Ανδρέας Φούρας: Προσωπική μαρτυρία για το Πολυτεχνείο

 

Ο πρώην Δήμαρχος Πατρέων Ανδρέας Φούρας σε ανάρτησή του αναφέρεται στις ημέρες της εξέγερσης του Πολυτεχνείου αναφέροντας:

Πολυτεχνείο 1973 προσωπικής μαρτυρίας συνέχεια. Η νύχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη14 προς 15 Νοέμβρη αποκτά κινητικότητα.

Οι έγκλειστοι στο Πολυτεχνείο πολλαπλασιάζονται, οργανώνονται, ανεβάζουν πανό με αντιδικτακτορικά συνθήματα, οχυρώνουν τις εισόδους, ετοιμάζουν χειρόγραφες προκηρύξεις, τις οποίες μοιράζουν στούς περαστικούς και τούς επιβάτες Ι.Χ. και τρόλλεϋ. Η χούντα με τα δελτία ειδήσεων έχει προβάλλει την κατάληψη ενώ στα ελληνόφωνα δελτία από Λονδίνο και Ντόιτσε Βελε υπάρχουν ανταποκρίσεις και δηλώσεις φοιτητών που ζητούν μαζικοποίηση της κατάληψης .

Τα στελέχη των οργανώσεων Ρήγας Φεραίος και Αντι-ΕΦΕΕ έχουν αιφνιδιαστεί, κινούνται μεταξύ Πολυτεχνείου και πανεπιστημιακών σχολών, περιμένουν γραμμή είναι επιφύλακτικοί και λίγοι προβάλλουν θεωρίες συνωμοσίας και προβοκάτσιας στολίζοντας Λαλιώτη και Μαυρογέννη με ανυπόστατες κατηγορίες .Το βράδυ στους συλλόγους Κρητών Στερεοελλαδιτών, Ηπειρωτών, Αχαιών και Ηλείων δεν πέφτει καρφίτσα. Οι συζητήσεις και οι αντιπαραθέσεις χτυπάνε κόκκινο. Στο δικό μας τον Σύλλογο πρόεδρος είμαι εγώ κάποια στιγμή μιλάνε λίγοι βάζοντας πολλά ερωτηματικά.

Πολλοί συντάσσονται με την κατάληψη. Στην αίθουσα παραβρίσκονται πολλοί φοιτητές της ΑΣΟΕΕ που τους έχει φέρει ο Πράκτορας. Παίρνει το λόγο ο Λουλουδάκης μιλάει ωραία και βγάζει συγκίνηση αποφασιστικότητα δημοκρατική φλόγα. Φεύγει και μας καλεί να τον ακολουθήσουμε Σχεδόν όλοι φεύγουμε για το πολυτεχνείο, το ίδιο έχει συμβεί και στους άλλους τοπικούς συλλόγους.

Από εκείνο το βράδυ με μια απίστευτη ενότητα προχωράμε μαζικά πλέον στην οργάνωση του αγώνα χωρίς αμφιβολίες.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ