Τι ρόλο παίζει η διατροφή στις παθήσεις του πρωκτού

Αιμορροΐδες και ο κομβικός ρόλος της διατροφής

Οι παθήσεις του πρωκτού μπορεί να επιφέρουν τόσο έντονη συμπτωματολογία που ο ασθενής να αντιμετωπίζει εκτός από τον πόνο και προβλήματα στην ψυχολογία του λόγω της καθήλωσής του στο κρεβάτι πολλές φορές!

 

Η ραγάδα πρωκτού και οι αιμορροΐδες είναι δύο από αυτές τις παθήσεις που αν παραμεληθούν χρειάζονται χειρουργείο. Σε αυτές τις παθήσεις πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η διατροφή, ειδικά στα αρχικά στάδια, όπου ο ασθενής συντηρητικά και ακολουθώντας τις οδηγίες του ιατρού του μπορεί να αποφύγει τα χειρότερα.

 

Ραγάδα πρωκτού και διατροφή

Στόχος της θεραπείας της ραγάδας πρωκτού είναι να μην υπάρχει μεγάλη πίεση στο πρωκτικό κανάλι. Σημαντικός παράγοντας σε αυτό είναι η διατροφή, η οποία πρέπει να είναι τέτοια ώστε να αποφευχθεί η δυσκοιλιότητα. Γι’ αυτό και η διατροφή θα πρέπει να προσαρμόζεται σε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες. Καλό είναι να αποφεύγονται τροφές με καφεΐνη και ο ασθενής όσο μπορεί να πίνει πάνω από 8 ποτήρια νερό την ημέρα.

 

Κύστη κόκκυγος: Παίζει κάποιο ρόλο η διατροφή;

Αν και στην κύστη κόκκυγoς η διατροφή δεν παίζει κάποιον ιδιαίτερο ρόλο στην αποκατάσταση μετά το χειρουργείο, λαμβάνοντας υπόψη ότι η παχυσαρκία είναι επιβαρυντικός παράγοντας για τη δημιουργία της, υπάρχει σύνδεση! Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους με ισορροπημένη διατροφή είναι το μυστικό για να αποφύγετε όσο γίνεται τέτοιου είδους παθησεις.

 

Αιμορροΐδες και ο κομβικός ρόλος της διατροφής

Η σωστή διατροφή μπορεί να γίνει θεραπεία για κάποιον που υποφέρει από αιμορροΐδες πρώτων σταδίων.  Η κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών και η αποφυγή αναψυκτικών και καυτερών τροφίμων είναι από τις πρώτες οδηγίες που δίνει ο γιατρός. Πιείτε όσο περισσότερο νερό μπορείτε και χυμούς φρούτων και αποφύγετε αλκοόλ. Δοκιμάστε τα τρόφιμα ολικής άλεσης και τα προβιοτικά γιαούρτια!

 

 

Δρ. Ηλίας Π. Γεώργιος

Γενικός Χειρουργός

hlias.gr

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ