Καλάβρυτα: Ο Καλαβρυτινός "Νικήτας" - Σήμερα εκδήλωση τιμής στον Ηρακλή Πετιμεζά

Από αριστερά Κατιάνης, Μυριδάκης, Ζέρβας, Παπαδάκης, Πετιμεζάς ή «Νικήτας»



9 Σεπτεμβρίου 1941. Ο «Αξονας» έχει ήδη καταλάβει και ελέγχει την Ελληνική Επικράτεια και μια ομάδα ανταρτών - πατριωτών υπό τον Ναπολέοντα Ζέρβα, ιδρύει τον ΕΔΕΣ με στόχο τη συγκρότηση μετώπου αντίστασης στον κατακτητή
Μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο ο ΕΔΕΣ διαθέτει ήδη 5.000 άνδρες, εκπαιδευμένους υπό άκρα μυστικότητα, διατηρεί επαφές με την κυβέρνηση στο εξωτερικό και ο Ζέρβας αναχωρεί από την Αθήνα για την οργάνωση στρατού σε Πελοπόννησο-Στερεά Ελλάδα.
Μεταξύ των ανδρών που από τις 31 Ιουνίου του '42 αναλαμβάνουν την κεντρική διοίκηση του ΕΔΕΣ στην Αττική είναι και ο Καλαβρυτινός Ηρακλής Πετμεζάς, απόγονος της γνωστής οικογενείας αγωνιστών του 1821.
Ακολουθούν συλλήψεις και διώξεις και υπό το φόβο αυτών, το Σεπτέμβριο του '43 ο Πετμεζάς αποχωρεί από την κεντρική διοίκηση Αθηνών και αναλαμβάνει δράση στο εξωτερικό. Μέχρι τότε όμως η οργάνωση έχει προβεί σε σωρεία επαναστατικών ενεργειών και έχει εδραιωθεί στην Αντίσταση κατά του κατακτητή. Το παρατσούκλι του Η. Πετμεζά στον ΕΔΕΣ ήταν «Νικήτας».
Το 1945, ως δημοσιογράφος, αναλαμβάνει πρώτος διευθυντής της ΕΙΡ (νεοσύστατο Εθνικό Ιδρυμα Ραδιοφωνίας) αλλά θα έρθει σύντομα σε ρήξη με τον εξωτερικό παράγοντα (Αγγλοι) με τον οποίο πάντως είχε καλές σχέσεις κατά την Αντίσταση, στην κυβέρνηση εξωτερικού.
Θα παυτεί κατηγορούμενος, με σχόλια στη «Βραδυνή», ότι παραχωρεί χρόνο πολιτικού σχολιασμού στο ΕΑΜ.
«Ηταν μια εποχή μεγάλων αναβρασμών που τα πάθη, οι φιλοδοξίες, οι ανταγωνισμοί κόχλαζαν κι όπου καθένας μπορούσε να ισχυριστεί οτιδήποτε. Οι κατηγορίες ήταν καθημερινές κι ακούγονταν τα πιο αστήρικτα πράγματα. Η ισχυρότερη κατηγορία ήταν ο φιλοκομουνισμός γιατι σ' αυτήν ήταν ευήκοο τα αυτί της εξουσίας και υπήρχε μια ευαισθησία, λόγω των νωπών γεγονότων, στην συντηρητική κοινή γνώμη. Έτσι εκαλλιεργείτο το διχαστικό πνεύμα που βόλευε πολλούς» θα αναφέρει ο ίδιος σε συνέντευξη του σε προχωρημένη ηλικία από το διαμέρισμά του στην οδό Τσακάλωφ. Είναι γνωστό τότε ότι το Υπουργείο Τύπου όπου υπηρετούσε ο Πετμεζάς, μετά τα «Δεκεμβριανά» έλεγχαν ο στρατηγός Σκόμπι και το ΕΑΜ.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Ηρακλής Πετιμεζάς γεννήθηκε στις 29 Ιανουαρίου του 1903 και έφυγε στις 15 Ιουλίου του 1998, σε ηλικία 95 χρόνων. Εργάστηκε στην «Ακρόπολη» και υπηρέτησε υπουργός Τύπου, γενικός διευθυντής του ΕΙΡ (1945 - 46)
Με την συνδρομή της συζύγου, της Φωτεινής Νικολαίδη εξέδωσε τον παράνομο «Ελληνικό Αγώνα» και μετά «Ελευθερία» - «Ελεύθερος Κόσμος» και ανάμεσά τους το μεγάλο, χρονικά, κομμάτι της «Ακρόπολις» και της «Απογευματινής». Τα βιβλία του «Εθνική Αντίσταση και επανάσταση», «Το τέλος της Δημοκρατίας» και «Ελληνική υποτέλεια και κλεπτοκρατία» δεν υπάρχουν στα βιβλιοπωλεία. Μια σειρά διασώθηκε στην πλούσια βιβλιοθήκη της ΕΣΗΕΑ που της τα άφησε.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης αύτη την Κυριακή 19/7/2020 ξεκινά με την τέλεση μνημοσύνου, ώρα 9 π.μ. στον Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου στη κεντρική πλατεία των Καλαβρύτων, για τα 22 χρόνια από τον θάνατο του Ηρακλή Πετμεζά. Αμέσως μετά θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και θα πραγματοποιηθεί κατάθεση στεφάνου στο μνήμα του εκλιπόντος στα Καλάβρυτα.
Αμέσως μετά και ώρα 11 το πρωί στο κτίριο εκδηλώσεων «Πέτρινο» θα πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση για τη ζωή και το έργο του συνεχιστή του έργου και της λαμπρής ιστορίας της οικογένειας των Καλαβρυτινών αγωνιστών. Την κεντρική ομιλία θα κάνει ο Αντώνης Πετμεζάς, Αξιωματικός ΠΝ(εα). Θα ακολουθήσει η αντιφώνηση της Μαρίας Αντωνιάδου, Πρόεδρου της ΕΣΗΕΑ και του Μορφωτικού Ιδρύματος ΕΣΗΕΑ και βράβευση αριστούχων απόφοιτων του Γενικού και Τεχνικού- Επαγγελματικού Λυκείου Καλαβρύτων.
Το πρόγραμμα, με την έναρξη της εκδήλωσης, περιλαμβάνει χαιρετισμούς εκ μέρους των Αθανάσιου Παπαδόπουλου, δημάρχου Καλαβρύτων και του Ανδρέα Φούρα, πρώην υπουργού.
Επίσης περιλαμβάνει και επίσκεψη και ξενάγηση στον Πύργο των Πετιμεζαίων, στην κοινότητα Κάτω Λουσών Καλαβρύτων.
Η οικογένεια διακρίθηκε στην πολιτική, τον στρατό, τα γράμματα κά. Οι γόνοι αυτής διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στα Ορλωφικά και την επανάσταση του 1821.

Η απώτερη καταγωγή των Πετιμεζάδων ήταν από τα Σουδενά Ηπείρου και το αρχικό επώνυμό τους ήταν Βλάσσης (κατά την παράδοση πήραν το όνομα, όταν ένας από την οικογένεια σκότωσε τον Τούρκο τύραννο Πετιμέζη). Αναγκάστηκαν όμως να εγκαταλείψουν το χωριό τους και να εγκατασταθούν τον 17ο αιώνα αρχικά στην Επαρχία Ολυμπίας και έπειτα κοντά στα Καλάβρυτα, όπου ίδρυσαν το χωριό Σουδενά Καλαβρύτων εις ανάμνηση του παλιού χωριού τους. Στο χωριό αυτό που ονομάστηκε αργότερα Κάτω Λουσοί, έκτισαν τον οικογενειακό τους πύργο ο οποίος σήμερα είναι ιδιοκτησία του Αντωνίου Πετιμεζά, γιου του Γκολφίνου, αντιναυάρχου ε.α.


 

Διαβάστε επίσης