρκετά προβλήματα», προειδοποιεί ο μετεωρολόγος.

Το δεύτερο σφοδρό κύμα, σύμφωνα με τον κ. Μαρουσάκη θα τελειώσει μετά το μεσημέρι της Τετάρτης.

Εκτός από χιόνια, θα έχουμε καταιγίδες στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, με -15 έως -18 στη βόρεια Ελλάδα.

 

Το Σάββατο (22/1) αναμένουμε ένα γρήγορο πέρασμα της κακοκαιρίας «Ελπίδα» από τη Στερεά Ελλάδα ενώ δεν αποκλείεται να δούμε χιόνια και στην Αττική, ειδικά σε μεγάλο υψόμετρο, σύμφωνα με τον Διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Τα προγνωστικά μοντέλα δείχνουν χιόνια στην Αθήνα από τη Δευτέρα (24/1), με τον κ. Κώστα Λαβουβάρδο να αναφέρει στο Newsbomb.gr πως το δεύτερο «κύμα» της κακοκαιρίας «Ελπίδα», να ξεκινάει από την ερχόμενη βδομάδα.

«Από το Σάββατο (22/1) θα έχουμε κρύο σε όλη την Ελλάδα και στα λευκά αναμένεται να ''ντυθούν'' περιοχές της Θεσσαλίας, αλλά της Στερεάς Ελλάδας. Δεν αποκλείεται να δούμε χιόνια και στην Αττική αλλά σε μεγάλα υψόμετρα, ενώ θα έχουμε και έντονες βροχοπτώσεις σε πολλές περιοχές της χώρας», ανέφερε αρχικά ο Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

«Την Κυριακή (23/1) ο υδράργυρος θα έχει μικρή άνοδο και από τη Δευτέρα (24/1) ξεκινά το δεύτερο ''κύμα’' της κακοκαιρίας, το οποίο θα είναι πιο βαρύ.

Δευτέρα και Τρίτη θα είναι οι χειρότερες μέρες, με τα προγνωστικά μοντέλα να δείχνουν παγετό στη βόρεια Ελλάδα με τον υδράργυρο να αγγίζει ακόμα τους -15 βαθμούς Κελσίου, ενώ χιόνια θα δούμε στις Σποράδες, στις Κυκλάδες, τη Θεσσαλία, τη Βοιωτία, την Εύβοια, την Κρήτη και στην Αττική, ακόμα και μέσα στην Αθήνα», τονίζει ο κ. Λαγουβάρδος.

 

Χαμηλές θερμοκρασίες

Από το Σάββατο αναμένεται βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα. Επισημαίνεται ότι από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη (26/1) οι θερμοκρασίες θα είναι πολύ χαμηλές και οι μέγιστες τιμές τους δεν θα ξεπεράσουν τους 2 με 3 βαθμούς Κελσίου. Παράλληλα, ο παγετός θα είναι ισχυρός και ειδικά στην κεντρική και στη βόρεια χώρα τοπικά ολικός.

 

Διαβάστε επίσης