Κινητοποίηση στην Π.Ε. Ηλείας από τους πατατοπαραγωγούς - ΦΩΤΟ

 

Κατρακυλά η τιμή της πατάτας στην Ηλείας καθώς στα χέρια του παραγωγού φτάνουν 15 λεπτά το κιλό, τιμή που δεν καλύπτει σε καμία περίπτωση το κόστος παραγωγής. Η κατάσταση έχει οδηγήσει τους αγρότες στην απόγνωση και η ΟΑΣΗ χθες προχώρησε σε μια συμβολική διαμαρτυρία - λόγω και των μέτρων για τον κορωνοϊό - στο πλαίσιο των δράσεων των τελευταίων ημερών για το θέμα. Οι αυξημένες εισαγωγές έχουν διαμορφώσει ένα δυσμενές κλίμα για τους έλληνες πατατοπαραγωγούς με την τιμή στον καταναλωτή να κυμαίνεται στα 90 λεπτά. Τα μέλη της ΟΑΣΗ στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας τους παρέδωσαν υπόμνημα στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας με τα αιτήματα των πατατοπαραγωγών για το θέμα.

Ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης σε δηλώσεις του τόνισε ότι «… είχαμε πριν το Πάσχα ενημερώσει την κυβέρνηση και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τους είχαμε επισημάνει το πρόβλημα που θα προκύψει με τις πατάτες που βγαίνουν από την περιοχή μας στην αγορά. Τους είχαμε ζητήσει να μην γίνουν εισαγωγές από άλλες χώρες και να διατεθεί η δική μας πατάτα στην αγορά. Έκαναν όμως ακριβώς το αντίθετο φέρνοντας 30.000 τόνους από Αίγυπτο καθώς υπάρχουν συμφωνίες και με άλλες χώρες. Υποτίθεται ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση είμαστε για να προστατευτούν τα προϊόντα μας, αλλά από ότι βλέπουμε όλα αυτά τα χρόνια γίνεται ακριβώς το αντίθετο. Έτσι ακόμα και τώρα «εκτελούν» την παραγωγή την δική μας με 0,15€ το κιλό την πατάτα. Δεν είναι δυνατό ούτε το φυτό να πληρωθεί. Ζητάμε από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα και να αναπληρώσει το χαμένο εισόδημα των παραγωγών, να τους δώσει φθηνά εφόδια και να σταθεί δίπλα τους όσο διαρκεί η πανδημία και να μην επιτρέπονται οι εισαγωγές προκειμένου να καλύπτεται η Ελληνική αγορά από την εγχώρια παραγωγή».

Πατατοπαραγωγός στον Καρδαμά και μέλος της ΟΑΣΗ ο Σωτήρης Μητσόπουλος σημείωσε ότι «… μετά την κινητοποίηση που έγινε στον Καρδαμά στις 13 Μάη παραμένει η ίδια κατάσταση. Έλεγαν ότι θα υποστηρίξουν τους αγρότες αλλά δεν έγινε τίποτα. Η κυβέρνηση δεν πήρε ούτε ένα μέτρο για να υπερασπίσει τον πατατοπαραγωγό, προκειμένου να μπορέσει έστω για να ζήσει, όχι για να καλλιεργήσει. Πουλάμε με 0,15€ το κιλό και με το καθάρισμα 0,08€ βάζει ο παραγωγός στην τσέπη. Αυτή τη στιγμή το κόστος καλλιέργειας της πατάτας φτάνει στο 1000€. Ξέρουν καλά το κοστολόγιο των προϊόντων, αλλά δεν τους ενδιαφέρει. «Γδέρνουν» τον καταναλωτή και τον παραγωγό και δουλεύουν για μία χούφτα εμπόρους. Εισάγουν αυτή τη στιγμή από την Αίγυπτο πάνω από 150.000 τόνους με εντολή της Ε.Ε. ενώ έχουμε ένα χρυσάφι στα χέρια μας».Πατατοπαραγωγός από τα Δουνέικα ο Θεόδωρος Κοτσώνης τόνισε ότι «… είμαι χρόνια πατατοπαραγωγός αλλά αυτό το χάλι το φετινό δεν το έχουμε ξαναδεί. Το κοστολόγιο της πατάτας ανά στρέμμα φτάνει στα 1000€. Όποιος παραγωγός νομίζει ότι είναι λιγότερο το κοστολόγιο, ζει σε άλλο πλανήτη. Αυτό το οποίο δεν μπορώ να καταλάβω, είναι ότι από τη στιγμή που έχουμε πληθώρα πατάτες σε Ηλεία, Αχαΐα και Μεσσηνία, γιατί κάνουν αθρόες εισαγωγές πατάτας από την Αίγυπτο. Κατρακύλησε από τα τέλη Απριλίου η τιμή της πατάτας στα 0,20 και αρχές Μάη έπεσε 0,15€. Ας συμφωνήσουμε ότι καλώς ή κακώς έχει 0,15€. Εγώ επιμένω στο γιατί στη κατανάλωση να φτάνει 0,90€; Έχει πληθώρα πατάτας από την στιγμή που έκανε εισαγωγή, αλλά από τη στιγμή που έχει η πατάτα 0,15€ στον παραγωγό θα έπρεπε να την φάει ο καταναλωτής το ανώτερο 0,40€. Με 0,90€ ξεκινούν οι λαϊκές και τελειώνουν το μεσημέρι με 0,70€ στη β’ διαλογή. Είναι αδικία αυτό. Πρέπει δηλαδή να έχουμε τελειώσει πανεπιστήμια για να μπορούμε να καταλάβουμε τι γίνεται με το θέμα αυτό; Οι εισαγωγές από την Αίγυπτο κάνουν διπλή ζημιά στους παραγωγούς, καθώς εμείς μπορούμε να εξάγουμε πατάτες στην Πολωνία, την Γερμανία στη Ρουμανία. Οι μεγαλοεισαγωγείς εισάγουν πατάτες στα λιμάνια της Θεσσαλονίκης, την Κορίνθου, του Αιγίου, τις μεταποιούν και τις διοχετεύουν στην Ελληνική αγορά ως Ελληνικές και το ίδιο κάνουν και με τις ξένες χώρες» κατέληξε ο κ. Κοτσώνης.

Πηγη: ilialive.gr 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ