Κέντρο Υγείας Κάτω Αχαΐας – Αγάπη Μαράτου: Τι λέει η Μαία για το κοριτσάκι που έφερε στον κόσμο - Μαρία Κιούρτη: "Συγχαρητήρια στη συνάδελφο" - ΦΩΤΟ


Η χαρά φυσικά ήταν μεγάλη. Το να έρχεται μια νέα ζωή στο Κέντρο Υγείας Κάτω Αχαΐας, το οποίο φέρει μεγάλο φορτίο ευθύνης ως υγειονομική μονάδα πρώτου βαθμού καλύπτοντας μια πολύ μεγάλη περιοχή, είναι “‘όαση”. 
Δεν μπορούσε λοιπόν διαφορά, παρά να γεμίσει χαμόγελα και αισιοδοξία το κλάμα της … ανυπόμονης μικρούλας που ήρθε στη ζωή.

Η Μαία του Κέντρου Υγείας Αγάπη Μαράτου
Η Μαία του Κέντρου Υγείας που έκανε τον τοκετό, μιλά στο dytikanea για την κινητοποίηση και τη βοήθεια όλου του προσωπικού του κέντρου για να έρθει το μωράκι στη ζωή! Πρόκειται, όπως γράψαμε νωρίτερα για ένα υγιέστατο κοριτσάκι Ρομά, 2550 κιλά! 
“Πάντα κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε ανεξάρτητα από εθνικότητα και καταγωγή. Βοηθάμε όλοι από την καθαρίστρια και τη μαία, τους γιατρούς και τις νοσηλεύτριες κλπ”, μας αναφέρει η Μαία Αγάπη Μαράτου. Παράλληλα, μας ενημερώνει για το πολύ σημαντικό κοινωνικό έργο που επιτελείται από τα στελέχη του Κέντρου Υγείας Κάτω Αχαΐας. “Μαζεύουμε ρουχαλάκια από μαμάδες που έχουν μεγαλώσει τα μωρά κι έτσι έχω κάθε φορά ρουχαλάκια για τέτοιες περιπτώσεις. Η χαρά μου κι εμένα προσωπικά και του υπόλοιπου προσωπικού ήταν μεγάλη! Γιατί εκτέλεσα έναν τοκετό με την βοήθεια όλων. Ήταν άκρως φυσιολογικός με υπέροχη έκβαση και ένα υγιές μωράκι”, καταλήγει με ιδιαίτερη χαρά η κ. Μαράτου.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Μαιών Μαρία Κιούρτη, συγχαίρει την συνάδελφο μαία του Δικτύου Μαιών της 6ης ΥΠΕ κ. Αγάπη Μαράτου, που υπηρετεί στο Κέντρο Υγείας Αχαίας για τις άμεσες και ποιοτικές που προσέφερε εκτελώντας τον τοκετό με επιτυχία με την γέννα ενός υγιούς νεογνού, σε επίτοκο που προσήλθε τις πρωινές ώρες 7:10, στο Κέντρο Υγείας με την συνεργασία των παιδιάτρων και λοιπού υγειονομικού προσωπικού.
Η κ. Μαράτου έχει προσφέρει με επιτυχία τις υπηρεσίες μαίας της στην κοινότητα.
Οι υπηρεσίες μαίας περιλαμβάνουν την παρακολούθηση της εγκυμοσύνης, την συμβουλευτική, την εκτέλεση εργαστηριακών εξετάσεων, την προετοιμασία για τον τοκετό, την εκτέλεση του τοκετού, την εκτίμηση και αξιολόγηση παθολογικών σημείων της εγκυμοσύνης και του τοκετού, και την παραπομπή σε ειδικά κέντρα και ειδικούς ιατρούς.
Την περίοδο της πανδημίας έχει ιδιαίτερη σημασία η ύπαρξη του Δικτύου Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας Μαιών της 6ης ΥΠΕ, διότι οι μαίες μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους κατ’ οίκον είτε στα Κέντρα Υγείας ή στα περιφερειακά ιατρεία στην προσπάθεια να υπάρχει παρακολούθηση εγκυμοσύνης και ασφάλεια των γυναικών και μείωση της οικογενειακής διασποράς του ιού.
Τα Κέντρα Υγείας, όπως το πρώην ΠΙΚΠΑ, μετά από επικοινωνία δέχονται έγκυες και λεχώνες για ραντεβού στα οποία γίνεται προετοιμασία τοκετού, εγκατάσταση θηλασμού και λοιπές υπηρεσίες φροντίδας, είτε δια ζώσης είτε διαδικτυακά.