ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΕΙΚΟΝΑ - Αγιά Σοφία: Γεγονός η μουσουλμανική προσευχή - Ερντογάν: Θα συνεχιστούν οι εργασίες για να μετατραπεί πλήρως σε τζαμί - ΝΕΟΤΕΡΑ

Τζαμί μετά από 86 χρόνια

Νεότερη ενημέρωση: Μετά τη μουσουλμανική προσευχή στη Αγιά Σοφία, ο Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε δηλώσεις ενώπιον των δημοσιογράφων, λέγοντας ότι  το μνημείο αυτό πολιτιστικής κληρονομίας επέστρεψε στην πραγματική της μορφή.

«Δείχνει τη σημασία αυτής της ενέργειας και πιστεύω ότι μετά από σήμερα, θα κάνουμε τις δέουσες συνεννοήσεις για τη συνέχιση των έργων αποκατάστασης της Αγίας Σοφίας», είπε αρχικά ο Ερντογάν.

Και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι η επιστροφή του μνημείου σε χώρο μουσουλμανικής επιστροφής θα συνεχιστεί όπως πρέπει και ευχαριστώ τον Θεό, πως εμείς ως μια κυβέρνηση συνεργασίας με τον Μπαχτσελί, έχουμε καταφέρει να αποκαταστήσουμε την τωρινή λειτουργία του μνημείου».

Υπενθυμίζεται ότι, η τελετή ξεκίνησε με ανάγνωση στίχων του κορανίου από τον Ερντογάν, ενώ στη συνέχεια ακούστηκε το κάλεσμα για προσευχή από τους τέσσερις μιναρέδες που βρίσκονται γύρω από τον ναό.

Εξαιτίας της πανδημίας, οι Αρχές της Τουρκίας είχαν ανακοινώσει ότι το 1.000 πιστοί θα μπορούσαν να προσευχηθούν στο εσωτερικό του ναού. Όμως, πολύ περισσότεροι θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν στους εξωτερικούς χώρους.

Λόγω της συρροής πιστών, πολλοί από τους οποίους δεν φορούσαν μάσκες, ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, Αλί Γερλίκαγια, ανακοίνωσε πριν από το μεσημέρι ότι όλοι οι χώροι πέριξ της Αγίας Σοφίας ήταν γεμάτοι.

Σε ένδειξη του χάους που επικράτησε, δεκάδες άνθρωποι παραβίασαν τον αστυνομικό κλοιό για να τρέξουν προς την Αγία Σοφία, όπως μεταδίδει το σύμφωνα με βίντεο που μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Νεότερη ενημέρωση: "Μαύρη μέρα" για τον Ελληνισμό και τον Χριστιανισμό καθώς σήμερα και επισήμως η Αγία Σοφία μετατρέπεται σε τζαμί, ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει οργανώσει μια προκλητική φιέστα για την πρώτη προσευχή. Από νωρίς το πρωί πλήθος κόσμου έχει συρρεύσει στην Αγία Σοφία, ενώ αυτή τη στιγμή η προσευχή της Παρασκευής είναι σε εξέλιξη.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επευφημούμενος από πλήθος κόσμου και υποστηρικτές του, έφτασε στην Αγία Σοφία λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι. Κατά τη διάρκεια της προσευχής μάλιστα, ο Τούρκος Πρόεδρος ανέγνωσε το κοράνι.

720_731682_e90dab5ade-987c65a83d9695c2.jpg

Δείτε ΕΔΩ βίντεο

Νεότερη Ενημέρωση: Φορώντας μάσκα, όπως έχει ζητηθεί από όλους τους προσκυνητές, έφτασε πριν λίγο στην Αγία Σοφία ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Οι επίσημοι καταφτάνουν αυτή την ώρα στο παγκόσμιας εμβέλειας μνημείο, καθώς σε λιγότερο από μία ώρα είναι προγραμματισμένη η πρώτη μουσουλμανική προσευχή, έπειτα από 86 χρόνια.

Σύμφωνα με την  ΕΡΤ, ο Ερντογάν έφτασε συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Εμινέ.

yttuyi.jpg

720_731640_d7a01e10d2-9015dd74434a72ea.jpg

Πρώτη Ενημέρωση: Με μπλούζες που έχουν τυπωμένες τις μορφές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Μωάμεθ του Πορθητή μαζί με το προκλητικό μήνυμα «σπάσαμε τις αλυσίδες της Αγιά Σοφιάς» εκατοντάδες Τούρκοι έχουν συρρεύσει έξω από τη Μεγάλη Εκκλησία, για την προσευχή της Παρασκευής, παρουσία του Ερντογάν, που δεν αποκλείεται να απευθύνει και διάγγελμα προς τους πολίτες της χώρας του.

Θα είναι η πρώτη φορά, μετά από 86 χρόνια που λειτουργούσε ως μουσείο, που στην Αγία Σοφία θα γίνει μουσουλμανική προσευχή, ως σε επίσημο τζαμί.

 

 

Πηγή - protothema

Διαβάστε επίσης